Pim Jansen
Pim Jansen Afvallen 7 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze switch in drankjes helpt wel degelijk tegen overgewicht

Nieuw onderzoek toont aan dat het vervangen van met suiker gezoete dranken door caloriearme gezoete dranken in verband wordt gebracht met afvallen en een verminderd risico op diabetes. Light-producten blijken een goede tussenstap.

Klinkt voor de hand liggend, is het ook. Maar er werd aan de andere kant ook lange tijd gesteld dat zoetstoffen als aspartaam, die voorkomen in bijvoorbeeld light-drankjes, averechts zouden werken.

Afvallen? Verander je zoete drankjes

Het onderzoek is gedaan door de Universiteit van Toronto en gepubliceerd in JAMA Network Open. Alternatieve zoetstoffen in dranken die traditioneel vol met suiker zitten – zoals frisdrank, energiedrankjes, thee, koffie, sap en sportdranken – kunnen zoals aangetoond risicofactoren verminderen. Denk daarbij aan een te hoog BMI, lichaamsvetpercentage en bloedlipiden.

Als je wil afvallen, kun je natuurlijk het best water in plaats van cola drinken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Wereldwijd beveelt iedereen een vermindering van suiker aan. Nu is de volgende vraag: wat is de beste manier om het te vervangen?”, zegt John Sievenpiper tegen CNN. Hij is hoofdonderzoeker van de studie en professor in voedingswetenschappen aan de Universiteit van Toronto.

Zeventien onderzoeken op een hoop

Sievenpiper en zijn collega’s keken naar gegevens van zeventien klinische onderzoeken, waarin met suiker gezoete dranken, caloriearme gezoete dranken en water werden vergeleken. Onder de 1.700 volwassen respondenten was ongeveer 77% vrouw, met overgewicht of obesitas en het risico op diabetes.

Mocht je zelf willen afvallen: de conclusie is dat op middellange termijn gezoete dranken met weinig en geen calorieën een levensvatbaar alternatief zijn voor water onder mensen met overgewicht of obesitas. “Maar er is meer bewijs nodig om de langetermijneffecten te kennen”, vertelt Julie Grim, directeur voeding voor de American Diabetes Association, tegen CNN.

Kunstmatig gezoete drank als tussenstap naar water

Onderzoekers debatteren al jaren over de voor- en nadelen van alternatieve zoetstoffen tijdens het afvallen. Eerdere studies toonden aan dat light frisdrank net zo schadelijk kan zijn voor het hart als gewone frisdrank, terwijl andere onderzoekers stellen dat het drinken van twee of meer kunstmatig gezoete dranken per dag nog steeds verband houdt met gezondheidsproblemen zoals hartaanvallen en beroertes.

“Maar alternatieve zoetstoffen kunnen mensen helpen langzaam te minderen wat betreft suikerhoudende dranken en te switchen naar water. Je weet dat je een keuze hebt, en ik denk dat het voor veel mensen die willen afvallen belangrijk is dat ze die hebben”, besluit Sievenpiper. Zie light-drankjes dus als een tussenoplossing naar volledig suikervrije drankjes.

Lees het volledige onderzoek hier. En check vooral ook deze alcoholische drankjes met weinig suiker.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.