Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Verrassende film breekt onbreekbaar geachte records Avengers: Endgame

Avengers: Endgame is één van de grootste films van deze eeuw, als niet de grootste. De blockbuster brak in 2019 record na record. Het resultaat van twintig films lang opbouwen naar een epische climax van formaat. De kers op de taart die het Marvel Cinematic Universe heet.

Iets wat je als andere studio zonder Cinematic Universe niet zomaar nadoet. Althans, dat zou je denken. Een film die je waarschijnlijk helemaal niks zegt heeft namelijk één van de meest duizelingwekkende records van Avengers: Endgame overtroffen en daarmee gebroken.

Avengers: Endgame is verslagen

In 2019, het voelt als eeuwen geleden, keek iedereen uit naar Endgame. Daardoor vestigde de Marvel-film in het eerste weekend direct een record: het grootste openingsweekend ooit qua behaalde omzet in één markt. Dan hebben we het over Noord-Amerika, met het recordbedrag 357 miljoen dollar.

Dat record is minder dan twee jaar later nu gebroken. Niet door de volgende epische Marvel-film, die laat nog even op zich wachten, maar door een Chinese detectivefilm. Dan hebben we het over Detective Chinatown 3, een bizar populaire franchise in dat land.

Die film wist in China in het eerste weekend 393 miljoen dollar op te halen. Daarmee heeft Detective Chinatown 3 het grootste openingsweekend (in één markt) ooit te pakken. Daarmee is het absurde record van Avengers: Endgame met een flinke marge gebroken. Terwijl zelfs experts erop rekenden dat het nog vele jaren zou duren voordat Endgame overtroffen zou worden.

7 controversiële dingen uit Marvel films die Disney nu niet meer zou durven

Twee records

Sterker nog, het blijft niet bij dat ene record. De film heeft ook Avengers: Endgame verslagen met het grootste openingsweekend in China ooit.

Allemaal leuk en aardig, maar wat is het? Detective Chinatown gaat over twee oplichters die zichzelf omdopen tot detectives. In het derde deel van de blijkbaar enorm populaire franchise reizen ze naar Tokio, waar ze zich plotseling in een strijd tussen de beste detectives van Azië bevinden.

Hieronder kun je de Chinese trailer checken. Het is maar weer eens een goede reminder dat China een wereld an sich is, en het Westen niet het middelpunt van de wereld is. Voorlopig kan de detectivefilm in ieder geval niet tippen aan het meest indrukwekkende record dat Endgame nog steeds in handen heeft: het is de grootste bioscoopfilm ooit. De kans dat Detectice Chinatown 3 op dezelfde wijze internationaal weet te scoren, is nihil.

De top 5 slechtste Marvel films volgens IMDb en Rotten Tomatoes

Deadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.