Koopgids: Tweedehands elektrische fiets, waar moet je (niet) op letten

Elektrische fietsen zijn in opkomst.Je mag er absoluut op gezien worden en het brengt je op de meeste effectieve manier van punt A naar punt B. Wel zijn ze nog ongelooflijk duur, dus zul je snel geneigd zijn om de tweedehands markt te raadplegen. Ben jij van plan om een tweedehands E-bike te scoren, dan moet je zeker op deze punten letten.

Het allerbelangrijkst: controleer altijd de accu! Batterijen in elektrische fietsen verschillen nauwelijks van die in smartphones. Over de jaren neemt de capaciteit aanzienlijk af. We gaan er dieper op in, dus lees absoluut verder.

Wie was de vorige eigenaar.

Als je aan tweedehands spullen denkt, zoek je al snel op Marktplaats. Al doet deze site hard zijn best om alleen eerlijke adverteerders te tonen, kan het zijn dat er af en toe een malafide verkoper tussen zit. Je kunt ze al voor vijfhonderd euro vinden, maar je moet wel op een hoop verschillende zaken letten.

4 stijlvolle elektrische fietsen voor de hedendaagse gent

Neem deze verkoper bijvoorbeeld. Afgezien van de typfout in de titel van de advertentie is dit een prima tweedehands elektrische fiets. De fiets is gemaakt door Trek, de nieuwprijs bedraagt doorgaans tussen de vijfentwintighonderd en drieduizend euro, dus het is een koopje. Toch? Laat je niet te snel verleiden door de prijs. Het belangrijkste onderdeel van een tweedehands elektrische fiets is namelijk de accu.

Lees ook: dit zijn de tofste goedkope tweedehands choppers op Marktplaats!

In deze tweedehands fiets vind je een accu met een actieradius van 50 kilometer. Als je hem vervolgens vergelijkt met een nieuwe zie je dat dit overeenkomt. Je kunt nooit met volle zekerheid zeggen of de verkoper de waarheid spreekt, maar daar kom je als je hem gaat bekijken wel snel genoeg achter. Het zit bij deze verkoper wel snor, maar dat is lang niet altijd het geval.

Nieuwprijs vs. tweedehands prijs

Ga niet zomaar uit van een goedkoop prijskaartje. Een goede elektrische fiets kost tweedehands nog steeds tussen de vijfhonderd tot vijftienhonderd euro. Het is uiteraard een hoog bedrag, maar in vele gevallen is dit de helft van de nieuwprijs. Zoek altijd naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

Kwaliteit (spreekt voor zich)

Een elektrische fiets is gebouwd om lange afstanden mee af te leggen. Uiteraard gebruiken de meesten er een om snel van A naar B te komen. Het is daarom fijn als de fiets ook echt die lange afstanden kan afleggen. Ga nooit over tot de koop als de verkoper zegt dat de accu wellicht aan vervanging toe is. De gemiddelde prijs die je voor een vervangende accu betaalt is zeshonderd euro…

Het is daarom verstandig om geen tweedehands elektrische fiets te kopen die ouder is dan twee jaar. De accu neemt aanzienlijk af, zoals we zojuist al zeiden, maar controleer ook altijd of alle versnelling nog werken. Je moet goed checken of het optie-paneel op het stuur nog goed werkt. Overigens zit dit niet standaard op alle elektrische fietsen.

Heling

Je gaat er niet snel vanuit, maar een elektrische fiets kan gestolen zijn. In het ergste geval wordt deze fiets gevolgd en is de koper en de verkoper hier niet van op de hoogte. Je wil dit absoluut niet meemaken. Het aanschaffen van een gestolen fiets is heling en strafbaar. Je bent als consument wettelijk verplicht om dit zelf te controleren. Dat is niet gemakkelijk maar let op de volgende zaken.

  • Vertrouw je het niet? Koop dan niets!
  • Twijfel je over beschadigingen rondom de banden, het frame en het slot? Vraag dit aan de verkoper of koop hem niet.
  • Heeft de verkoper geen sleuteltjes voor je? Niet doen!
  • Koop geen tweedehands elektrische fietsen zonder garantie en aankoopbewijzen.

Check de generatie

Het toffe aan nieuwe elektrische fietsen is dat ze vaak worden uitgerust met gave en handige features. Het wil echter niet zeggen dat de nieuwe snufjes lekker werken. Als je een tweedehands elektrische fiets koopt, kun je te maken krijgen met toevoegingen die helemaal niet handig zijn. Op de volgende generatie vindt je die bijvoorbeeld niet. Vraag altijd waarom de adverteerder deze fiets verkoopt.

Tot slot, neem de tijd voor je besluit een tweedehands elektrische fiets te kopen. Maak geen overhaaste beslissingen en maak altijd een testritje. Het is nagenoeg onmogelijk om de fiets te verzenden, dus haal hem gewoon op en als je iets niet vertrouwt, koop dan niets.

Wil jij er nu een aanschaffen?

Nu al een tweedehands elektrische fiets aanschaffen? Wij hebben hier een toffe selectie gemaakt van betaalbare, tweedehands elektrische fietsen. Doe je zelf er een voordeel mee en lees hier meteen verder.

Reageer op artikel:
Koopgids: Tweedehands elektrische fiets, waar moet je (niet) op letten
Sluiten