Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Koningin van Netflix: Wednesday breekt record Stranger Things

Wednesday heeft een recordweek achter de rug. Letterlijk: de Netflix-serie heeft namelijk een indrukwekkend record van Stranger Things gebroken.

Het is geen grote verrassing dat Wednesday een groot succes is. Je kon afgelopen week niet om de Addams Family-spin-off van Netflix heen. De show groeide vrijwel direct na de lancering op 21 november uit tot de best bekeken serie in maar liefst 83 landen.

Wednesday breekt record

Sterker nog, Wednesday heeft een indrukwekkend record gebroken. Netflix heeft op Twitter bekendgemaakt dat de serie van Tim Burton Stranger Things heeft overtroffen. Geen enkele andere Engelstalige show is in de geschiedenis van Netflix zoveel gestreamd in de eerste week.

Of, accurater, zo lang gestreamd. Netflix drukt het record namelijk uit in uren: Wednesday is in de eerste week sinds de lancering 341.2 miljoen uur gestreamd. Daarmee is de vorige recordhouder, Stranger Things seizoen vier, met een kleine marge verslagen. Dat seizoen bleef steken op 335.01 miljoen uur.

Ook valt het op dat de streamingdienst het specifiek over Engelstalige series heeft. We hebben het hier dus niet over de best bekeken Netflix Original aller tijden. Die eer gaat hoogstwaarschijnlijk naar Squid Game, al noemt het bedrijf die serie niet in de tweet.

Netflix scoort op Rotten Tomatoes

Engelstalig record of niet: het is indrukwekkend. Toen Wednesday aangekondigd werd dook er al snel het commentaar op dat Netflix weer eens inspiratieloos een grote franchise zou gaan uitmelken. Uitmelken kun je het nog steeds noemen, maar dus niet zonder succes.

Sterker nog, ook buiten de kijkcijfers om is de show van Tim Burton succesvol. Op Rotten Tomatoes heeft de serie een publieksscore van 88 procent. Het grote publiek is dus dik tevreden met de avonturen van Wednesday Addams. Onder critici scoort de serie iets minder: daar blijft de teller op 70 procent steken. Desalniettemin is het daarmee de best gerecenseerde telg uit de franchise sinds Addams Family Values, een film uit 1993.

Kritiek

Is er dan ook nog slecht nieuws? Zeker, afhankelijk van wie je het vraagt. Er is, uiteraard, ook de nodige controverse rondom Wednesday opgedoken. Vooral Tim Burton wordt op sociale media flink bekritiseerd om de manier waarop hij zwarte personages neerzet.

Dat ze hoofdzakelijk slechteriken of pestkoppen zijn zit niet iedereen lekker. Het is ook niet de eerste keer: in 2016 merkte Samuel L. Jackson nog op dat hij de wellicht de enige zwarte acteur is die ooit in een Tim Burton-film heeft gespeeld. Ouch.

Rotten Tomatoes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.