Pim Jansen
Pim Jansen Tech 15 mei 2019
Leestijd: 5 minuten

7 ‘verborgen’ WhatsApp functies die je leven makkelijker maken

WhatsApp kennen we allemaal en we gebruiken het massaal. Waar we vroeger een sms-bericht verstuurden, heeft WhatsApp die vorm van communicatie al jaren geleden overgenomen. Miljoenen mensen gebruiken het om het contact met vrienden en familie te onderhouden en ook bedrijven gebruiken het om klanten contact te laten opnemen.

Verborgen functies op WahtsApp

WhatsApp is al jaren populair als chatapp. Regelmatig worden functies toegevoegd of verbeterd. Sommige functies gebruik je dagelijks, terwijl je van andere functies haast geen weet hebt. Om alles uit WhatsApp te halen duiken nemen we zeven ‘verborgen’ functies van de app door en ben je binnen enkele minuten een absolute chat-expert.

#1 Snel door je berichten heen

Als je dagelijks gebruik maakt van WhatsApp is de kans groot dat je het overzicht kwijt raakt. Vooral als je lid bent van een behoorlijk aantal chatgroepen kan het lastig zijn om alle gespreksdetails op te nemen. Heb je de gemiste berichten doorgenomen, dan scrol je naar beneden. Doe je dat nog steeds handmatig. Dan ben je waarschijnlijk lang bezig. Zonde van je tijd als je weet dat je met één klik op de pijltjes naar het eind van de chatsessie kan gaan. Op onderstaande afbeelding zie je hoe het werkt.

WhatsApp

#2 Verberg informatie voor onbekenden

Als je nog steeds gebruik maakt van de standaardinstellingen van WhatsApp dan ziet iedereen die in je contactlijst staat alle informatie. Je profiel is zichtbaar, de laatste keer dat je online was enzovoort. Dat gaat ook op voor mensen die je niet kent. Wil je dat aanpassen, dan dien je de privacy-instellingen te wijzigen. Dit doe je eenvoudig via Instellingen > Account > Privacy. Daar heb jij de mogelijkheid om te bepalen wat mensen kunnen zien. Alle opties zoals ‘Laatst gezien’, ‘Profielfoto’ en ‘Status’ zijn op deze manier aan te passen. De instelling kan je niet per contact aanpassen, je kunt wel aangeven wat men wel of niet mag zien. Dat geldt dan voor iedereen in je contactlijst.

WhatsApp

#3 Verstuur en ontvang Microsoft Office bestanden

Nu WhatsApp over steeds meer functies beschikt is het logisch dat het ook op het werk wordt gebruikt. Superhandig om dus even een Microsoft Office document aan je collegae te versturen. Bijvoorbeeld een Word-document of een Excel-bestand. Dit kun je heel eenvoudig doen:

  • Kies de gesprek waar je een Office-bestand in wilt versturen.
  • Tik op de paperclip die je in de menubalk vindt om het deelmenu te openen.
  • Selecteer vervolgens ‘Document’.
  • Zoek de app waarin je het document hebt opgeslagen. Je lokale opslag of Dropbox bijvoorbeeld.
  • Selecteer het document en tik op ‘Stuur’.
  • Je hebt het bestand verzonden!

WhatsApp

#4 Vind berichten snel terug

Voer je regelmatig belangrijke gesprekken op WhatsApp dan is de kans groot dat je bepaalde details graag snel terug wilt kunnen lezen. Om dat te doen kun je natuurlijk het hele gesprek doorzoeken, maar bij lange gesprekken is dat niet echt handig. Gelukkig is WhatsApp slim genoeg om je de mogelijkheid te geven bepaalde berichten snel terug te vinden.

Hoe je dat doet is eenvoudig. Je kunt berichten namelijk markeren. Dat doe je door het betreffende bericht ingedrukt te houden. Er verschijnen dan verschillende opties waaronder het toevoegen van een ster. Daarmee markeer je het tekstbericht als favoriet. Heb je het bericht nodig, klik dan op het profiel van die persoon en selecteer ‘berichten met ster laden’. Zo vindt je de belangrijke berichten snel terug.

WhatsApp

#5 Markeer berichten als ongelezen

Een dag heeft maar 24 uur en dus is het verstandig om je tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Heel de dag aanwezig zijn op WhatsApp is niet voor iedereen mogelijk en dus kan het gebeuren dat je bepaalde berichten niet direct kunt beantwoorden. Dat kan vervelend zijn, je gesprekspartner kan namelijk wel zien dat je het bericht hebt gelezen. Om je er eenvoudig aan te herinneren dat je een bericht nog moet beantwoorden is er een handige truc: markeer de berichten als ongelezen!

Heb je een bericht gemarkeerd als ongelezen, dan blijft WhatsApp je eraan herinneren dat je nog ongelezen berichten hebt. Superhandig als je van jezelf weet dat je het beantwoorden van berichten wel eens vergeet.

WhatsApp

#6 Hanteer verschillende stijlen

WhatsApp is natuurlijk geen tekstverwerker á la Word. Jammer, want in sommige gevallen kan het handig zijn om een woord of een zin extra te benadrukken door deze dik gedrukt weer te geven. Gelukkig weten je vrienden van Manners exact hoe je dat doet.

Houdt de bewuste tekst ingedrukt en je ziet gelijk enkele handige opties op je tekst te bewerken voor je het verstuurt. Zo kun je ervoor kiezen om een deel vetgedrukt weer te geven, cursief of met een streep er doorheen. Ben je een beetje lui aangelegd, gebruik dan onderstaande codes:

*Zo maak je een tekst dikgedrukt*

_zo maak je het cursief_

~zo wordt het doorgestreept~

Je kan natuurlijk ook codes combineren en iets schuin, cursief en doorgestreept maken!

#7 WhatsApp gebruiken op je computer

WhatsApp ken je natuurlijk als app op je Android toestel of je iPhone. Gebruik je WhatsApp vaak, dan kan het minder handig zijn om met behulp van je smartphone berichten te versturen. Op een laptop of desktop computer werk je immer veel prettiger. Daar hebben de makers van WhatsApp aan gedacht en dus er ook ook de mogelijkheid om via een webbased app gebruik te maken van de chatdienst. Hoe je dat doet is supersimpel:

  • Ga naar web.whatsapp.com
  • Open WhatsApp op je smartphone
  • Ga naar Instellingen > WhatsApp Web/Desktop
  • Scan de QR code die te zien is op het scherm van je laptop of desktop

Na het scannen van de code kun je vanaf je laptop of desktop gewoon chatten via WhatsApp. Zorg er wel voor dat je smartphone aanstaat en je een actieve internet verbinding hebt op je toestel.

33 geheime WhatsApp-trucjes

Check ook deze 33 geheime WhatsApp-trucjes die je leven makkelijker maken.

Want

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.