Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles wijst erop dat nieuwe film Joel Coen Oscar-materiaal wordt

Joel Coen levert in december zijn eerste film zonder Ethan Coen af. Maak kennis met het schitterende The Tragedy of Macbeth, met een cast waar je U tegen zegt.

Het is een slecht jaar wat iconische filmduo’s betreft. Achter de camera, bedoelen we dan. Lana Wachowski maakte The Matrix: Resurrections zonder haar zus, Lilly Wachowski.

Joel Coen doet het alleen

En Joel Coen maakt voor het eerst in zijn carrière een film zonder zijn broer, Ethan Coen. Dat is groot nieuws, na een indrukwekkend oeuvre waar weinig andere regisseurs qua consistente kwaliteit aan kunnen tippen.

Fargo, The Big Lebowski, No Country for Old Men, True Grit: topfilm na topfilm. Vanaf 25 december gaan we ontdekken of Joel Coen dezelfde magie kan opleveren zonder zijn broer. Op die dag komt The Tragedy of Macbeth uit in de bioscopen, en op 14 januari 2022 op Apple TV+.

The Tragedy of Macbeth

Zoals de naam al doet vermoeden is het een adaptatie van de William Shakespeare-klassieker Macbeth. Daarvoor werkt de 66-jarige regisseur samen met A24, het geliefde productiebedrijf dat ook films als Moonlight, The Lighthouse en The Green Knight afleverde. Geen doorsnee blockbusters dus.

Als die combinatie al niet een reden was om goed op te letten, dan is de cast dat wel. Denzel Washington speelt namelijk Macbeth, en Frances McDormand speelt Lady Macbeth. Je weet wel, het toptalent achter Oscar-winnaar Nomadland.

Schitterende beelden

Apple TV+ heeft de eerste trailer voor The Tragedy of Macbeth uitgebracht, en… wauw. De sfeer zit er meteen goed in, met schitterende zwart-witte beelden en een opvallend aspect ratio. We krijgen amper dialoog te horen, maar de korte scenes zetten goed de toon.

We zien Macbeth die zich een weg baant door mistige slachtvelden en duistere kastelen. Lady Macbeth die voor een raam staat, waarschijnlijk terwijl ze een moord beraamt. En vergeet de drie heksen niet, een belangrijk deel uit het stuk van Shakespeare.

Nieuw hoofdstuk

De sfeer is direct onderscheidend en opvallend, maar markeert ook een nieuw hoofdstuk voor Joel Coen. Zijn films met Ethan Coen staan bekend om hun humor, iets waar we in deze adaptatie vooralsnog nog niks van terugzien.

Maar hé, als de hele film zo’n sfeer als deze trailer neerzet, dan hoor je ons niet klagen. Nu ligt de bal bij jou, Ethan. De lat ligt vooralsnog hoog! Op naar 25 december of 14 januari. Scroll vooral ook nog even door voor de toffe poster.

De Bondgirls van deze eeuw: van Halle Berry tot Ana de Armas

The Tragedy of Macbeth Joel Coen trailer Apple TV+ Oscar
😶 (Afbeelding: A24 / Apple)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.