Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 11 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Auto verkopen: zo maak je de meest gelikte foto’s met je smartphone

Toe aan een nieuwe bolide en mag je huidige auto door naar een nieuwe eigenaar? Dan wil je natuurlijk de vetste foto’s delen, zodat je zeker weet dat de potentiële kopers in de rij staan. We geven je tips om met je smartphone de meest gelikte foto’s van jouw wagen te maken.

Stap 1 voordat je foto’s gaat maken, is natuurlijk: pimp your ride! Extra toeters en bellen zijn niet nodig, maar zorg er wel voor dat je auto er op z’n allerbest uitziet. Even door de wasstraat dus. Beetje poetsen mag ook. En hij moet superschoon zijn van binnen, dus haal troep weg en zuig de kruimels ook meteen even op. Op een foto zie je alles. 

Laat je niet verleiden

Gebruik niet de groothoeklens van de camera op je smartphone. “Vaak komen mensen in de verleiding om voor de groothoek te gaan, maar dan krijg je superveel van de omgeving op de foto”, legt autofotograaf Jesse Kraal uit. “En je wilt nu juist de focus op de auto houden.” De camera van de Samsung Galaxy S21 heeft zo veel pixels dat inzoomen prima kan. De groothoek is dan wel weer handig als je op de achterbank zit en het interieur wilt fotograferen.

Samsung S21 interieurGemaakt met Samsung Galaxy S21

Maak nooit te weinig

Meer is niet altijd beter, maar als het gaat om een occasion wel: je wilt potentiële kopers laten kwijlen én een eerlijk beeld scheppen. “Als ik in een advertentie slechts één kant van de auto zie, ga ik er al vanuit dat de andere kant een deuk heeft”, zegt Jesse. “Dus fotografeer van alle kanten, maar ook zeker het interieur en de motorruimte. Dat schept vertrouwen.” Extra tip van prof Jesse: “Gebruik een opstapje, dan kun je de auto van een hoger standpunt fotograferen, waardoor je minder van de achtergrond in beeld krijgt.”

Samsung S21 bovenaf
Gemaakt met Samsung Galaxy S21

Doe eens gek

Of in elk geval: anders, zodat je opvalt tussen al die advertenties. Met de Single Take-modus op de S21 creëer je in één klik tot veertien verschillende foto’s en video’s. Daarna kun je kiezen wat je wilt delen, bijvoorbeeld een ultra-wide shot, een ‘bokeh’ (het onscherpe bolletjeseffect) of een boomerang (moet je wel een stukje rijden natuurlijk). Of gebruik de hyperlapse-functie en loop om je auto heen. Het filmpje wordt daarna versneld afgespeeld. Dit soort beeld doet het ook goed op social media, waar je jouw auto wellicht aan familie, vrienden of volgers kunt slijten.

Gemaakt met Samsung Galaxy S21

Maar ook: keep it real

Op je smartphone en social media kun je natuurlijk allerlei filters gebruiken om de wereld er net even iets anders uit te laten zien. Niet doen als het om je auto gaat, adviseert Jesse. “Je wilt voorkomen dat de kleur op beeld totaal anders lijkt dan in het echt. Niet te creatief zijn dus.”

Zet je velgen in the picture

Of die mooie radio, je bijzondere lampen, dat prachtige stiksel… Kortom: maak detailbeeld van al die positieve punten om ze extra onder de aandacht te brengen van de koper. Via Portrait Mode op de S21 heb je allerlei opties om de achtergrond te vervagen (Blur) of bijvoorbeeld een detail van de auto zoals je velgen helderder te maken en de achtergrond juist niet (Studio).

Samsung S21 velgen
Gemaakt met Samsung Galaxy S21

Beweeg!

Foto’s schetsen een prima plaatje, maar iedere potentiële autokoper wordt blij van bewegend beeld van jouw bolide. Met de 8k Video Snap op de S21 sla je twee vliegen in één klap, want je filmt en na afloop kun je elk frame uit de video omzetten in een foto met hoge resolutie. Nog een handige feature op deze smartphone, zeker als je de auto op social media wilt promoten, is de Director’s View. Hiermee neem je dubbel op via de voor- en achtercamera, waardoor je om de auto heen kunt lopen en tegelijkertijd zelf in beeld erover kunt vertellen.

Gemaakt met Samsung Galaxy S21

Laat je auto eruit springen

En dat doe je dus niet door ‘m te fotograferen tussen allerlei andere exemplaren. “Zoek een grijze wand op en zet je auto ervoor, dan gaat alle aandacht naar de auto”, tipt Jesse. “Een lege parkeergarage of een industrieterrein doen het altijd goed, zolang je maar een rustige achtergrond hebt wanneer je de foto’s maakt.”

Maak een keuze

Kies óf voor de zon óf voor de schaduw. “Fotografeer je in de zon, zorg dan dat je de zon in je rug houdt. Of zet de auto juist helemaal in de schaduw, maar zeker niet half. Dan krijg je allemaal van die donkere en lichte vlekken”, aldus Jesse. Goed om te weten: een camera kiest altijd een gemiddelde belichting. Dat werkt buiten goed, maar binnen meestal niet, want het interieur van een auto is vaak best donker. Je kunt op de Samsung Galaxy S21 de belichting tijdens het fotograferen aanpassen, zodat de kleuren van je interieur nog beter uitkomen.

Samsung S21 detail
Gemaakt met Samsung Galaxy S21

In samenwerking met Samsung

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.