Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Reizen 9 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Nederland tweede in cynische paspoortenranking 2024

In de Henley Passport Index kun je zien welke paspoorten het meest en het minst ‘machtig’ zijn. Het is uiterst aangenaam om Nederlander te zijn, blijkt uit de gedeeld tweede plaats. Maar rechtvaardig is het niet.

In theorie is een paspoort een neutraal document, dat beschrijft wie je bent en waar je vandaan komt. In de praktijk gaat het ene paspoort gepaard met veel macht dan het andere. Sommige openen de poort van bijna alle landen op de aardbol. Andere zijn bij de gemiddelde grensovergang zo effectief als een Albert Heijn Bonuskaart.

Henley Passport Index: machtige paspoorten

‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen,’ zong The Scene in 1990. Een beetje kort door de bocht, vinden wij. ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van de Fransen, Duitsers, Italianen, Japanners, Singaporezen en Spanjaarden,’ had wijlen Thé Lau beter kunnen zingen.

De inwoners van deze landen hebben namelijk het meest machtige paspoort ter wereld. Ze kunnen zonder visum naar 194 van de 227 landen op de wereld reizen. De landen waar ze niet heen kunnen, zullen niet op veel bucketlists voorkomen. Wij kennen in ieder geval niemand die altijd al eens naar Mali, Zuid-Sudan of Niger zou willen.

Nederland gedeeld tweede op Henley Passport Index 2024

Nederlanders zijn met 193 landen zonder visum paspoorttechnisch iets minder machtig dan de zes landen die de lijst aanvoeren. Dit heeft met onderlinge betrekkingen tussen landen te maken. Zo kunnen wij vandaag nog op een vliegtuig naar China stappen als we willen, terwijl Belgen hiervoor eerst een maandenlang proces moeten doorlopen om een visum te kunnen krijgen. Blijkbaar vinden de Chinezen ons iets aardiger dan onze zuiderburen, ondanks ASML.

Henley Passport Index
Sinds 2024 kunnen we ook (tijdelijk) zonder visum naar China reizen. Van de Europese landen mogen alleen Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje dit. (Afbeelding: ANP)

Belgen hoeven echter niet te treuren, want ook zij komen met een beetje geduld en een paar honderd euro wel China binnen. Voor inwoners van andere landen is dat een ander verhaal.

Afghaans paspoort het slechtst

Wat de Henly Passport Index 2024 duidelijk maakt, is dat de wereld aan je voeten ligt als je uit een rijk land komt. Landen als Australië, Japan, de Verenigde Staten en Nederland zetten de deuren wagenwijd open voor elkaar. Als je uit een iets minder fortuinlijk stukje Aarde komt aanwandelen, heffen we de hangbrug snel omhoog en sluiten we de poort.

Als je een Afghaans paspoort hebt, dan ben je minst gewenste gast van de hele wereld. Afghanen kunnen op vakantie naar Somalië, Madagaskar, de eilandjes van Micronesië en Haïti. In theorie kunnen ze natuurlijk een visum aanvragen voor alle 199 andere landen, maar in de praktijk zal de doorsnee Afghaan er nooit eentje kunnen krijgen. Als hij ergens anders wil sterven dan dat hij is geboren, rest hem enkel een bootje en de eindeloze zee.

Hier kun je de volledige Henley Passport Index 2024 zien.

In deze bezigheid scoort Nederland goud

Niet tevreden met de tweede plek? Lees dan hier in welke bezigheid Nederland Europees Kampioen is!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.