Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Ant-Man-ster reageert op belabberde reviews nieuwe Marvel-film

De reviews van Ant-Man and the Wasp: Quantumania zijn over het algemeen zeer belabberd. Jonathan Majors, het acteertalent achter Kang, wordt wél geprezen, maar is absoluut niet blind voor de vernietigende reviews.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania is de slechtste of de op één na slechtste Marvel-film, afhankelijk van het moment dat je Rotten Tomatoes checkt. Na 371 recensies van critici blijft de gloednieuwe blockbuster steken op een magere 47 procent. Het publiek is wél te spreken over de derde Ant-Man, met een score van 83 procent.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Het is een stoelendans met Eternals, die andere neergesabelde MCU-film. Op het moment van schrijven heeft de film uit 2021 een score onder critici van 47 procent, na 406 reviews. Bij het publiek pakt Chloé Zhao een magere 77 procent. Niet precies waar Marvel Studios op hoopte na Nomadland, haar Oscar-winnaar van het jaar ervoor.

Maar goed, terug naar Quantumania. Het Marvel Cinematic Universe bestaat onder andere uit 31 films. Of het nou de slechtste of de op één na slechtste film is, maak dan niet meer uit. Zeker als de aftrapper van een nieuwe Phase en de grote introductie van de nieuwe Thanos waren de verwachtingen toch net een tikkeltje groter.

Creed III Jonathan Majors
Jonathan Majors in Creed III (Afbeelding: MGM)

Jonathan Majors: diepte en hoogtepunten

De acteur achter de nieuwe Thanos, Kang the Conqueror, is megatalent Jonathan Majors. De 33-jarige Amerikaan pakt grote rol na grote rol, en wordt niet voor niets door critici het hoogtepunt van Ant-Man and the Wasp: Quantumania genoemd. De beste man kan acteren, en hoe! Een waardige nieuwe megaschurk voor Marvel, ondanks het feit dat de film waarin hij zijn filmdebuut maakt zo tegenvalt.

Op dit moment is hij ook tegenover Michael B. Jordan te zien in Creed III. De derde film in de boksreeks is een groot succes. Sterker nog, naast lovende recensies heeft de blockbuster ook afgelopen weekend een opmerkelijk record gepakt: Creed III heeft het grootste debuut van een sportfilm gemaakt. Ooit.

Toch wordt Majors nog vooral naar zijn rol als Kang gevraagd, in Ant-Man 3. Onlangs het feit dat zijn rol in de film wél de hemel in wordt geprezen, is de jonge acteur natuurlijk ook niet blind.

Zijn kijk op reviews

In een recent interview met IndieWire legde hij uit hoe hij omgaat met dergelijke reviews. “Het verandert niet hoe ik mezelf zie, punt. Het is allemaal data. Ik ben een performance binnen een verhaal. Eén ding zal ik tegen mijn team vragen als we een première verlaten, als ze de recensies lezen: ‘Hoe gaat het met de film?’ Ik probeer mijn bordje schoon te houden en op mijn deel te focussen,” aldus de Marvel-acteur.

En als je puur op het deel van Jonathan Majors focust, dan is de algehele tendens inderdaad zeer positief. Dat is ook Majors zelf opgevallen: “De reactie is dan: ‘Je zit goed. Je bent goed. Ze vinden je tof. En dan ze vertellen me over de rest van de film. Soms zit de film ook op dat niveau, en soms niet.” De Kang-acteur weet dus goed zijn eigen prestaties te scheiden van de rest van de film. Het is en blijft immers een puzzel met honderden, duizenden stukjes. Acteurs als Jonathan Majors zijn niet de regisseur of studio. Ze hebben maar een beperkt aandeel in de duizelingwekkende formule die tot een goede (of een slechte) film leidt.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania eerste reacties Marvel
Ant-Man vs. Kang (Afbeelding: Marvel Studios)

Geen wetenschap

Ook is de acteur er zich maar al te goed bewust van dat recensies geen wetenschap zijn: “Het zijn gewoon mensen. Ze hebben een mening. Je hebt altijd een mening. Ik ben niet gek. Ik weet dat dit mensen zijn die het schrijven. Dit zijn niet mijn Yale-professoren of mijn toneelleraren,”aldus Majors.

“Dit zijn mensen met kinderen en een perspectief, een religieuze opvoeding of een gebrek daaraan. Ze wonen in een stad of dorp, of ze willen op een bepaalde manier gezien worden, of juist niet. Ik kijk naar het totaal [op Rotten Tomatoes] en, oké, 47 procent. Maar wat betekent die 47 als je ook deze bioscoopomzet hebt? Wat betekenen die dingen? Het is informatie. Ik ben op de hoogte. Ik houd mijzelf niet voor de gek.” Een heerlijk nuchtere kijk op zaken. De Kang-acteur is niet blind voor recensies, maar overschat ze ook niet. Het zijn maar mensen met een mening.

En de schrijver dan?

De schrijver van Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Jeff Loveness, kijkt er iets anders tegenaan. Hij heeft niet de luxe van Jonathan Majors dat zijn deel wél goed beoordeeld wordt. Sterker nog: volgens vele critici is zijn schrijfwerk het grote probleem van de film. Loveness gaf tegenover The Daily Beast dan ook toe dat hij erg geschrokken is: “Om eerlijk te zijn, die recensies verrasten me.” Hij zei verder dat deze recensies hem “slecht deden voelen. Dat waren geen goede recensies, en ik had zoiets van, ‘What the …?'”

Hoe dan ook is hij trots op wat hij met bepaalde personages heeft kunnen doen, maar dat maakt de klap ook groter: “Ik ben echt trots op wat ik geschreven heb voor Jonathan Majors en Michelle Pfeiffer. Ik dacht echt dat dat goed was, weet je? En dus was ik gewoon vrij moedeloos [door de reviews], en was ik er echt verdrietig over.”

Gelukkig pikt ook hij het uiteindelijk beter op: “Ik heb zoiets van, ‘Godverdomme! Nee, ze hebben het verkeerd! Ik heb gelijk! MODOK is geweldig!’ Ik ben er over het algemeen best blij mee, en ik denk dat ik deze week geleerd heb dat ik tegen een stootje kan. En nu ik geleerd heb dat het wel meevalt, kan ik gewoon doorgaan met dingen maken.”

Rotten TomatoesIndie WireGeektyrant

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.