Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

7 controversiële dingen uit Marvel films die Disney nu niet meer zou durven

Marvel films zijn tegenwoordig helemaal onderdeel van de Disney-formule, en daarmee vooral gericht op het hele gezin. Geen scherpe randjes of aanstootgevende scènes dus.

Dat was aan het begin van het Marvel Cinematic Universe wel anders. We pakken zeven momenten erbij die laten zien hoe Marvel Studios onder Disney een stuk minder ondeugend is geworden. En die kun je zelf bekijken op Disney+.

Bruce Banner onder de lakens

In The Incredible Hulk zit een scène waarin Bruce Banners aan het hardlopen is met Betty Ross. De twee exen voelen opnieuw wat voor elkaar, en zoeken een motel op. Net op het moment dat het erop lijkt dat Banner met haar in bed zal belanden schiet zijn hartslagmonitor door het dak. Vervolgens durft hij het niet aan, uit angst dat hij tot The Hulk zal transformeren.

Wat toen bedoeld was als edgy humor, komt nu vooral over als tenenkrommend onbegrip van hoe de superkrachten van Banner werken. Bovendien zou Disney anno 2020 nooit meer op een dergelijke manier inzoomen op het seksleven van zijn superhelden. Marvel films zijn immers tegenwoordig vooral gericht op het hele gezin. Disney+-vriendelijk dus.

Tony Stark’s paaldansende strippers

Voor hij Iron Man werd leefde Tony Stark op een… hedonistische manier. Niet alleen konden we in de eerste Iron Man films zien hoe zijn privéjet uitgerust was met alcohol, maar ook zagen we in de bioscoop hoe in datzelfde vliegtuig “stewardessen” los gingen tijdens het paaldansen.

Disney zal anno 2020 geen trek meer hebben in een superheld die zijn vliegtuig kan transformeren tot seksclub. Niet alleen omdat een scène vandaag de dag ophef zou veroorzaken op sociale media, maar ook omdat het buiten de kaders van het familievriendelijke valt.

Tony Stark de alcoholist

In de comics is de Demon in the Bottle-verhaallijn ronduit iconisch, met een Stark die als alcoholist door een diep dal gaat. In het Marvel Cinematic Universe is men nooit zo ver gegaan, maar in Iron Man 2 zagen we duidelijk dat Tony Stark werd geteisterd door een pittige alcoholverslaving. Sterker nog, zijn dronken gedrag tijdens een feest zorgde ervoor dat Rhodey War Machine werd. Hij zag op dat moment in dat zijn vriend niet langer in staat was om de mensheid te beschermen.

Een grimmig en pittig onderwerp dat Disney vervolgens compleet heeft laten vallen. Tegen de tijd dat we Avengers te zien kregen dronk Stark rustig een biertje met Thor en was er niks meer aan de hand. Ook dit is helaas een onderwerp waar Disney zich niet aan wilt branden. Helaas ja, want in de comics wordt Tony’s alcoholisme juist aangegrepen om een krachtig verhaal te vertellen met een mooie boodschap.

Black Widow als seksobject

Scarlett Johansson is een mooie vrouw, daar kan niemand omheen. Vergelijk echter Iron Man 2 met Avengers: Infinity War en je slaat steil achterover. In Iron Man 2 wordt de sex appeal van Natasha Romanoff op een haast ongemakkelijke wijze benadrukt, zeker anno 2020. Van lingerie-foto’s tot continu rondlopen in weinig verhullende kleding: Natasha is niet veel meer dan een lustobject voor Tony Stark. Gooi daar wat seksistische opmerkingen bovenop en een Happy Hogan die toekijkt hoe ze zich omkleedt achterin de auto en je ziet precies hoe niemand anno 2020 nog een jonge superheldin neer zou durven zetten. En terecht. Het is dan ook niet geheel verrassend dat de manier waarop Black Widow in de rest van de Marvel films wordt neergezet, compleet anders is.

Marvel films Disney
(Afbeelding: Marvel Studios) (Afbeelding: Marvel Studios)
Marvel films Disney
(Afbeelding: Marvel Studios) (Afbeelding: Marvel Studios)

Captain America vs. Adolf Hitler

Marvel koos ervoor om in Captain America: The First Avenger de nazi’s links te laten liggen. In plaats daarna focuste het verhaal op het gevecht tegen de Red Skull en Hydra. Op dat moment had Disney al Marvel Studios overgenomen, dus de kans is aanwezig dat de Grote Muis bewust die keuze heeft gemaakt. Toch zit er één scène in de film waarvan we ons niet voor kunnen stellen dat Disney het nu nog aan zou durven.

Dan hebben we het natuurlijk over het moment dat Steve Rogers Adolf Hitler een klap uitdeelt. Althans, een acteur die Adolf Hitler speelt. Natuurlijk is die scène een hommage aan hetzelfde iconische moment uit de comics, maar als je kijkt naar hoe krampachtig Disney tegenwoordig met zijn franchises omgaat is de kans nihil dat dit nu nogmaals zou kunnen gebeuren.

Los in bed

Ja, we blijven hangen in Iron Man 2. Achteraf gezien is die film in vele opzichten de vreemde eend in de bijt in het Marvel Cinematic Universe. Tony Stark was als losbandige vrijgezel nog lang niet klaar om te settelen met Peper Potts. Kijk alleen al hoe snel hij het bed in dook met Christine Everhart, gespeeld door Leslie Bibb.

Daar is op zich niks mis mee, maar wat wel enorm opvalt, is hoe uitgebreid men die seksscène laat zien. Waar Disney anno 2020 al moeite zou hebben met een indirecte verwijzing naar zoiets, schroomde regisseur Jon Favreau niet om te laten zien hoe de twee elkaar besprongen.

De volgende ochtend zien we Everhart vervolgens rondlopen in het huis van Stark, enkel gehuld in wat lakens. Een beeld dat je niet meer terug zal zien in een toekomstige Marvel film.

Recasten

Tot slot moeten we het even over Terrence Howard hebben. Hij speelde in Iron Man Rhodes, de vriend van Stark die later War Machine werd. In Iron Man 2 werd die rol opeens vertolkt door een andere acteur, Don Cheadle. Howard eiste na de eerste film teveel geld, waarna Marvel Entertainment baas Isaac Perlmutter Kevin Feige opdroeg om een andere acteur te zoeken. Volgens Perlmutter zou “niemand het doorhebben”. Ouch…

Tegenwoordig legt Disney acteurs voor meerdere films vast en zal zoiets niet snel meer gebeuren, en al helemaal niet met een dergelijk aanstootgevend excuus…

⭐️Check ook: De 10 beste Marvel films volgens IMDb en Rotten Tomatoes

Marvel films Disney
(Afbeelding: Marvel Studios) (Afbeelding: Marvel Studios)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 controversiële dingen uit Marvel films die Disney nu niet meer zou durven
Sluiten