Redactie
Redactie Eten & Drinken 9 jul 2018
Leestijd: 10 minuten

Dit zijn onze favoriete 16 restaurants in Amsterdam

Het wemelt in Amsterdam van de restaurants, van complete rotzooi tot super high-end. Welke kies je op de avond dat alles moet kloppen? In dit overzicht hebben we voor restaurants gekozen die stuk voor stuk toegankelijk zijn, maar waar kwaliteit hoog in het vaandel staat – zowel qua sfeer als menukaart. De keuzes zijn gebaseerd op onze eigen voorkeur en ervaringen, we hebben ze dan ook stuk voor stuk bezocht. 

Beefsteak Club

Het restaurant biedt alles wat je als carnivoor nodig hebt: zorgvuldig ingekocht en bereidt vlees, wat je met een lap leer om je middel en een speer in je handen kunt verorberen in een mannelijke omgeving. Veel hout, vachten, bakstenen én hooibalen op de grond. Vrouwen zouden het knus noemen, maar voor nu prefereren we de term ‘mannelijk’.

Al dat testosteron moet immers wel vrij kunnen bewegen. En dat kan bij de Beefsteak Club behoorlijk goed. In een open keuken zijn de koks het gros van de tijd bezig met het grillen van vlees. Aan de zijkant wachten hompen vlees in speciale wachtruimtes tot ze perfect gedroogd of op smaak gekomen zijn. Achter de bar staat meestercocktailbouwer Andrew Nichols en alles – maar echt alles wat wij geproefd hebben – was voorzien van rokerige smaaktinten. Zelfs in de cocktail. Nergens overdreven, maar altijd aanwezig. Lees onze volledige review hier.

NOMADS

We eten op veel verschillende toplocaties, maar NOMADS wist ons goed te verrassen. Op de nu-nog-niet-zo-bruisende Oranje-Vrijstaatkade 55 in Amsterdam vind je dit mooie en sfeervolle restaurant, dat door zijn aankleding sterk doet denken aan Bar Botanique en de Kanarieclub. Met de komst van NOMADS is dit gedeelte van Amsterdam-Oost een stuk mooier en gezelliger geworden en je raadt het al: je kan er ook nog heerlijk eten.

Met het shared dining-menu word je als het ware door heel Peru geleid. Houd je van Ceviches? Dan zit je hier absoluut aan het juiste adres. De mannen zijn ook gespecialiseerd in het soortgelijke gerecht Tiradito. De Zuid-Amerikaanse smaakexplosie op de tong liet ons veelal in stilte genieten. Doe je ogen even dicht en je waan jezelf even in Lima, de culinaire hoofdstad van de wereld. De volledige review lees je hier. 

 

Escobar

In Amsterdam struikel je over fraaie restaurants, van sterrenrestaurants tot een groot aanbod aan middenklassers met een uitstekende menukaart en dito sfeer/interieur. Vooral de laatste categorie vinden we interessant, maar welke kies je? Restaurant Escobar is er één om te onthouden.

Op ongeveer driekwart van de befaamde Albert Cuyp (waarom halen ze die kraampjes toch elke dag weer weg?), vind je dit Spaans georiënteerde restaurant. Tapas dus, wat voor de veelzijdige proevers onder ons gelijk staat aan een smaakfeestje. De norm bij Escobar ligt hoog en dat proef je duidelijk terug, maar daarover later meer. Eerst de setting, minstens zo belangrijk tijdens een diner. De volledige review lees je hier. 

Baut

BAUT is niet nieuw. Inmiddels is dit BAUT nummer zes. Vergis je niet: dit is niet het zesde restaurant dat open is, maar de zesde pop-up. De overige vijf zijn – helaas – weer verdwenen en ingeruild voor een kersverse variant in Amsterdam West. In een oude kapel aan de Spaarndammerstraat pakt Michel van der Eerde – bekend als jurylid van Masterchef en restaurants Zuid en C – opnieuw uit.

Wie binnenwandelt in de kapel, valt één ding direct op: de ruimte is groot, maar knus dankzij de verschillende hoogtes en ruimtes. Een week na de opening zat het restaurant vol. Niet afgeladen, maar – zoals wij Hollanders het graag beschrijven – gezellig druk. BAUT heeft in al die jaren al een aardig naam opgebouwd en vervuld de  hoge verwachtingen nog altijd met verve. De volledige review lees je hier.

Moer

Aan de Amstelveenseweg op de hoek van het Vondelpark vinden we MOER. Een restaurant waar groente centraal staat, zonder vlees en vis helemaal af te zweren. Hier worden juist de rollen omgedraaid. Het is niet meer vlees met daarnaast groenten, maar andersom. Een bijzondere ervaring die zelfs ons carnivoren ervan wist te overtuigen dat je geen vlees nodig hebt om een prachtig zevengangenmenu op tafel te zetten.

Ieder gerecht dat we voor onze neus kregen, zag er prachtig uit en draaide om groente. Soms zat daar wat vis of vlees bij omdat het goed past, maar vaak ook niet. MOER is dan ook zeker geen vegetarisch restaurant, maar een restaurant waar de focus op groente ligt. Dit is waarschijnlijk anders dan je gewend bent, maar dat maakt een diner bij MOER juist zo’n bijzondere ervaring. Lees de volledige review hier.

Joya

Wie vanaf Amsterdam Centraal voorbij het busstation de Spuistraat inloopt en na ongeveer tweehonderd stappen naar links kijkt, staat oog in oog met Joya. Eén van de vele Aziatische restaurants die onze hoofdstad rijk is, maar dan met een interessante twist. Hier pakken ze het net even anders aan en staat samen genieten in een ongedwongen setting centraal.

De gerechten zijn schitterend vormgegeven en dat komt doordat Joya de Aziatische en Franse keuken laat samenkomen. In de basis en qua smaak voeren de Thaise en Japanse keuken de boventoon. De Franse touch zit hem vooral in de manier waarop de gerechten bereid worden. De welbekende klassieke technieken worden gecombineerd met de geuren en smaken uit het Verre Oosten. Lees de volledige review hier. 

 

Mama Makan

Wie z’n smaakpapillen wil verwennen met Indonesische lekkernijen, kan naar een toko gaan en daar een smakelijk hapje scoren. Wie dit concept naar een hoger niveau wil tillen, gaat naar Mama Makan. Hier eet je geen rijstmaaltijd uit een plastic bakje terwijl het TL-licht alle lelijkheid in de wereld tentoonstelt, maar geniet je van de meest luxueuze rijsttafel die je binnen de Nederlandse grenzen gaat vinden.

Het concept ‘rijsttafel’ kun je vrij letterlijk nemen: schuif je hier aan tafel, dan zul je zeer creatief moeten zijn met de ruimte. Op elke beschikbare centimeter vind je namelijk kleine gerechtjes, die rechtstreeks uit de open keuken worden geserveerd. Hoewel de keuken niet volstaat met een tiental Indonesische moeders, is elke hap die je neemt gebaseerd op recepten uit de originele keuken. De vrije vertaling ‘Mama’s Eten’ is dus meer dan terecht. Saillant detail: het concept van een ‘rijsttafel’ is een Nederlands verzinsel dat is ontstaan tijdens onze “aanwezigheid” in Indonesië, blijkbaar deelden wij ons eten destijds wél graag. Lees de volledige review hier. 

Pigs & Punch

De naam zegt het allemaal: bij Pigs & Punch wordt je voorzien van de betere vleesgerechten en punch. Niet de meuk die ze in Amerikaanse high school movies drinken en ook geen opgekalefaterde BIFI-worsten als gerecht, maar kwalitatieve producten. Overigens is het niet enkel varkensvlees en punch dat uit de open keuken verschijnt, maar daarover later meer.

Eigenaar en fervent horecea-ondernemer Sergej Fokke heeft het voormalige Mystique aan de Utrechtsestraat omgedoopt tot een heuse pork heaven, zoals hij het zelf trots bestempelt. “De hospitality industrie wordt de afgelopen jaren steeds serieuzer en verfijnder. Mooi, maar het hoeft niet altijd over ingewikkelde siroopjes en frutseltjes te gaan. Pigs & Punch is een barbecuefestival op een vaste plek. Veel energie, mooie stukken vlees om te delen, snelle en simpelweg goede dranken. Totale gekte.” Lees onze volledige review hier.

Lt. Cornelis

Wie vanaf het Muntplein de Kalverstraat inslaat, de eerste straat links pakt en daarna direct het steegje rechts induikt, komt in de Voetboogstraat uit – wat eigenlijk meer een steeg is. Tussen de toeristische schuiftenten vind je hier een diamant die zich afscheidt van de grijze stenen: Lt. Cornelis.

Het restaurant zit verborgen in een typisch pakhuis, waar je in Amsterdam over struikelt dankzij de glorie handelsdagen in de 16e en 17e eeuw. Eenmaal binnen word je dan ook direct overmeesterd door de fantastische sferen uit de oude dagen.

Zoals je verwacht van een restaurant waarin de Hollandse meesters op je bord neerkijken, is het menu geïnspireerd op Nederlandse gerechten. Cornelis’ chefs kiezen voor lokale producten of voor producten die verbonden zijn met Nederland. Zo krijgen plaatselijke ingrediënten als hert en wortel een ander gezicht met handelswaar uit de VOC-tijd zoals koffie en specerijen. Lees onze volledige review hier.

Bar Fisk

Vlakbij de Albert Cuyp is sinds kort een nieuw restaurant geopend waar liefhebbers van verse vis en goede wijn hun hart kunnen ophalen. Fisk is het Scandinavische woord voor voor vis en verklapt daarmee wat je voornamelijk op de kaart kunt vinden.

Ondanks de Scandinavische naam is de menukaart een samensmelting van de mediterraanse en Israëlische keuken. Is de Noordelijke naam dan alleen gekozen omdat het leuk klinkt? Zeker niet. In de aankleding van het restaurant zien we namelijk wel degelijk een stukje Scandinavië. Veel groen en hout in combinatie met beton, zorgen voor een ruwe doch natuurlijke stijl. Lees de volledige review  hier.

Gin Neo

Wat opvalt zodra je GIN NEO binnenwandelt is de eenvoud, afgewisseld met ruige kunst aan de muur. Hier geen overdreven poespas of geforceerde hipheid, maar een ouderwets gezellige plek waar alles draait om de smaaksensatie.

Dat klinkt ietwat cliché, een McFlurry kan op het juiste moment ook een smaaksensatie zijn, maar dat is niet waar we op doelen. Het menu en de kunsten van Jin Hu, chef-kok en eigenaar van het restaurant, zijn met recht een sensatie waarvan je tong hitsig wordt. Lees de volledige review hier.

French Connection

Op de hoofdstedelijke Singel, zo’n honderd meter van het altijd hectische Koningsplein, vind je een piepklein terrasje en een nog kleinere deur richting hoogstaande heerlijkheden die de mannen van The French Connection uit hun mouw weten te toveren.

Bij binnenkomst schitteren direct de meterslange (en brede) steunbalken die het statige grachtenpand voorkomen van instorten. De authentieke, donkerbruine balken zijn, samen met de warme kleuren en bakstenen muren, verantwoordelijk voor een sfeervolle setting. Warm en knus, alsof je – je verwacht het niet – een originele Franse bistro aan het eten bent. Maar dan een stuk luxer én moderner. De inrichting is on point en past volgens de dame in het gezelschap ‘perfect in mijn inrichting‘.

Kanarie Club

De Kanarie Club is gevestigd in het gedeelte waar eerst Meat West zat. Je loopt dus eerst door de gezellige Foodhallen alvorens je in het restaurant aanbelandt. Hoeft niet, overigens: je kunt ook de ingang aan de andere kant van de hallen nemen en dan sta je direct in de Kanarie Club.

Net als Meat West heeft de Kanarie Club een chique uitstraling, maar wel een stuk toegankelijker dan zijn voorganger. De drempel om hier na een middagje Hallen naar binnen te stappen, ligt lager. Je hebt hier niet het gevoel dat je per se ‘jasje dasje’ gekleed moet gaan om niet uit de toon te vallen. Mag wel, natuurlijk, maar hoeft niet. Lees de volledige review hier.

Gastropub Helst

Speciaalbier is booming: de brouwerijen schieten sneller uit de grond dan het gras in een vinex wijk. Zijn het allemaal kwalitatieve brouwerijen? Nee, zeker niet. Het is is lastig om het kaf van het koren te scheiden, maar één ding is zeker: Gastropub Helst Amsterdam in de Pijp schenkt enkel het koren. Inclusief hapjes die echt de moeite waard zijn. Lees de volledige review hier.

The Commons

Als je na een lange werkdag goed tot rust wil komen, moet je bij The Commons zijn. Hier kun je ontspannen, in contact komen met gelijkgestemden en vooral heerlijk eten en drinken. Deze kersverse hotspot opende 25 januari haar deuren en behoort nu al tot een van tofste hangouts van Amsterdam.

Het interieur is een kleurrijke collage van bekende vertoningen uit populaire fictie. Ze beschrijven het functionele design dan ook als: ‘Cinema-inspired’ en moet men aanzetten tot conversatie. Ditzelfde geldt voor de kaart. De shared dining-gerechten komen allemaal uit andere windstreken, ze zijn lekker en toegankelijk. Wil je een pizzapunt of hamburger bestellen? Dan is dat ook geen probleem. Lees hier de volledige review. 

The Birdhouse

Tegenover de bonte vogeltuin van Artis is een nieuwe urban jungle geopend. The Birdhouse op de Plantage Middenlaan 46 keek goed naar de overbuur en besloot: op dit adres moet een nieuwe hotspot komen, laten wij dit doen!

Eén blik zegt genoeg. De toffe afwisseling tussen licht en donker en bonte aankleding roept je om een stap binnen te zetten. Dit restaurant-café zit verbonden aan The Lancaster Hotel Amsterdam, maar vergis je niet. Je zit bij The Birdhouse niet in een hotelbar te eten. Deze avontuurlijke hotspot wil zijn eigen identiteit tonen en doen dat op een passende, flamboyante wijze. Lees de volledige review hier.

 

 

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.