Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 30 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe duurzame Nike-sneakers lijken zo uit de prullenbak gevist

Nike heeft nieuwe duurzame sneakers onthuld. De onderdelen van het nieuwe model uit de ISPA-lijn lijken regelrecht uit de prullenbak gevist. Of om er een macabere vergelijking bij te halen: het lijken ook de schoenen van een bergbeklimmer die eeuwen geleden is ingevroren.

ISPA staat voor Improvise. Scavenge. Protect. Adapt (improviseren, zoeken, beschermen, aanpassen). Om het sportmerk te citeren: “Deze handelingen vormen een set designprincipes die je terugziet als het summum van experimentele expressie binnen alle categorieën van Nike design, ook in de allernieuwste innovaties en bestaande creaties. Het eindproduct straalt optimisme uit over de kracht van design en voldoet aan de discrete behoeften van de stadsmens.”

Dat is een heel lange marketing-zin die samengevat kan worden als: we doen binnen onze wereldwijde massaproductie ook iets aan duurzaamheid.

Nike ISPA Mindbody

In de afgelopen jaren heeft Nike verschillende ISPA-sneakers uitgebracht. Dit zijn schoenen die aan het einde van hun levensduur gemakkelijk kunnen worden gescheiden, en dus gemakkelijk kunnen worden afgebroken tot restjes en hun ecologische voetafdruk verkleinen. Dit dankzij het (her)gebruik van duurzame en makkelijk recyclebare materialen.

nike ispa mindbody, duurzame sneakers, prullenbak, recycle

De Nike ISPA Mindbody is een compleet nieuw model. De schoenen zien er bewust uit alsof ze op provisorische wijze zijn gemaakt van oude, versleten materialen en met touw zijn vastgebonden. Dit is een metafoor voor het hergebruik van materialen. Je gaat bijna geloven dat je echt iets goeds doet voor het milieu, maar dan kun je beter geen of vintage sneakers kopen.

Duurzame sneakers binnenkort te koop

Hoe dan ook hoef je niet bang te zijn dat deze duurzame sneakers uit elkaar vallen. Natuurlijk heeft Nike bij de ISPA Mindbody gedacht aan kwaliteit en comfort.

nike ispa mindbody, duurzame sneakers, prullenbak, recycle, trash, afval

De duurzame sneakers van Nike gaan ergens in december in de verkoop. Hou de website in de gaten.

Check ook de redelijk duurzame nieuwe collectie van Zeeman, met redelijk stijlvolle en zeer betaalbare basics.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.