Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 1 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Viaplay snoert Olav Mol de mond met Formule 1-radiorechten

Viaplay heeft naast de uitzendrechten nu ook de radiorechten van de Formule 1 gekocht. Dat meldt NU.nl. Dit tot verbazing van Olav Mol, die nu naar België moet uitwijken met Grand Prix Radio en zich naar eigen zeggen monddood voelt gemaakt.

Sinds 2022 heeft Viaplay de uitzendrechten van de Formule 1 in handen. Dit tot teleurstelling van veel Nederlandse F1-fans, die al jarenlang de stem van Olav Mol gewend waren en het nu ineens moesten doen met twee jongelingen: Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. Maar de Nederlandse F1-veteraan kwam met een oplossing. Hij startte Grand Prix Radio, waar hij live verslag deed van de races en kwalificaties. Dit was naadloos te synchroniseren met Viaplay.

Viaplay koopt radiorechten Formule 1

Maar daar heeft de Zweedse streamingdienst klaarblijkelijk geen zin meer in. Viaplay heeft als een alleenheerser zijn slag geslagen tijdens de nieuwe biedingsoorlog om de radiorechten van de Formule 1. Wat er voor de rechten is betaald, is niet bekend.

Formule 1 op Viaplay nu stuk goedkoper met fikse korting in 2023

Olav Mol onderhandelde nog wel mee over de rechten, maar ving bot. “Op 10 januari 2023 was ik nog in Londen bij het Formula One Management, om te praten over de radiorechten”, zegt de Nederlandse commentaarveteraan tegen NU.nl. “Daar kreeg ik te horen dat er mogelijk kapers op de kust waren. Op 1 februari werd me verteld dat het contract niet werd verlengd.” Hij laat zich echter niet zomaar aan de kant schuiven door Viaplay. “Vier minuten nadat ik dat te horen kreeg de radiorechten kwijt te zijn, heb ik het FOM gebeld om de Belgische radiorechten op de Formule 1 te kopen.”

Olav Mol: ‘Monddood gemaakt’

Tegen NU.nl zegt Olav Mol dat Viaplay hem “monddood wil maken” met deze zet. “Ik zou geen andere reden kunnen verzinnen. Hierbij doel ik niet op de Nederlandse directie. Dit is in Scandinavië besloten. Ik heb nog nooit gehoord dat een televisiezender last heeft van een radiozender. Om mijn commentaar optimaal te kunnen volgen, heb je ook de televisiebeelden van de Formule 1 nodig.”

Formule 1 gratis kijken: dit zijn de beste livestreams

Grand Prix Radio

Dat hij de radiorechten op de Formule 1 kwijt is, betekent dus niet dat je Olav Mol niet meer kunt horen. Al zal je hem via de stream op de Nederlandse website, in verband met een geoblock, niet meer vinden. Dat is kort gezegd een blokkade van een website uit een ander land. Via de Nederlandse app is hij mogelijk nog wel te horen. “Volgens Europese regelgeving mogen er geen geoblocks op apps geplaatst worden”, besluit de commentator tegenover NU.nl.

Viaplay wilde tot nu toe nog niet reageren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.