Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Je volgende favoriete oorlogsfilm komt niet uit Hollywood

Maak kennis met Wil, een veelbelovende oorlogsfilm van Vlaamse makelij die ook naar de Nederlandse bioscopen komt.

2023 bewijst dat je voor de betere oorlogsfilm niet per se Hollywood lief aan hoeft te kijken. Zo leverden filmmakers uit Drenthe onlangs nog Grenzeloos Verraad af, een oorlogsverhaal met internationale ambities. Of check Het Verloren Transport, het resultaat van een samenwerking tussen Nederlandse, Duitse en Luxemburgse filmfondsen.

Wil: Vlaamse oorlogsfilm

In september kunnen we hopelijk nog een succesverhaal aan dat rijtje toevoegen. Dan komt namelijk Wil uit, een gloednieuwe oorlogsfilm van Vlaamse makelij. Tim Mielants, die twee dramafilms op zijn CV heeft staan, heeft de regie in handen. In 2021 leverde hij nog Nobody Has to Know af, een goed ontvangen dramafilm over een Belg met geheugenverlies, waarvan zijn chef misbruik besluit te maken.

Maar goed, terug naar de Tweede Wereldoorlog. Wil speelt zich af in het Antwerpen van 1942. We volgen twee jonge hulpagenten die in het bezette Antwerpen gedwongen worden om te helpen met het jagen op joodse inwoners. Wilfried en Lode, zoals de mannen heten, zitten echter in het verzet, iets wat de bezetters uiteraard niet weten. Ze zullen die twee uitersten moeten zien te balanceren. Voeg daar de twist aan toe dat Wil ook nog eens verliefd wordt op de zus van Lodewijk, en je hebt genoeg ingredi├źnten voor een puike dramafilm.

Geprezen oorlogsboek

Wil, de film dus, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jeroen Olyslaegers, bekend van het meesterwerk Wildevrouw. Wil werd in Nederland begin 2021 uitgegeven werd door De Bezige Bij. De Volkskrant prees destijds de ÔÇťsterke oorlogsroman.ÔÇŁ Dat in filmvorm evenaren gaat pittig worden, maar de allereerste trailer voor Wil belooft veel goeds. Alleen al de sfeer die wordt neergezet maakt duidelijk dat Mielants geen doorsnee oorlogsfilm neer gaat zetten.

Ook in Nederland te zien

Ook aan de cast zal het niet gaan liggen. Onder andere Jan Bijvoet (Borgman), Pierre Bokma (De Aanslag) en Stef Aerts (Belgica) spelen een rol in de oorlogsfilm. Vanaf 27 september kun je een oordeel gaan vellen. Vanaf dan draait Wil namelijk in de Nederlandse bioscopen. En ach, anders hebben we altijd het boek nog, dat je hier kunt checken. Meer trek in een film? We hebben afgelopen week de beste oorlogsfilms op Netflix voor je op een rijtje gezet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.