Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Star Wars, Indiana Jones en meer: 1200 iconische film-props worden geveild

De komende maanden worden er maar liefst 1200 iconische Hollywood-props geveild voor het goede doel. Waaronder een originele hoed van Indiana Jones die naar verwachting tonnen op gaat leveren.

Harrison Ford is 78 jaar oud, maar dat weerhoudt hem er niet van om nog één keer terug te keren als Indiana Jones. In 2016 werd Indiana Jones 5 al aangekondigd, maar pas dit jaar is Lucasfilm begonnen met filmen. Het leverde afgelopen week al de eerste setfoto’s op.

Hoed Indiana Jones tonnen waard

Daarop was de bejaarde acteur te zien. Volledig uitgedost in zijn klassieke outfit. Inclusief, uiteraard, de ronduit iconische fedora van Indiana Jones. Je krijgt binnenkort de kans om Ford op dat vlak te evenaren. De fedora die hij droeg tijdens de opnames van Indiana Jones and the Temple of Doom, de tweede film uit de reeks, wordt namelijk geveild.

Op 29 juni wordt de felbegeerde movie prop geveild in Los Angeles. Prop Store, de partij die de veiling verzorgt, verwacht dat de fedora tussen de 150.000 en 250.000 dollar op zal leveren. Niet misselijk. Het wordt in ieder geval geen hoed waarmee je komende zomer naar het strand gaat. Of je moet multimiljonair zijn en geen respect hebben voor de filmgeschiedenis. Maar goed, na het uitgeven van tonnen is dat aan de koper.

Netflix schakelt Martien Meiland in voor tweede deel van Lupin

Op maat gemaakt

Overigens is het niet zomaar een hoed die even in de winkel is gekocht in 1984, het jaar dat Temple of Doom werd opgenomen. De fedora is al een jaar van te voren op maat gemaakt en ontworpen door de prestigieuze Britse hoedenmaker Herbert Johnson.

“Ze liepen niet zomaar de winkel binnen om een hoed van de plank te pakken. Ze combineerden de kenmerken van bepaalde hoeden om te maken wat de Indiana Jones-hoed is geworden, tegenwoordig misschien wel een van de meest herkenbare van alle films, ” aldus Brandon Alinger, de baas van Prop Store.

Star Wars en Harry Potter

Ben je niet zo van de Indiana Jones? Dan heeft Alinger vast wel iets anders te bieden dat je innerlijke filmliefhebber zal bekoren. Verspreidt over juni en juli worden er namelijk maar liefst 1200 iconische items uit de geschiedenis van Hollywood geveild. Van Carrie Fishers script voor The Empire Strikes Back tot het zwaard dat Tom Cruise gebruikte in The Last Samourai.

Ook recentere props komen aan bod. Denk aan de golfkar uit Once Upon a Time in Hollywood waar Brad Pitt in heeft gereden. Of de toverstok en bril (beide 50.000 dollar) die Daniel Radcliffe droeg in de laatste twee Harry Potter-films.  Star Wars-fans kunnen vooral uitkijken naar de R2-SHP, een droid uit The Rise of Skywalker die op afstand bestuurd kan worden. Daarmee verwacht men alleen al 120.000 dollar binnen te harken.

Het goede doel

Overigens is de veilig geen typisch gevalletje van pure commercie. De opbrengst gaat namelijk naar goede doelen. Specifiek om die reden heeft Warner Bros. bijvoorbeeld de Harry Potter-props gedoneerd.

Brandon Alinger verwacht er veel van, want relikwieën uit de filmgeschiedenis worden volgens de expert steeds populairder: “Van items zoals de Stormtrooper-helmen die in het verleden zijn verkocht, zien we dat ze in prijs zijn gestegen, omdat steeds meer mensen beseffen dat ze kunnen worden verzameld of dat je erin kunt investeren.”

Check voor een overzicht van alle items die geveild worden de website van Prop Store.

The Lord of the Rings-trilogie krijgt nieuwe film uit zeer onverwachte hoek

Fanthatracks

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.