Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Eten & Drinken 10 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

5 zomerse anti-kater middeltjes om het festivalseizoen mee door te komen

Rock Werchter zit er net op en aankomend weekend gaat het weer los op de Zwarte Cross. Kortom, het festivalseizoen is in volle gang en dat hakt er bij veel festivalgangers altijd hard in. Gezelligheid, goede muziek, vrienden en alcohol. Van bier tot cocktails en van wijn tot shotjes. Een festivalbezoek gaat vaak gepaard met de nodige drank. Niks mis mee, behalve dat je de volgende dag met een kater in je tentje ontwaakt.

Gelukkig kun je daar natuurlijk wel wat aan doen. Een kater kun je namelijk grotendeels voorkomen of minder heftig maken. Daar zijn allerlei manieren voor die je waarschijnlijk al kent. Daarom hebben we deze keer gekozen voor vijf anti-kater middeltjes die net even anders zijn.

1.Anti-kater middel op z’n mediterraans

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het verstandig om maatregelen te nemen voordat je gaat drinken. Zo kun je bijvoorbeeld eerst deze mediterrane cocktail nemen. Hij bestaat uit 30 milliliter citroensap, gemengd met dezelfde hoeveelheid olijfolie en wat kaneel. Dat klinkt misschien niet heel smakelijk, maar het schijnt voor veel mensen te werken.

Het citroensap heeft een positieve invloed op de ph waarde van je lichaam en zorgt ervoor dat je lever beter en sneller gaat werken. De olijfolie laat een laagje achter in je maag die er voor zorgt dat de alcohol minder snel wordt opgenomen. Tot slot heeft de kaneel een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. De combinatie van dit alles zorgt ervoor dat je meer kunt drinken zonder het de volgende dag te voelen.

2. De juiste pillen

Bij een kater en pillen denk je waarschijnlijk meteen aan paracetamol. Iedereen heeft tenslotte wel eens een pijnstiller genomen om de door drank veroorzaakte pijn te verzachten. Toch kun je beter wat anders uit het medicijnkastje pakken om de kater te verdrijven. 5-HTP, ORS, vitamine C en een vitamine bruistablet. Dat is wat je nodig hebt. Die laatste twee ken je vast wel, maar wat is 5-HTP en ORS?

5-HTP is een natuurlijk voorkomend aminozuur die je in capsule vorm kunt kopen. Dit supplement stimuleert de aanmaak van geluks- en slaaphormonen. Door een betere nachtrust herstel je sneller en word je zonder kater wakker. Het andere middel, ORS, is een mengsel van zouten en druivensuiker. Dit is bedoeld om uitdroging te voorkomen bij heftige diarree, maar het werkt ook tegen een kater. De klachten die daarbij horen komen namelijk ook voornamelijk voort uit een tekort aan vocht.

Een bitter medicijn

Heb je geen zin om de halve apotheek mee te nemen naar een festival? Dan kun je ook een flesje kruidenbitter meenemen. Lekker is het niet, maar het is wel een natuurlijk manier om je kater te verdrijven. Meng een paar theelepels met wat water of vruchtensap en je hebt een simpel, maar effectief anti-kater middel. Houd er alleen wel rekening mee dat festivals het niet altijd leuk vinden als je zelf alcohol meeneemt.

Kruidenbitters, zoals angostura bitters, zijn om meerdere redenen goed voor je. De belangrijkst eigenschap is in dit geval dat ze de afscheiding van lichaamsvreemde stoffen stimuleren. Alle ellende die je de vorige dag naar binnen hebt gegoten, krijg je zo sneller uit je lichaam en daarnaast helpt het ook nog eens tegen buikpijn. Zorg dus dat je een flesje meeneemt naar je volgende festival.

Beter high dan low

Grote kans dat je dit al wel eens gedaan hebt, maar we gooien hem er toch maar even in. Blowen is een prima manier om je kater te verminderen. Drink veel water en zorg dat je niet te veel rookt. Stoned worden met een enorme kater is namelijk geen pretje, maar een beetje wiet kan behoorlijk helpen. Vooral als je misselijk bent en last hebt van hoofdpijn is het roken van een kleine joint zeker geen slechte keuze.

Water (en dan bedoelen we niet alleen om te drinken)

De meeste klachten die bij een kater horen, hebben er mee te maken dat je uitgedroogd bent. Daarom is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, maar daar blijft het niet bij. Je kunt water namelijk ook op andere manieren gebruiken om van een kater af te komen. Je moet het water juist in! Ga naar de zee, zoek een meer of breng een bezoekje aan het zwembad. Een frisse duik is namelijk precies het anti-kater middel dat je lichaam nodig heeft.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.