Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

De race is begonnen: kan Tom Cruise van Rusland winnen in de ruimte?

De originele space race krijgt een vervolg. Tot halverwege de jaren zeventig voerden de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie een ruimtewedloop om de verovering van de ruimte. Dit keer zijn het Tom Cruise en zijn Russische evenknie.

Nu, bijna vijftig jaar later, is er een nieuwe ruimtewedloop, maar dan binnen Hollywood. Rusland heeft namelijk bekendgemaakt dat er in oktober dit jaar een regisseur en acteur naar het International Space Station worden gestuurd.

Eerste in de ruimte gefilmde blockbuster

Hun missie? De eerste in de ruimte gefilmde film uitbrengen. De expeditie begint op 5 oktober. Daarmee is er een haast absurdistische space race begonnen.

In oktober reizen namelijk ook Tom Cruise en regisseur Doug Liman (Edge of Tommorow) richting het International Space Station. Dat wordt dus een ongemakkelijke ontmoeting in de ruimte. Wie wint? Degene die als eerste zijn camera aan heeft staan?

Het is helaas nog niet bekend op welke exacte dag Cruise en Liman de ruimte in worden geschoten. Door de lancering op 5 oktober te plannen geven de Russen echter een duidelijk signaal af: zij willen de Amerikanen aftroeven.

Elon Musk, NASA en Rusland

Afgelopen zomer maakte Tom Cruise zijn ambitieuze plannen bekend, in samenwerking met Elon Musk en NASA. Hij zal 59 jaar zijn tegen de tijd dat hij in de ruimte aan het acteren is.

Kort daarna maakte Rusland plannen bekend om Cruise te verslaan. De Russische variant van NASA, Roscosmos, maakte in oktober bekend dat het op zoek was naar een acteur. “Een echte superheld die naar de sterren gaat, en tegelijkertijd een grote internationale ster wordt.”

800 meter vrije slag

Je merkt het al: de ambities zijn ook aan de Russsiche kant groot. Acteurs die lui een graantje mee willen pikken, kwamen niet in aanmerking voor het project: “Ze moet in staat zijn om 1 km te rennen in drie en een halve minuut of minder, 800 meter vrije slag te zwemmen in 20 minuten en met een indrukwekkende techniek van een 3 meter hoge springplank te duiken. ”

Opvallend genoeg werd benadrukt dat acteerervaring niet nodig is. Scheelt weer. Afgelopen donderdag werd bekend wie de eer krijgt. De actrice Yulia Peresild (36) en regisseur Klim Shipenko (37) worden de komende maanden getraind voor het ruimtereisje. Een proces dat uiteraard uitgebreid in beeld gebracht zal worden door de Russische televisiezender Channel One.

De race is begonnen: kan Tom Cruise van Rusland winnen in de ruimte?
Yulia Peresild in Battle for Sevastopol (Afbeelding: 20th Century Fox)

Ruimtedrama

De film die Rusland in de ruimte op wil gaan nemen gaat Challenge heten. Roscosmos beschrijft Challenge als een “ruimtedrama” dat als doel heeft om “de ruimtevaartactiviteiten van Rusland populair te maken en het beroep van kosmonauten te verheerlijken”. Er zijn geen verdere details over het verhaal of over de rol van Peresild vrijgegeven.

Hoe dan ook gaat oktober een spannende maand worden. Tom Cruise staat er bekend om dat hij altijd gevaarlijk ver gaat om zijn films te realiseren. Of het verslaan van Rusland zelfs voor Cruise een te grote kluif blijkt te zijn, gaan we in oktober ontdekken.

Hier bekijk je de nieuwe Tiger King-docu van Louis Theroux

BBC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.