Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Hebbedingen 12 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Waarom je (niet) over moet stappen op een elektrische fiets

Als je Manners nauwlettend in de gaten houdt, merk je dat we het met regelmaat schrijven over de elektrische fiets. Het zijn trendy en bovenal handige tweewielers die niet langer uitsluitend bedoeld zijn voor 65-plussers. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen, maar er zijn wel een paar kritiekpunten waar je vanaf moet weten.

De prijs van een nieuwe e-bike is nog steeds erg hoog. Gelukkig vind je tegenwoordig prachtige elektrische fietsen op de tweedehands markt. Als je zelf gaat speuren, moet je het volgende weten:

Koopgids: Tweedehands elektrische fiets, waar moet je (niet) op letten

Nadeel: de actieradius

Je kunt haast geen gemiddelde actieradius bepalen, maar stel dat er een accu van 300 Wattuur in de elektrische is verwerkt en de ondersteuning staat op ‘laag’ afgesteld, dan zou je hier op papier maximaal negentig kilometer mee kunnen fietsen voor je moet opladen. In de realiteit is dit ondenkbaar. Je moet rekening houden met tegenwind, de temperatuur en het wegdek. Je kunt die negentig kilometer eigenlijk wel halveren.

Kun je dan helemaal niet ver fietsen met een elektrische fiets? Jazeker. De elektrische fiets is in essentie bedoeld om grote afstanden mee af te leggen, maar zoals we zojuist al zeiden heb  je daar de juiste fiets voor nodig en daar zit een minder plezant prijskaartje aan.

4 stijlvolle elektrische fietsen voor de hedendaagse gent

Voordeel: woon-werkverkeer

Een elektrische fiets is ideaal in de stad. Je bent sneller van punt A naar B en je bent een stuk milieubewuster bezig. Bakfietsen zijn in Amsterdam altijd al een veelgebruikt vervoersmiddel geweest. Jonge vaders brengen hun kinderen hiermee naar school en kunnen op de terugweg meer en zwaardere boodschappen vervoeren. Een elektrische bakfiets is een prima alternatief voor een auto. Je ziet dat steeds meer jonge vaders hier de voorkeur aan geven.

De actieradius maakt voor de stadsfietsers niet veel uit. Zij zullen zelden meer dan vijftien kilometer per rit afleggen en hoeven daarom minder op de accuduur te letten. Het feit wil dat elektrische fietsen populairder worden. Je ziet in grotere steden steeds meer oplaadpunten. Het is zeker een voordeel als er voor je kantoor een laadpaal staat.

Voordeel: snel en comfortabel

Op een e-bike ben je sneller en lever je minder inspanning. Dat is uiteraard een voordeel als je altijd voor dag en dauw op de fiets zit, zeker als je geen ochtendmens bent. Je hoeft veel minder hard te trappen en dat maakt ‘s ochtends fietsen met slaap nog in de ogen geen straf.

Elektrische fiets kopen? Dan moet je hier goed op letten

Hoewel de elektrische fietsen je lichter en sneller laten fietsen, zijn ze minder wendbaar dan een gewone fiets. Dit heeft alles te maken met het extra gewicht die de accu en motor aan de e-bike toevoegen. Je moet hier ook altijd rekening mee houden als je de fiets met de auto wil vervoeren. Doorsnee fietsdragers zijn vaak niet sterk genoeg.

Nadeel/voordeel: suf of juist tof imago?

Waar de een het een geweldige uitvinding vindt, noemt de ander het maar een bejaardenfiets. Dat laatste waardeoordeel is op zijn allerminst waar. Er zijn veel stoere modellen te vinden die de hedendaagse gentleman blij gaan maken.

Van Moof is destijds begonnen met het bouwen van elektrische fietsen met een toegankelijk uiterlijk. Ze zijn sportief, maar niet echt goedkoop. Ook mis je in de sportievere modellen soms opties die een e-bike verrijken. Dat is dan weer jammer. Deze elektrische fiets van Hollandse bodem is gelukkig iets beter betaalbaar.

Nadeel: diefstal gevoelig

Waar je goed over na moet denken is waar je de elektrische fiets gaat stallen. Je hebt twee soorten accu’s. Je kan een e-bike met uitneembare accu kopen, wat handig is als je fiets veel buiten moet staan of een fiets met een vaste accu. We raden aan om een e-bike met vaste accu in een schuur of berging te stallen, want de accu vervangen of repareren is een duur geintje.

Meer elektrische fietsen

Kun jij maar geen genoeg krijgen van elektrische fietsen en wil je op de hoogte blijven? Dan kun je hier alle nieuwtjes en de tofste, Manners-waardige, elektrische fietsen terugvinden.

Consumentenbond

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.