Elektrische fiets kopen? Dan moet je hier goed op letten

Een elektrische fiets aanschaffen lijkt makkelijk, maar er komen veel onvoorziene zaken bij kijken. Waar ga je hem voor gebruiken? Hoeveel wil je spenderen? Wat is de actieradius? Ga zo maar door. Denk bijvoorbeeld over de volgende zaken na.

Je bent een flinke duit kwijt aan een splinternieuwe elektrische fiets, we hebben het nog niet zo lang geleden gehad over de tweedehands optie. Nieuw is in dit geval beter, maar wil je eerst checken of een elektrische fiets wel wat voor je is? Lees hier dan verder.

De actieradius

Net als met elektrische wagens heeft een E-bike een actieradius. Dit is de maximale afstand in straal die de fiets kan afleggen voor ‘ie opnieuw moet worden opgeladen. De actieradius kan van fiets tot fiets flink verschillen en een grotere accu brengt je logischerwijs verder.

Stel jezelf de vraag of je korte stukjes wil fietsen of ga je juist lange toertochten maken? Met elektrische fietsen die je voor korte ritjes gebruikt, ben je vaak goedkoper uit. Deze afweging is dus belangrijk.

Een fiets die recenter is gebouwd, heeft een betrouwbaardere accu. De accu’s worden steeds beter, daarom is het niet onverstandig om een E-bike uit 2016 of 2017 aan te schaffen als je graag lange stukken aflegt. Denk ook aan het terrein, moet je over heuvels of zandwegen als je naar je bestemming gaat? Dan is een sterkere accu geen overbodige luxe.

Hoe wordt de fiets ondersteund?

De fiets wordt ondersteund door een motor zodra je begint met fietsen, maar de meeste fietsen worden op twee manieren aangedreven. Hier zit onderscheid in, dus verdiep je hier goed in.

Indien een elektrische fiets wordt aangedreven zodra je zelf begint met fietsen, moet je hier rekening mee houden. Sommige E-bikes beschikken over verschillende programma’s waarin je de aandrijving zelf kunt instellen. Je stelt een maximale snelheid in en de fiets reguleert hoe hard je moet trappen. De elektrische fietsen hebben een maximum van 25 km/u. Dit mag nooit hoger zijn, anders rijd je op een snorfiets.

Dan heb je ook een optie waarmee je sneller gaat zodra je zelf meer kracht zet op de trappers. Je wordt als het ware begeleid door de motor, dit geeft je meer controle. Fiets je veel op heuvelachtig terrein? Dan is dit een betere optie voor je. Je fietst met minder inspanning een heuvel op en je gaat veiliger naar beneden. 

Elektrische fietsen op letten

Wat voor accu heb ik?

De positie van de accu is minstens zo belangrijk als het type. Bij een elektrische fiets vind je de accu veelal in het frame of onder de bagagedrager. Wordt je fiets aangedreven in de voornaaf? Dan zit de accu vaak verwerkt in de bagagedrager. Velen geven hier hun voorkeur aan.

Als de accu in de achterzijde van de fiets is verwerkt, zorgt dit vaak voor een betere gewichtsverdeling, dit zijn veelal stadsfietsen. Dus beter voor korte stukjes.

Is de accu echter verwerkt in het frame of in de kettingkast? Dan oogt je elektrische fiets meer uit als een reguliere fiets. Hoewel dit er sportiever uitziet,  is het ook vaker de duurdere optie. Niet alleen vanwege het design van de fiets, maar ook omdat deze accu’s in de meeste gevallen niet uitneembaar zijn. De reparatiekosten zijn daarom ook vele malen hoger.

4 stijlvolle elektrische fietsen voor de hedendaagse gent

Dat brengt ons direct bij de volgende vraag. Wil je een uitneembare of vaste accu? Een fervent fietser zal je snel een elektrische fiets met een uitneembare accu aanraden. Deze accu’s zijn makkelijker op te laden omdat je hem uit de fiets haalt en gewoon binnenshuis kunt laden. Ook zit je niet met hoge reparatiekosten. Een vervangende accu is prijzig, maar het onderhoud aan uitneembare accu’s valt mee.

Waar zit mijn motor?

De accu is uiteraard een belangrijk onderdeel, maar je hebt vrij weinig aan een E-bike de motor en aandrijving niet matcht met jouw fietsgedrag. Er zijn verschillende types, dus denk goed na welk type motor en aandrijving het best bij je past.

Voornaaf

Je herkent een elektrische fiets met de motor in de voornaaf snel aan zijn dikke vooras. Net als een auto met voorwielaandrijving, trekt de aandrijving je voort. Dit kan in het begin contra-intuïtief zijn, omdat een reguliere fiets aangetrapt moet worden. Dit type heeft een betere gewichtsverdeling omdat de motor het gewicht van de accu in balans houdt.

Achternaaf

Wanneer de motor in de achternaaf zit verwerkt merk je dat je vrijwel op dezelfde manier fietst als op een normale fiets. Je moet het meeste werk nog steeds zelf verzetten, maar je merkt wel dat je een stuk lichter fietst. Dit zijn ook de fietsen die bij uitstek geschikt zijn voor de langere afstanden.

Middenmotor

Dan heb je ook nog elektrische fietsen die aangedreven worden vanuit de trapas. Dit zorgt voor een zeer natuurlijk gevoel. Wel moet je er rekening mee houden dat een elektrische fiets met een middenmotor ervoor zorgt dat het zwaartepunt zich ook in het midden van de E-bike bevindt. Dit kan wat onwennig zijn in het begin.

Gewicht

Sta je met een lekke band in de Vijzelstraat? Dan slinger je jouw fiets over je schouder en wandel je naar de dichtstbijzijnde fietsenmaker. Dit kun je met een E-bike wel vergeten.

Elektrische Fiets

Een elektrische fiets heeft geen gemiddeld gewicht. Je moet rekening houden met het type motor, de grootte van de accu en de grote van het frame, maar dan ben je er nog niet. Om een voorbeeld te geven: je hebt vaak een aangepaste fietsdrager nodig als je de E-bike per auto wil vervoeren.

Denk ook goed na over waar je de fiets stalt. Staat hij in een ruime schuur in de achtertuin? Dan heb je meer opties dan een smal gangetje of berghok in Amsterdam. Ze zijn veel minder makkelijk door smalle ruimte te manoeuvreren. Laat je dus goed informeren voor je hem koopt. Niets voelt zo lullig als een dure elektrische fiets te moeten ruilen, omdat hij niet in je schuur past.

Prijs

Nog niet benoemd, maar minstens zo belangrijk als de bovenstaande zaken. De prijs van een elektrische fiets is hoog. Weet daarom goed wat je wil en ga dan pas op zoek naar het beste model voor jou. Het heeft geen zin om een goedkope fiets uit te zoeken en er na verloop van tijd achter te komen dat de E-bike helemaal niet bij je fietsgedrag past.

Meer elektrische fietsen?

Kun jij maar geen genoeg krijgen van elektrische fietsen? Dan is dat je goed recht. E-bikes zijn momenteel hip and happening. Dus wil jij hier van op de hoogte blijven? Dan kun je hier alle nieuwtjes en de tofste, Manners-waardige, elektrische fietsen terugvinden.

Matrabike

Reageer op artikel:
Elektrische fiets kopen? Dan moet je hier goed op letten
Sluiten