Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Reizen 12 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit vakantieland is net Noorwegen, maar dan met goedkoop bier

We hebben altijd al eens een fjord willen zien, maar we vertikken het om op vakantie te gaan naar een land waar je 9 euro voor een biertje betaalt. Lezen we nu dat er een spotgoedkoop Oostblokland is waar ze niet alleen fjorden hebben, maar ook pullen bier voor 2,50 euro.

Noorwegen staat niet alleen bekend om zijn karakteristische rotsformaties, maar ook om zijn fjordenhoge prijzen. De Noren zelf hebben genoeg (olie)geld om in hun levensonderhoud te voorzien. Wij met ons Manners-salaris vinden het echter wat te gortig. In plaats daarvan houden we, zodra de onderhandelingen met onze vriendinnen over de aankomende zomervakantie zijn geopend, een warm pleidooi voor een vakantie in Montenegro.

Op vakantie in Montenegro

In een reisgids stuit ondergetekende namelijk op een land dat aangeprezen wordt als het Noorwegen van de Balkan. Het gaat om Montenegro, het piepkleine landje tussen Kroatië en Albanië. Ik lees dat je tijdens een vakantie in Montenegro niet alleen prachtige fjorden, maar ook goedkoop bier kunt verwachten. Ik twijfel er bovendien niet aan dat ze hier een grote lap vlees bij serveren.

Montenegro: land van fjorden, gletsjers en goedkoop bier

Montenegro is een landje dat ongeveer zo groot is als Groningen, Friesland, Drenthe én de Noordoostpolder bij elkaar. Met 633.000 inwoners is het echter een stuk dunbevolkter dan onze noordelijke provincies.

vakantie in montenegro
Het stadje Kotor, gelegen in een baai nabij de Adriatische Zee (Afbeelding: Wikimedia)

Ondanks dat Montenegro al sinds 2006 een onafhankelijke staat is, wist ik er weinig tot niks over (behalve dat Atletico Madrid-beul Stefan Savić er vandaan komt). We zijn inmiddels een half uurtje googelen verder en het begint steeds beter te bevallen. 

Vakantie in montenegro (3)
Kotor bij zonsondergang (Afbeelding: Pexels)

Het beste is dat je er bier krijgt voor de prijs van een Hollands vaasje in 2010. De gemiddelde prijs voor een halve liter ligt rond de 2,50 euro. Maar het weer is ook prima, zolang je van heet en droog houdt tenminste. Het klimaat in Montenegro is in de zomer vergelijkbaar met de Zuid-Europese landen. Wil je niet versmelten met het asfalt? Dan kun je het beste kamp opslaan in de baai van Kotor, dat een relatief mild klimaat kent in de zomer.

Het eiland Sveti Stefan ligt op 6 kilometer van Budva en is gelegen in de Adriatische Zee (Afbeelding: Wikimedia)

Een ander hoogtepunt van Montenegro is het 35 kilometerlange strand, waaraan het stadje Budva is gevestigd. Een deel hiervan ligt in zee. Daarnaast is er een befaamd nationaal park vol woeste rivieren en turquoisekleurige meren. Deze maken Montenegro tot een van de beste locaties in Europa voor liefhebbers van kayakken en raften.

Hoe kom je in het Noorwegen van de Balkan?

Het enige nadeel van een vakantie in Montenegro dat we tot dusver hebben ontdekt, is dat je er niet gemakkelijk naartoe reist. Je moet wel een heel groot fan van roadtrips zijn om met de auto te gaan; vanuit Utrecht is het zo’n 2000 kilometer rijden.

Alle vliegtuigmaatschappijen die momenteel op Tivat vliegen, maken een tussenstop in Wenen of Belgrado. Ook niet heel relaxed. Voor een retourtje betaal je bovendien ongeveer 200 euro. Je moet dus een aantal terrasjes pakken voordat je de vlucht eruit hebt. Het voordeel: zolang het zo moeilijk is om op vakantie naar Montenegro te gaan, komen er weinig toeristen en blijven de halve liters nog heel lang 2,50 euro.

Met een huurauto naar Montenegro

Een laatste optie om een vakantie in Montenegro te ondernemen is door een vlucht naar Bosnië of Kroatië te nemen en daar een auto te huren. In dit artikel lees je wat de meest voordelige huurauto’s zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.