Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Hebbedingen 8 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit 3D-geprinte Rotterdamse plezierjacht is duurzaam én betaalbaar

De Rotterdamse scheepsbouwer Tanaruz wil de pleziervaart innoveren door circulaire duurzame schepen toegankelijk te maken voor een groter publiek. Dit doen ze door af te stappen van het ouderwetse proces en boten te printen van gerecycled plastic. Deze week rolde hun eerste 3D-geprinte plezierjacht van de band uit de printer.

Tanaruz heeft daarmee een unieke positie in Europa. Ze zijn namelijk de enige Europese scheepsbouwer die het ontwerp en de productie van duurzame 3D-geprinte jachten zelf beheert en op grote schaal aan particulieren wil gaan leveren. Ze maken daarbij gebruik van gerecycled plastic om zo een circulaire boot te bouwen. Dus mocht je in de toekomst van boot willen wisselen, dan kan daarvoor het materiaal van je oude boot opnieuw worden gebruikt.

Duurzaam en betaalbaar

Deze manier van boten bouwen is een stuk duurzamer, maar het heeft ook andere voordelen. Bij traditionele jachtbouw komt veel handwerk bij kijken. Zeker als je afwijkt van het basismodel. Bij 3D-printen is dat niet het geval. Het is een stuk eenvoudiger om een boot aan te passen naar jouw wensen, zonder dat je dat terugziet in de prijs. De boten van Tanaruz zijn namelijk een stuk goedkoper dan je gewend bent van een plezierjacht.

Tanaruz 3D print circulair jacht betaalbaar

🛥️
(Afbeelding: Photo Republic / Marco De Swart)

Het instapmodel (van 4,5 meter) heeft een vanafprijs van 15.000 euro. Dat is een flinke som, maar een vergelijkbaar plezierjacht dat op traditionele wijze is gebouwd kost al snel het dubbele. Daarnaast kun je ook veel sneller het water op als je voor een boot van Tanaruz gaat. Het bouwen van het kleinste model neemt slechts twee dagen in beslag.

Je plezierjacht snel in huis

Tanaruz kan hun boten zo snel produceren omdat het hele proces volledig geautomatiseerd is. Hun veertien meter lange 3D-printer kan 24 uur per dag, 7 dagen per week doordraaien. Dit scheelt veel tijd, maar ook geld. Omdat alles geautomatiseerd is, komen er bij de bouw amper mensenhanden aan te pas. Op deze manier worden de kosten laag gehouden en kun jij snel en voor een scherpe prijs een duurzaam plezierjacht aanschaffen.

Tanaruz 3D print circulair jacht betaalbaar

🛥️
(Afbeelding: Photo Republic / Marco De Swart)

Mocht je dat willen doen, dan gaat dat via de app. Vanuit hier kun je jouw plezierjacht volledig personaliseren. Van de kleur van de romp en kussens tot de opbouw en nodige apparatuur. Ook kies je het formaat. Momenteel biedt Tanaruz vier standaard modellen, variërend van 4,5 tot 10 meter in lengte. Optioneel kun je daarnaast nog kiezen voor elektrische motoren, accu’s en zonnepanelen.

De letterlijk grote ambities van Tanaruz

Nu het eerste plezierjacht is geleverd, wil Tanaruz gaan groeien. Het bedrijf hoopt dit jaar 100 plezierjachten te gaan printen, maar wil dat in 2023 gaan opschalen naar 300. Daarnaast is het plan om een tweede locatie te openen. Niet alleen om meer, maar ook om boten groter dan 10 meter te kunnen produceren. Op deze manier willen ze in de toekomst een nog grotere doelgroep aanspreken.

Wat kost het om ‘s werelds grootste jacht een week te huren?

Meer weten over de circulaire plezierjachten van Tanaruz, of meteen de app downloaden om je eigen boot samen te stellen? Ga dan naar de website van Tanaruz.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.