Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Avengers 5: leaker onthult hoe Marvel Endgame gaat overtreffen

Het Marvel Cinematic Universe is een compleet uniek experiment, dat zijn gelijke niet kent in de filmgeschiedenis. Tien jaar lang met meer dan twintig films naar een climax toe bouwen, met verhaallijnen die met elkaar verbonden zijn: wat je ook van de films zelf vindt, dat is een prestatie van formaat.

Mede daardoor groeide Avengers: Endgame uit tot de allergrootste film ooit. Wereldwijd. De climax van tien jaar aan films, een opbouw waar je als losstaande film niet aan kunt tippen.

Nieuwe fase Marvel Cinematic Universe

Nu, twee jaar later, staat de volgense fase van het MCU op het punt om te beginnen. Shang-Chi, Eternals: Marvel Studios gaat nieuwe kanten en hoeken van de comics verkennen.

Terug bij af, zou je bijna kunnen zeggen. Want hoe ga je in hemelsnaam Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame overtreffen?

Een bekende leaker uit de filmindustrie claimt het antwoord op die vraag te kennen. Marvel gaat juist niet het trucje van Endgame herhalen, door een pad te bewandelen waar van we de eerste stenen al kennen. We gaan niet alleen nieuwe Avengers krijgen, maar ook meerdere Avengers-teams.

Leaker onthult plannen Marvel

Main Middle Man, zoals de leaker zichzelf op Twitter noemt, claimt dat Marvel Studios het originele Avengers-team langzaam met pensioen laat gaan.

Dat zien we nu al gebeuren: Black Widow en Iron Man zijn dood, Captain America met pensioen en Hawkeye geeft in zijn eigen Disney+-serie het stokje door. En de opvolgers staan al klaar.

Zo krijgt de opvolger van Tony Stark uit de comics haar eigen serie op Disney+: Ironheart. Dat is geen gerucht, die serie is al aangekondigd. Voor we beginnen met het ‘gelekte’ gedeelte, is het belangrijk om te benadrukken dat je dit soort claims altijd met een flinke korrel zout moet nemen. Regelmatig kloppen ze, maar vaak ook niet.

Of Marvel verandert alsnog van plan. Alleen al de rit van Iron Man naar Endgame besloeg meer dan tien jaar, dus de koers kan gewijzigd worden.

Marvel, let op! Jack Black is de nieuwe Captain America dankzij vaccinatie

Young Avengers

Dat gezegd hebbende is het zeer plausibel wat de insider schetst. Volgens hem is Marvel de Young Avengers aan het ontwikkelen, een groep jonge superhelden uit de comics waarvan we een aantal leden al voorbij hebben zien komen in het MCU.

Ms. Marvel krijgt haar eigen serie op Disney+ en Wiccan en Speed zijn de zoons van Wanda uit WandaVision. Twee personages die we nadrukkelijk niet zagen verdwijnen in de finale van die serie.

Door die jonge groep op te bouwen heeft Marvel een team waarmee het nog jaren vooruit kan. De originele Avengers worden oud, haast te oud om nog in het rond te vliegen en springen als superhelden. Een nieuwe generatie opbouwen is simpelweg nodig en daarmee een no-brainer, en we zien het al voor onze eigen ogen gebeuren.

Avengers 5: leaker onthult hoe Marvel Endgame gaat overtreffen
De Young Avengers in de comics (Afbeelding: Marvel Studios)

Dark Avengers

Interessanter is dan ook het tweede deel van zijn claim. Hij weet namelijk ook te melden dat Marvel bezig is met plannen voor de Dark Avengers, een soort anti-Avengers uit de comics die hun debuut maakten in 2009.

In de comics zijn het schurken die zich voordoen als superhelden. Na het succes van Amazon Prime Video’s The Boys ligt een dergelijk pad voor de hand, zeker als Marvel de boel fris en interessant wil houden. Aan de andere kant: zagen we dit niet al gebeuren in The Falcon and The Winter Soldier? Met John Walker, Zemo, etc.

De Dark Avengers in de comics (Afbeelding: Marvel Studios)

West Coast Avengers

En daar blijft het niet bij. Als we Main Middle Man moeten geloven, zal Marvel Studios de komende tien jaar niet om Avengers verlegen zitten. Volgens hem is men ook bezig met het ontwikkelen van de West Coast Avengers, de comics waaruit ook de White Vision uit WandaVision komt. In de comics wordt dat team geleid door Hawkeye, dus wellicht zien we dit team ontstaan in zijn/haar Disney+-serie.

Helaas heeft de leaker niet veel specifiekere informatie dan dit. Dat maakt het lastig om zijn informatie op waarde te schatten. Het is immers zeer duidelijk dat Marvel in deze richtingen aan het werken is, omdat we de eerste stappen al voorbij hebben zien komen. Bovendien is de planning van het MCU voor het komende jaar nog gevuld, dus het gaat even duren voor we gaan ontdekken of alle details kloppen.

Avengers 5: leaker onthult hoe Marvel Endgame gaat overtreffen
De West Coast Avengers in de comics (Afbeelding: Marvel Studios)

Gapend gat

Één ding is duidelijk: de focus ligt de komende tijd op het ontstaan van de nieuwe Avengers, wat een meerjarig verhaal an sich kan worden. Hoe vullen jonge helden immers het immense gapende gat dat Iron Man en de rest achterlaten?

De mogelijke rivaliteit tussen de groepen en de hoge verwachtingen waaraan ze zullen moeten voldoen kan een verhaallijn worden die ervoor zorgt dat Marvel niet al meteen een nieuwe Thanos hoeft te introduceren. Want tja, de vergelijking met die schurk zal vrijwel geen enkele andere bad guy kunnen overleven.

Wordt vervolgd!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.