Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Kippenvel: Keanu Reeves unlockt Neo in eerste trailer The Matrix 4

Bijna twintig jaar na het slotstuk van de originele The Matrix-trilogie gaan we terug naar de iconische science-fiction-franchise. Het is tijd voor The Matrix Resurrections. Keanu Reeves is terug in de eerste officiële trailer.

Kleine geheugenopfrisser: in de laatste film, Revolutions, werd de Matrix gereboot. Bovendien gingen Neo en Trinity, het personage van Carrie-Anne Moss, dood. Na 18 jaar kunnen we dat geen spoilers meer noemen, zou je zeggen.

The Matrix Resurrections

Een pittig definitief einde, maar toch krijgen we hier de eerste trailer voor The Matrix 4 voorgeschoteld. Mét Keanu Reeves, mét Carrie-Anne Moss en een Matrix die zowel heel herkenbaar als verrassend modern is.

De zwarte kat, het gevecht in de dojo tussen Neo en het personage van Yahya Abdul-Mateen, die wellicht een jonge Morpheus speelt, het is allemaal iconografie die we kennen uit de eerste drie films. Het lijkt erop dat Thomas Anderson (die schijnbaar nog moet worden losgekoppeld) gefragmenteerde herinneringen heeft aan Neo’s heldendaden in de The Matrix-trilogie, en hij werkt eraan om dit allemaal te begrijpen.

Het personage van Reeves heeft ook geen herinneringen meer aan zijn vroegere avonturen, maar de rest van de personages proberen daar duidelijk verandering in te brengen. De mogelijk jongere Morpheus probeert Neo actief terug te halen en ook Trinity lijkt hem te herkennen.

The Animatrix: jij hebt de beste Matrix sequels nog niet gezien

Sequel of soft-reboot?

Verder blijft de eerste trailer voor The Matrix Resurrections behoorlijk vaag en mysterieus. Wel zien we duidelijk plotpunten uit de eerste film uit 1999 terug. Resurrections lijkt ergens tussen een sequel en een soft-reboot in te zitten. The Matrix zoals je het kent, maar dan in een modern jasje. Oh ja, en met een Reeves die praktisch van de set van John Wick 4 gelopen lijkt te zijn.

Het is even wennen om de franchise zonder de grungy 90’s-look en oude technologie te zien, maar maak je geen zorgen. Regisseur Lana Wachowski weet duidelijk nog steeds wat de originele blockbuster zo baanbrekend maakte.

De lat ligt hoog

Van de creatieve en indrukwekkende cinematografie tot de futuristische actie: dit is The Matrix ten voeten uit. Warner Bros. en Wachowski hebben hoge verwachtingen om waar te maken. Sure, de originele vervolgfilms waren al niet al te best, maar The Matrix is zo iconisch en heeft zo’n grote impact op de popcultuur gehad, dat Resurrections perfect in de roos moet gaan schieten om niet teleur te stellen.

Op 16 december gaan we erachter komen of ze dat voor elkaar krijgen. Vanaf dan zal The Matrix Resurrections in de bioscoop en zes dagen later op HBO Max te zien zijn. En ach, anders hebben we altijd het verschrikkelijk ondergewaardeerde Animatrix nog.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.