Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Record kwijt: Avengers: Endgame is niet meer grootste film aller tijden

Avengers: Endgame was en is nog steeds een uniek fenomeen. De finale van meer dan tien jaar aan films, de climax van een verhaal waar al vele films aan gebouwd werd. Dat leverde in 2019 ook historische cijfers op: met een wereldwijde omzet van 2.790 miljard dollar was het officieel de grootste film aller tijden.

Een record wat de film waarschijnlijk nog vele jaren vast zal kunnen houden. Althans, dat is wat iedereen dacht. Het Marvel Cinematic Universe kent immers zijn gelijke niet in Hollywood. Toch is Avengers: Endgame niet langer de grootste film aller tijden. De Marvel-film is namelijk afgelopen vrijdag van de troon gestoten.

Avatar verslaat Avengers: Endgame

Niet door een nieuwe blockbuster, maar een film uit 2009. De voormalige nummer twee: Jamers Cameron’s Avatar. De film over blauwe aliens is opnieuw uitgebracht in China, waar de bioscopen weer open zijn. Bij een gebrek aan nieuwe blockbusters worden ook daar een aantal klassiekers opnieuw uitgebracht. Vooral Avatar is een nostalgie-bron voor veel Chinezen, en dat hebben we gemerkt.

De film had afgelopen week namelijk maar een paar dagen nodig om Avengers: Endgame voorbij te streven. Op dit moment staat de teller op 2.798 miljard. Dat gat zal de komende weken alleen maar groter worden. In the end is het altijd Disney die wint, want zowel Marvel als Avatar zijn franchises die onder het Huis van de Muis vallen.

Disney verslaat… zichzelf

Komisch genoeg deed juist Disney enorm veel moeite om met Avengers: Endgame Avatar te verslaan. Het gooide de marketingmachine nog eens aan en bracht Endgame nogmaals uit met een verwijderde scène, om net die laatste stap te zetten en Avatar te passeren. Wie weet gaat dat dit jaar nog een keer gebeuren als ook in Amerika en Europa de bioscopen weer massaal open gaan.

De Walt Disney Company is dus lekker met zichzelf aan het vechten, met onbetaalbare marketing als resultaat. Slim, en uiteindelijk totaal betekenisloos. Maar hé, de fans houden zich er massaal mee bezig, en kopen massaal tickets om hun favoriete film te helpen. Triest? Misschien, maar je kunt het ook anders zien: zo krijgen we de kans om onze favoriete films nog eens op het witte doek te bewonderen.

Zoë Saldana wint altijd

Je zou bijna vergeten dat Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn ook uitvoerend producent van Avengers: Endgame was. Hij vroeg zich op Twitter nog eens af waarom grote films niet vaker terugkeren naar de bioscoop. Ook feliciteerde hij het Avatar-team, en Zoë Saldana in het bijzonder. Zij wint, net zoals Disney, altijd: ze speelde namelijk in beide films. Op naar de onvermijdelijke re-release van Avengers: Endgame!

Update: Marvel heeft sportief op het nieuws gereageerd

De top 10 allerbeste films op Disney+ (en Star) volgens IMDb

Ook Marvel Studios was zo sportief om James Cameron te feliciteren:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.