Gesponsord
Gesponsord Gesponsord 8 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

6 dingen die jou een succesvolle zakenman maken

Droom jij ervan om je eigen onderneming te runnen? Een succesvolle zakenman zijn is meer dan ‘alleen maar’ de touwtjes in handen hebben. Herken jij je in de volgende punten? Dan heb je het misschien wel in je om een hele grote te worden!

Net als dat je zonder talent waarschijnlijk nooit profvoetballer zal worden, heb je ook om een succesvol zakenman te worden een aantal kwaliteiten en eigenschappen nodig. Sommige daarvan zijn aangeboren, andere leer je tijdens je studie.

Een van de beste studies om je voor te bereiden op een carrière als ondernemer, is de opleiding International Business Management van Hogeschool Tio. Deze studie is voor het zesde jaar op rij uitgeroepen tot beste business-opleiding van Nederland (keuzegids). Volgens de docenten heb je de volgende kwaliteiten nodig om het ver te schoppen in de zakenwereld.

1. Je bent competitief

Het liefst ben je anderen altijd een stapje voor. Daarom houd je de ontwikkelingen goed in de gaten en anticipeer je op tijd. Ga je daarnaast helemaal lekker als je een spelletje hebt gewonnen en wil je overal de beste in zijn? Dan zou het zomaar eens kunnen dat er in jou een ondernemer schuilt. Jouw winnaarsmentaliteit zorgt ervoor dat jouw bedrijf succesvol is.

2. Je bent nieuwsgierig

Wil je echt groot worden, dan is internationaal kunnen meedraaien cruciaal. De wereld draait om handel. En onderhandelen met mensen uit een andere cultuur dan de jouwe, gaat een stuk soepeler als jij je verdiept in die cultuur.

Nieuwsgierig zijn naar anderen, vragen stellen en de bereidheid om van je omgeving te leren zijn dingen die een zakenrelatie succesvol maken. Tijdens de studie International Business Management aan Hogeschool Tio, leer je dit tijdens je (buitenlandse) stages en tijdens de verschillende studiereizen. Zo kom je te weten hoe je succesvol zaken kunt doen in andere landen.

3. Je bent goed met cijfers

Wil je succesvol zijn als ondernemer, dan is het belangrijk dat je goed bent met cijfers. Daar word je naarmate de tijd vordert uiteraard beter in, maar het is wel belangrijk dat je interesse er ligt.

Want hoe kan het dat je deze week veel minder omzet hebt dan vorige week? Komt het misschien door seizoensinvloeden of is er meer aan de hand? Leer om de cijfers te begrijpen en erop te anticiperen, zodat je niet achter de feiten aan hoeft te lopen.

4. Je bent graag in control

Neem jij in een groep automatisch de leiding op je en heb je over het algemeen graag de touwtjes in handen? Dat is een kwaliteit die erg handig van pas komt als je van plan bent te gaan ondernemen. Houd er tegelijkertijd rekening mee dat je likeable blijft. Niemand wil rennen voor een leidinggevende die een norse brompot is.

5. Je bent goed in netwerken

Communicatie is key. Cliche, maar oh zo waar. Ben jij er een die makkelijk op anderen afstapt en een gesprek aanknoopt? Wees dan maar trots op die eigenschap. Hij kan namelijk goed van pas komen. Met jouw kwaliteiten bouw je binnen no time een betrouwbaar en groot netwerk op. Heel waardevol voor de toekomst!

6. Je bent ondernemend

Je ziet altijd en overal kansen en bedenkt het ene na het andere masterplan. Het allerliefst zou je een eigen onderneming starten. Maar misschien weet je niet goed waar te beginnen.

De opleiding van Hogeschool Tio bereidt je er vanaf dag 1 op voor. Samen met je medestudenten richt je een onderneming op en adviseer je bedrijven op het gebied van strategie en bedrijfsvoering. Dus… denk jij dat je het in huis hebt om een succesvol zakenman of -vrouw te worden?

In samenwerking met Hogeschool Tio

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.