Dining Manners: MOER in Amsterdam

Waar moét je gegeten hebben? Waar serveert men het perfecte stuk vlees en is die hoog aangeschreven tent wel écht de moeite waard? Leroy en Thomas dineren (en lunchen soms ook) in restaurants door heel het land om te beoordelen: zijn zij Manners-waardig? Dit keer: restaurant MOER in Amsterdam.

Aan de Amstelveenseweg op de hoek van het Vondelpark vinden we MOER. Een restaurant waar groente centraal staat, zonder vlees en vis helemaal af te zweren. Hier worden juist de rollen omgedraaid. Het is niet meer vlees met daarnaast groenten, maar andersom. Een bijzondere ervaring die zelfs ons carnivoren ervan wist te overtuigen dat je geen vlees nodig hebt om een prachtig zevengangenmenu op tafel te zetten.

MOER

Ieder gerecht dat we voor onze neus kregen, zag er prachtig uit en draaide om groente. Soms zat daar wat vis of vlees bij omdat het goed past, maar vaak ook niet. MOER is dan ook zeker geen vegetarisch restaurant, maar een restaurant waar de focus op groente ligt. Dit is waarschijnlijk anders dan je gewend bent, maar dat maakt een diner bij MOER juist zo’n bijzondere ervaring.

Het beste van eigen bodem

Zo begonnen we met een panna cotta van geitenkaas met gestoofde prei, rettich, nashi peer, hazelnoot en daaromheen een bouillon van waterkers. Een prachtige combinatie van verschillende smaken en structuren die de toevoeging van vlees of vis overbodig maken. Ook de daaropvolgende gang bestaande uit een terrine van verschillende soorten aardappel en zuurkool draaide volledig om de volle smaak van de groente.

MOER

Een belangrijke reden waarom de gerechten zo smaakvol zijn, ligt in de herkomst van de groenten. Bij MOER wordt namelijk nagenoeg alleen maar gebruik gemaakt van lokale producten. Zo worden veel van de groentes geleverd door groenteboeren uit Amsterdam West en komt de zuivel die gebruikt wordt van een lokale zorgboerderij.

Bij het derde gerecht kregen we voor het eerst een niet vegetarisch element op ons bord, maar toch was de aardpeer de ster van het gerecht. De bundelzwammen, kastanjechampignons en gebakken coquille maakten dit prachtige gerecht compleet. De gang die daarop volgde was rode kool met appel, maar dan op een totaal andere manier dan je gewend bent. Deze klassieke combinatie werd omgetoverd tot een explosie van smaak door de toevoeging van gerookte walnoten.

Groente en vlees perfect in balans

Pas nadat we over de helft van het diner waren, kregen we voor het eerst vlees op ons bord. Om eerlijk te zijn, hadden we het tot op dat moment ook nog geen moment gemist. We hadden er dan ook geen enkel probleem mee dat de twee bereidingen van ree vooral aanwezig waren ter begeleiding van de geroosterde schorseneren, witte bonen en crème van zoete ui.

MOER

Alle gerechten werden vergezeld door een bijpassende wijn. Stuk voor stuk perfect gekozen en op een prettige manier gepresenteerd door de sommelier. Geen lang verhaal vol moeilijke termen, maar een to-the-point uitleg over wat we aan het drinken waren. Dit compliment geldt ook voor de andere leden van de bediening, want de service is van hoog niveau, maar toch heel toegankelijk.

Bij gang nummer zes werd opnieuw duidelijk dat je de grens niet over hoeft voor mooie ingrediënten. We kregen namelijk een plankje met daarop vier kazen van eigen bodem. Dan hebben we het niet over een Goudse kaas, maar over een Amsterdamse rood schimmel en de zogenaamde Dronken Zwaluw uit Gelderland. De vijfde kaas was een Deense blauw schimmel, maar die was zo smaakvol dat we door de vingers zagen dat deze niet van eigen bodem komt.

MOER

Het bijzondere diner werd afgesloten met een soort tompouce gemaakt van pompoen en bloedsinaasappel met daarbij een crème van laurier, ijs van karnemelk en een krokantje van melk. Net als de voorgaande gerechten was ook dit dessert prachtig in balans, smaakvol en verrassend.

Genieten bij MOER

Na ruim drie uur tafelen kwamen we tot de conclusie dat groente veel meer is dan een bijgerecht. Zolang je maar voor kwaliteit gaat en het met liefde en op een unieke manier bereidt. Wanneer je dat doet, heb je echt geen vlees of vis nodig. Vegetariërs zullen we waarschijnlijk nooit worden, maar dankzij MOER zijn we ons er wel van bewust geworden, dat we met meer liefde en aandacht naar onze prachtige lokale groentes mogen kijken.

Wil je meer weten over MOER of een tafel reserven? Klik dan hier.

Reageer op artikel:
Dining Manners: MOER in Amsterdam
Sluiten