Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 4 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Avatar 1 wordt wederom een enorme box office-hit

Of Avatar 2, 3, 4 of 5 een klapper in de bioscopen zal worden, valt te bezien. Het eerste deel (wederom) sowieso wel. De originele film wordt namelijk opnieuw uitgebracht.

Avatar is met kop en schouders de best verdienende film aller tijden. Met 2,6 miljard euro staat het nog altijd eenzaam aan de top, met Avengers: Endgame enigszins op de hielen.

De magnum opus van James Cameron

In 2009 kwam de film uit. Ondanks het feit dat een aantal critici de film doorzichtig en voorspelbaar vonden, was er één ding wel duidelijk: de film liet zien wat er technisch mogelijk was. 3D-technologie heeft weinig bioscoopbezoekers weten te bekoren, maar Avatar was een uitzondering.

avatar
De weinige keren dat het ongemak van een 3D-bril het waard was. (Afbeelding: 20th Century Fox)

Avatar bleek een enorm succes en stootte zelfs Titanic uit 1997 (ook van regisseur James Cameron) van zijn troon als best verdienende film ooit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat James Cameron meteen een vervolg wilde maken. Inmiddels staan er vier in de planning. Wel 13 jaar later, maar dat terzijde.

Avatar: De weg van het water

De eerstvolgende film wordt Avatar: The Way of Water. De film staat gepland voor december 2022; zo’n 13 jaar na de release van het origineel. De eerste beelden werden kortgeleden getoond tijdens CinemaCon.

Cameron wil met deze film wederom technologie naar grote hoogte duwen. Waar de regisseur vooral bezig was met motion capture en green screen in de originele Avatar, gaat hij dit keer dieper. Letterlijk.

Avatar
Zoe Saldaña en consorten die lekker dobberen in het motion capture-bad. (Afbeelding: Disney)

Een deel van de film speelt zich onder water af en er wordt techniek toegepast om ook daar motion capture te gebruiken in een enorme watertank (gevuld met 3.406.870 liter water). Hierbij worden de acties van acteurs direct opgenomen door camera’s; zowel op hun gezicht alswel buitenaf. Daarna wordt dat verwerkt in de film.

Volgens Cameron gaat Avatar 2 de 3D-technologie gebruiken met een “high dynamic range, met een hoge frame rate, hogere resolutie, en visual effects die de werkelijkheid nog beter weten te benaderen”, aldus de regisseur. Als de re-release van Avatar ‘slechts’ 145 miljoen euro opbrengt, is het de eerste film die de grens van drie miljard euro overschrijdt.

Nog vele films volgen

Avatar The Way of Water komt op 16 december uit. Daarna volgen nog drie delen: Avatar 3 (2024), 4 (2026) en 5 (2028)

Overigens hoeven bioscoopbezoekers zich geen zorgen te maken dat ze 13 jaar oude meuk op hun bord krijgen: de re-release van Avatar krijgt opgefriste visuals en geluid. Het is daarom aan te raden om de film nog een keer te kijken voor een bezoek aan The Way of Water.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.