Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Reizen 20 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Zo maak je een roadtrip naar Zweden voor 284,60 euro

Zweden is niet alleen ongerept en impopulair bij toeristen, maar ook veel goedkoper dan je misschien denkt. Manners laat zien hoe je al voor 284,60 euro per persoon een roadtrip naar Zweden maakt.

Zweden ontvangt per jaar 6 miljoen toeristen. Veel minder dan de 20,7 miljoen die vorig jaar naar Nederland kwamen en het verbleekt zelfs bij de 85 miljoen toeristen die een land als Spanje te verstouwen krijgt.

Aangezien toeristen alles verpesten, is Zweden nog veel mooier, ongerepter, authentieker dan Nederland of Spanje. Bovendien is het er niet zo duur als je misschien denkt. Losjes gebaseerd op een trip die ondergetekende niet lang geleden maakte, rekent Manners voor je uit hoe je al voor 284,60 euro per persoon een roadtrip naar Zweden maakt.

Een roadtrip naar Zweden

Voor deze virtuele roadtrip naar Zweden gaan we er vanuit dat je met zijn tweeën reist, in een benzineauto die 1 op 15 rijdt. Je kunt ook meer mensen in je auto stoppen, dan is je roadtrip nog goedkoper. Of misschien heb je een elektrische auto, dan ben je nóg goedkoper uit (in Zweden krijg je bij veel laadpalen gratis stroom). Met een gehuurde auto is vanzelfsprekend het omgekeerde het geval. We kiezen voor een middenweg. En ohja, we beginnen in Utrecht. Da’s ook in het midden.

Zo maak je een roadtrip naar Zweden voor 284,60 euro
Gävle, Zweden (Afbeelding: Unsplash)

Allereerst rijden we naar Lübeck in Noord-Duitsland, dat op net geen 500 kilometer afstand ligt van Utrecht. Hier rijden we met auto de boot naar Zweden op. De prijs van deze tocht varieert per dag, maar het is niet moeilijk om een retourtje voor om en nabij de 140 euro te vinden (oftewel 70 euro per persoon inclusief auto). Na tien uren varen kom je aan in het stadje Trelleborg.

boot naar zweden
(Bron: TTLine)

Vanuit Trelleborg beginnen we aan onze roadtrip door Zweden. Voor dit voorbeeld hebben we een tocht van 1.372 kilometer uitgestippeld, waarbij we door het midden van Zweden naar Stockholm rijden en via de kust weer terug gaan. Gunstig is dat de benzineprijs in Zweden een stuk lager ligt dan bij ons. Waar je in Nederland 2,25 euro per liter betaalt, is dit in Zweden maar 1,70 euro.

REISKOSTEN
Utrecht – Lübeck
(Afstand: 499 kilometer)
33,26 liter benzine à 2,25 euro per liter = 75,85 euro enkele reis
Retour: 149,70 euro
Boottocht Lübeck – Trelleborg
(Afstand: +/- 220 kilometer)
Retour: 144 euro
Roadtrip Trelleborg – Stockholm – Trelleborg
(Afstand: 1372 kilometer)
91 liter benzine x 1,70 euro = 155,50 euro
Totaal: 224,60 euro per persoon

In de roadtrip uit dit voorbeeld leg je in totaal 2810 kilometer af inclusief boottocht. Dit kost 447,20 euro in totaal, wat per persoon op 224,60 euro uitkomt. Nu nog overnachten en eten.

Gratis kamperen in Zweden of goedkope Airbnb

Een tweede pluspunt van Zweden als vakantieland is dat je er goedkoop kunt overnacht, zelfs gratis als je een tent en een luchtbed in de kofferbak gooit. In Zweden geldt immers het Allemansratten: het recht van ‘alleman’ om gebruik te maken van het land zo lang dit niet iemands terrein is. Je mag je tentje neerzetten in het struikgewas, je mag een sprong maken in de 97.500 meren die Zweden rijk is en je mag bessen, paddenstoelen en wilde bloemen plukken in het bos.

Ook als je behoefte hebt aan iets meer luxe, hoeft dit niet veel te kosten. Er is namelijk geen land op de wereld waar procentueel meer mensen een extra huisje in een buitengebied bezitten dan in Zweden. Deze huisjes verhuren ze massaal als ze er zelf niet inzitten. Op Airbnb stikt het daardoor van de goedkope accomodaties.

roadtrip naar zweden
(Afbeelding: Airbnb)

Ter illustratie hebben we er een in Jönköping gezocht, waar ondergetekende tijdens zijn roadtrip heeft overnacht. Via een onverharde weg rijd je naar een heel klein huisje midden in een bos, dat je voor 31 euro per nacht kunt huren. Hier woont een hele aardige man die een vakantiehuisje naast zijn eigen huis heeft gebouwd, mét warme douche, wifi en tv (en zelfs een Chromecast). Voor de luxepaardjes die liever in dit soort huisjes overnachten dan in een tent, komt er hiermee 31 euro bij het eindbedrag per nacht dat je roadtrip naar Zweden duurt.

Eten en drinken in Zweden

Met reis en accommodatie afgevinkt, blijven alleen de kosten voor eten en drinken nog over. Hoewel Zweden wat dat betreft wel was duurder is dan Nederland, kun je het zo duur maken als je zelf wil. De horeca is erg prijzig, supermarkten vallen wel mee.

(Je kunt ook proberen te overleven in de wildernis. Dat deed Manners een keer met voormalig marinier Dennis van Dokkum, zoals je in de onderstaande video ziet.)

Een paar tips om de prijs te drukken: in Nederland is een Albert Heijn in het centrum van Amsterdam en in het buitengebied van Heerlen even duur, maar in Zweden is dit niet zo. Ga daarom altijd naar de megasupermarkten die zich op een of ander afgelegen industrieterrein bevinden. Daar kunnen producten zomaar 40 procent goedkoper zijn dan in hartje Stockholm. Het allergoedkoopste is natuurlijk om vooraf bij de Lidl je auto vol te gooien met noedels, zakken soep en krentenbollen. Wij rekenen voor deze reis op een budget voor eten en drinken van 120 euro voor twee personen. Hiermee komt het eindbedrag voor deze roadtrip naar Zweden uit op 284,60 euro per persoon.

Zo goedkoop mogelijk overleven in de supermarkt

Wellicht ben je sceptisch of 120 euro wel genoeg om eten van te kopen in de supermarkt voor een hele roadtrip. Het is echter een fluitje van een cent. Als je echt wil, kun je voor 10 euro een hele week overleven met eten uit de supermarkt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.