Redactie
Redactie Uncategorized 19 dec 2016

Manners hotspot: Kanarie Club (Hallen Amsterdam)

De Foodhallen in Amsterdam oud-west brachten de stad een nieuw kosmopolitisch elan. De horeca verzamelplek is inmiddels enkele jaren open en een bewezen succes. Toch miste er nog ‘iets’. Wat dat iets was, kon je wellicht niet goed benoemen, maar met de opening van de Kanarie Club vallen de puzzelstukjes op de juiste plaats.

De Foodhallen ken je van de talrijke eettentjes geposteerd rondom een centrale bar. Van Aziatisch streetfood tot next level hotdogs, bloody burgers en sushi: je kunt het er allemaal halen en ervan genieten in een levendige setting met een internationale vibe.

Een avond a la carte uit eten kon er ook altijd al. Zo was tot voor kort restaurant Meat West gevestigd in de oude tramremise, aan de achterkant van het pand. Hoewel wij daar destijds prima dineerden, had het restaurant achteraf een nadeel: het had een iets te high end uitstraling. Daar is op zich helemaal niets mis mee, maar de drempel tussen de urban foodhallen en het chique restaurant was te groot.

Maar toch: een ‘echt’ restaurant in de bruisende Foodhallen is een gouden zet. Je kunt er na je werk binnen komen lopen voor een borrel en wellicht een klein hapje en later op de avond plaatsnemen in het restaurant om te genieten van een drie, vier of vijf gangenmenu. In die behoefte voorziet de Kanarie Club nu.

De Kanarie Club is gevestigd in het gedeelte waar eerst Meat West zat. Je loopt dus eerst door de gezellige Foodhallen alvorens je in het restaurant aanbelandt. Hoeft niet, overigens: je kunt ook de ingang aan de andere kant van de hallen nemen en dan sta je direct in de Kanarie Club.

Net als Meat West heeft de Kanarie Club een chique uitstraling, maar wel een stuk toegankelijker dan zijn voorganger. De drempel om hier na een middagje Hallen naar binnen te stappen, ligt lager. Je hebt hier niet het gevoel dat je per se ‘jasje dasje’ gekleed moet gaan om niet uit de toon te vallen. Mag wel, natuurlijk, maar hoeft niet.

Het interieur van de Kanarie Club werd volledig opnieuw vormgegeven en in alle eerlijkheid: het ziet er fantastisch uit. Het restaurant heeft zich laten inspireren door de werkzaamheden in de oude workshop toen de tramremise hier nog huisde. Zo waren er een verfplaats en een metaal workshop. Deze elementen zie je terug in de diverse gedeeltes van het restaurant. Zodoende hangt in elke hoek van het ruime, open pand een andere sfeer.

Eén van de usp’s van de Kanarie Club is zijn all day concept. Je kunt hier ontbijten, lunchen en werken, dineren en – zeker op vrijdag en zaterdag – tot laat genieten van cocktails. Die cocktails drink je in de sfeervolle pool bar op de bovenverdieping; een soort vide die je uitkijk verschaft over het restaurant. Dé blikvanger hier is het zwembad. Een zwembad? Ja, een zwembad. Niet gevuld met water, uiteraard, maar als zitplek. Het is een soort ode aan de krakers die het pand ooit bezetten en zelf een zwembad bouwden. Hier kun je in een sfeervolle, intieme maar toch speelse setting met je gezelschap genieten van cocktails. Je kunt bovendien ook genieten van bar bites van uitstekend niveau, maar daarover dadelijk meer.

Wij besloten de Kanarie Club eens goed aan de tand te voelen. Eerst met een diner, vervolgens met cocktails en de bar bites. Qua menu’s kun je kiezen uit drie, vier of vijf gangen. Wij genoten van het drie gangenmenu voor de vriendelijke prijs van €32 per persoon. Waar voor je geld? Waar voor je geld! Het voorgerecht van makreel met rode biet, avocado en grove mosterdsaus was verfijnd en onderscheidend.

Het zelfde kan gezegd worden van het hoofdmenu: sucade met bundelzwam, pastinaak, ponzu, kalfswang en zilverui. De kwaliteit van de gerechten overstijgt de verwachting die bij een prijs van €32 hoort. De ingrediënten zijn allemaal net even wat minder voor de hand liggend en daarom smakelijk en verrassend.

In het dessert van chocolade, duindoornbes en mango kiezen de meeste chefs voor een toevoeging van amandelen. Zo niet chef Kasper Stiekema: hij maakt het dessert af met pinda. Weer zo’n kleine twist die het niveau nog net even verder omhoog tilt.

De bar bites bieden een uitstekende variatie en voor ieder wat wils. Van een eenvoudig bakje olijven en een kaasplankje tot sliders, luxe kreeftbitterballen, eendenrilette en okonomiyaki pannenkoek. Chef bar Max is een ware cocktailfreak. Hij maakt gerust een klassieker voor je, maar daag ‘m vooral eens uit en kijk waarmee hij op de proppen komt.

Samengevat: de Hallen misten nog een veelzijdig restaurant dat enerzijds toegankelijk is en anderzijds je ervaring aan het Bellamyplein naar een nog hoger niveau tilt. Slaagt de Kanarie Club daarin? Volledig. De kaart verrast, de sfeer is fijn, het personeel opgewekt. Of je nu komt voor ontbijt, om te flexwerken, lunch, dineren of cocktails komt drinken: deze bestempelen wij met recht als een Manners Hotspot.

Reageer op artikel:
Manners hotspot: Kanarie Club (Hallen Amsterdam)
Sluiten