Hiken in Marokko: 7 trails door het Atlasgebergte, de Sahara en meer

Marokko is een walhalla voor avontuurlijke reizigers. Natuurlijk staat het beklimmen van de Toubkal, de hoogste berg van Noord-Afrika, bovenaan de lijst. Vanaf de top heb je ongelooflijke uitzichten over het Atlasgebergte en kun je de Sahara zien liggen. Maar er zijn veel meer mooie gebieden om te wandelen. Zeven hoogtepunten op een rij.

Jebel Sahro (tussen het Atlasgebergte en de Sahara)

jebel sahro, marokko, hiken, wandelen, sahara, atlasgebergte, outdoor

De uitlopers van het Atlasgebergte zijn bijna nog mooier dan het gebergte zelf. Dit gebied tussen de Atlas en de Sahara biedt een landschap met prachtige kloven, begroeide valleien en woestijnvlaktes.

Het hoogste punt van het bergmassief Jebel Sahro (ook wel Jbel Saghro) is 2.712 meter, met de meeste bergpassen tussen de 1.500 en 2.500 meter. Je kunt hier trektochten met traditionele nomadische Berbers maken. De bestemming is nog vrij onontdekt vergeleken met andere wandelgebieden in Marokko.

Jebel Sirwa

jebel sirwa, marokko, hiken, wandelen, sahara, atlasgebergte, outdoor

De Jebel Sirwa (ook wel Jbel Sirwa) is een vulkanische berg met een hoogte van 3.304 meter in het zuiden van het Atlasgebergte.

Hikers kunnen kiezen voor een hike waarbij de berg wordt beklommen. Maar ook een meerdaagse trektocht door de lager gelegen robuuste landschappen is een aanrader. Eindbazen wandelen ‘The Tata Circuit‘, een trekking van een week.

Paradise Valley

paradise valley, marokko, hiken, outdoor, wandelen, sahara, atlasgebergte

In het vruchtbare Sous-gebied bevindt zich een vallei die in duizenden jaren gevormd is door de natuur. Het gebied, met oneindig veel watervallen, heet geheel toepasselijk Paradise Valley.

Paradise Valley ligt ongeveer 20 kilometer ten oosten van het surfplaatsje Aourir (dat weer vlakbij Agadir ligt). Op het begin van de vallei tref je een diepe kloof palmbomen, waardoor ook een rivier stroomt.

In het gebied loopt een korte gemarkeerde wandelroute van zo’n 5 kilometer. Maar als je de tijd hebt, huur je een gids en een muilezel om de vallei en een aantal Berber-dorpjes te ontdekken. Je kampeert dan onder de helderste sterrenhemels.

M’goun Massif Traverse

De M’goun (4.071 meter) is de op twee na hoogste berg van Marokko en ligt in het hart van de Hoge Atlas, onderdeel van het Atlasgebergte. Het gebied met enorme kloven, groene valleien, traditionele dorpjes en prachtige vergezichten biedt een aantal meerdaagse trektochten en excursies.

De uitdaging om de top te bereiken van de M’goun, de heilige berg voor de Berbers, is een van de zwaarste van het complete Atlasgebergte. Absolute aanrader is de meerdaagse trekking met muilezels vanuit Marrakech.

Nationaal Park Tazekka

gouffre, tazekka, marokko, hiken, wandelen, sahara, atlasgebergte, outdoor

Wat eigenlijk ook verplichte kost is: de grotten van Gouffre de Friouato, in het oostelijke deel van de Midden-Atlas. Met Taza als uitvalsbassis kun je mooie tochten maken naar het Nationaal Park Tazekka, dat bekend staat om de grotten, watervallen en kloven.

Je vindt in het Nationaal Park zelf verschillende wandelroutes, van kort tot lang. Als je van dieren houdt, kom je hier aan je trekken. In Tazekka komen Noord-Afrikaanse zwijnen, otters, stinkdieren, Algerijnse wolven, Kaapse hazen en rode vossen voor. Zeldzamer zijn het luipaard en de gestreepte hyena.

Chefchaouen (wandelen door het Rifgebergte)

chefchaouen, marokko, hiken, wandelen, sahara, atlasgebergte, outdoor

Chefchaouen, ‘het blauwe stadje van Marokko’, ligt aan de voet van het Rifgebergte, een gebied in het Noorden van Marokko. De wereldberoemde plaats is een mooie uitvalbasis voor een trektocht door het Rifgebergte.

Voor hikers zijn er mogelijkheden te over. Van dagtochten tot meerdaagse excursies. Wandelen door de mooie natuur en de meer dan 3.000 jaar oude Amazighische cultuur, waar al die tijd al een eigen taal wordt gesproken, is fantastisch weten we uit eigen ervaring. Het gebied wordt bewoond door zeventien stammen.

Souss-Massa (Tafraout)

Tafraoute, marokko, hiken, outdoor, wandelen, sahara, atlasgebergte

Voor bergwandelingen in de ongerepte natuur ga je naar Tafraout in de Berberse regio Souss-Massa. De rode granieten bergen rond Tafraout bieden een breed scala aan hikes en trektochten. De overeenkomst: niet geschikt voor beginners.

Onderweg kom je vast en zeker de geverfde rotsen tegen. Leuk, maar eigenlijk vallen ze in het niet bij de rest van het gebied, dat doet denken aan Star Wars.

Achter de hiking trails van Marokko

In Marokko kun je meer dan alleen wandelen. Kamperen in de Marokkaanse woestijn is bijvoorbeeld een waanzinnig avontuur. Of wat te denken van een surf- en yogareis naar Taghazout aan de Atlantische kust. Raften en kajakken doe je in de rivier Ourika of Ahansal. En wandelen met kamelen door de Sahara is natuurijk een must.

marokko, hiken, outdoor, natuur, wandelen, sahara, atlasgebergte
Reageer op artikel:
Hiken in Marokko: 7 trails door het Atlasgebergte, de Sahara en meer
Sluiten