Jelle van Es
Jelle van Es Review 23 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Review: soundbar Denon Home 550 met Dolby Atmos

De televisies van vandaag zien er vaak fantastisch uit. Zeker wanneer je gebruik maakt van Netflix in 4K of een spelcomputer als de Xbox Series X en de PlayStation 5 onder je televisie hebt staan, geniet je van prachtige beelden. Toch hebben de televisies van tegenwoordig een nadeel: het geluid is in verhouding tot het beeld vaak niet al te best. Een soundbar is de oplossing. Wij testten de Denon Home 550.

Daarbij moet wel direct de kanttekening gemaakt worden dat de Denon Home 550 niet goedkoop is. Wanneer je gewoon net wat beter geluid wil, dan zijn er soundbars in een lager prijssegment, die tevens een flinke upgrade zijn. De soundbar die wij uitprobeerden is vooral geschikt voor audio-freaks die ervoor willen zorgen dat geluid onderdeel wordt van de beleving. Je favoriete film komt zo nog meer binnen. En als je een game speelt, speel je die op de manier zoals de makers dat eigenlijk bedoeld hadden.

De Denon Home 550 is makkelijk in gebruik

Als je de Denon Home 550 bestelt, krijg je een makkelijk pakket thuis bezorgd. Je krijgt enkel de compacte soundbar, die met een kleine afstandsbediening wordt geleverd. Je plugt de powerkabel in en vervolgens kun je via de Heos-app verbinding maken met de soundbar. Op die manier maakt hij ook direct verbinding met Wifi en is hij klaar voor gebruik. Daarna kies je de juiste audiovorm. De makkelijkste optie is via een HDMI-kabel. Op die manier gaat het geluid van je televisie automatisch over naar de soundbar en kun je direct genieten van een totaal nieuwe geluidsbeleving.

Denon Home 550
Makkelijk in bediening (Afbeelding: Jelle van Es / Manners)

Als je gebruik maakt van een ander high-end apparaat, dan is het handig om deze via de HDMI-In port van de Denon Home 550 soundbar te verbinden. Op die manier gaat er dus geen HDMI-poort op je televisie verloren. Bijkomend voordeel is dat je in de hardware dan instelt dat je gebruik maakt van een soundbar. Op mijn Xbox Series X kan ik zodoende aangeven dat ik een Dolby Atmos-apparaat heb en die stuurt het signaal dan altijd door. En geloof me: de belevenis met Atmos is echt fantastisch.

Dolby Atmos zorgt voor extra verdieping

Dolby Atmos is dus één van de sterke punten van de Denon Home 550 soundbar. Daarnaast ondersteunt hij overigens ook nog alle andere belangrijke standaarden, zodat je in elke situatie goed geluid hebt. Toch was het Dolby Atmos dat op mij echt indruk maakte. Met name bij de Xbox Series X en de games die deze technologie ondersteunen, is het een feest. Door de techniek krijg je echt het het idee dat geluid van rechts ook echt van rechts komt. Dat is tof bij bijvoorbeeld een racegame, waar je nu goed kan horen waar een tegenstander zich bevindt. Maar ook bij een goede film of een natuurserie op Netflix is Dolby Atmos een verrijking. En dat zonder je hele huiskamer te verbouwen.

Denon Home 550
Klinkt erg goed (Afbeelding: Jelle van Es / Manners)

Compact

Je hebt ook geen subwoofer nodig, die bij veel soundbars wordt geleverd. Als je het wil, is het wel mogelijk om er een subwoofer los aan te hangen en die draadloos te verbinden. Ik heb het echter geen moment gemist. De Denon Home 550 soundbar is krachtig genoeg om er een lekkere bass in te gooien. En als ik heel eerlijk ben, hoeft zo’n subwoofer voor mij niet. Die neemt alleen maar ruimte in en veel meer bass dan uit de Denon Home 550 is echt niet nodig.

Te koppelen aan andere Denon-producten

Mocht je in het bezit zijn van een ander product van Denon, dan kun je ze aan elkaar koppelen. Op die manier maak je alsnog een soort ‘surround sound setup’. Interessanter is dat je op die manier het geluid vanaf de televisie ook in de keuken of andere ruimte hoort, via een andere speaker. Handig als je bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd volgt en in de keuken aan het koken bent. Maar ook hoor je op deze manier door het hele huis je favoriete muziek die je aan het afspelen bent.

De verschillende porten (Afbeelding: Jelle van Es / Manners)

Muziek streamen

Genieten van je favoriete muziek is ook makkelijk. Via de Heos App koppel je makkelijk al je streaming services als Spotify aan de Denon Home 550 soundbar. Bijkomend voordeel: terwijl je muziek streamt naar de soundbar kun je op je smartphone gewoon nog even een filmpje bekijken. Die audio wordt niet automatisch daar naartoe gestuurd en verpest dus niet jouw Spotify-playlist. Naast Spotify kun je aan de slag met services als Tidal, Apple Music en Amazon Music. Via AirPlay 2 en Bluetooth kun je overigens ook nog verbinding maken.

Ook handmatig te bedienen (Afbeelding: Jelle van Es / Manners)

De Denon Home 550 is me tijdens de testperiode behoorlijk bevallen. Bovendien heeft de soundbar een ingebouwde microfoon, waarmee je hem na een update via voice commandos kan aansturen. Daarmee is hij dus ook future proof. Mocht je hem zelf willen proberen, dan kun je hem hier scoren.

Soundbar

Denon Home 550

9 Score

Pluspunten

  • Compact
  • Geen subwoofer nodig
  • Makkelijk in gebruik
  • Dolby Atmos

Minpunten

  • Prijzig

De soundbar Denon Home 550 is makkelijk in gebruik en levert perfect geluid. Een subwoofer is niet nodig en Dolby Atmos zorgt voor een geheel nieuwe geluidservaring. Oké, hij is niet goedkoop, maar je krijgt er heel wat voor terug.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.