Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 9 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Jongste Bitcoin-miljonair ooit entert de ‘dark side’ met Freedom Phone

De jongste Bitcoin-miljonair ooit investeerde zijn vermogen aanvankelijk in nobele zaken als een bijlesplatform. Nu entert hij, om in Star Wars-termen te spreken, de ‘dark side’ met zijn Freedom Phone.

Erik Finman besloot op 12-jarige leeftijd zijn spaargeld, zo’n 1.000 dollar, te investeren in Bitcoin. Hij kreeg het geld van zijn oma en dat was eigenlijk bedoeld voor zijn studie. Maar het ventje had een eigen wil. “Het bleek de beste investering in mijn toekomst ooit te zijn”, zegt hij.

Inmiddels is de gelukkige investeerder 22 jaar oud en heeft hij voor een godsvermogen aan crypto. Op zijn achttiende riep Erik Finman zichzelf uit als ‘s werelds jongste Bitcoin-miljonair. Op dit moment wordt zijn vermogen geschat op 5 miljoen dollar.

Hoe Erik Finman de jongste Bitcoin-miljonair werd

Hoe komt een 12-jarige erbij om het geld van zijn oma in Bitcoin te steken? In zijn TED-Talk vertelt hij dat zijn oudere broer op dat moment obsessief bezig is met de cryptocurrency. En wat doe je dan als competitief kleiner broertje? “Hij had 40 Bitcoin, dus ik besloot er 100 te kopen”, zegt Finman. Hij kocht de digitale munt voor 12 dollar per stuk.

We weten natuurlijk allemaal hoe dit verhaal verder gaat, want in tien jaar tijd is de waarde van Bitcoin op krankzinnige wijze toegenomen. School is niets voor hem, dus stopte hij met de middelbare school. De afspraak met zijn ouders: als hij op zijn achttiende 1 miljoen dollar zou hebben, hoefde hij niet terug naar school.

Eerste onderneming

Bitcoin was in 2018 al in waarde gestegen, dus besloot hij 100.000 dollar van zijn Bitcoin-investering te gebruiken om online bijlesplatform Botangle te beginnen. “Ik huurde programmeurs en freelancers in, niemand wist dat ik 15 jaar oud was”, zegt hij in een interview.

Botangle was een platform waarop je bijles kon krijgen over welk onderwerp dan ook, via video chat. “In plaats van dat je Spaans leerde van iemand in Idaho, kon je het leren van iemand in Ecuador”, vertelt hij. Twee jaar later verkocht hij de technologie achter zijn bedrijf voor 300 bitcoins om naar Silicon Valley te vertrekken voor een traineeship.

Rond die tijd steeg de waarde van Bitcoin naar 20.000 dollar en werd Erik Finman virtueel miljonair. In plaats van stage te lopen, werd hij techinvesteerder en reisde hij de wereld rond. “Het klinkt cheesy, maar ik heb altijd een miljonairsmindset gehad”, zegt hij. “Het voelt alsof het altijd zo had moeten zijn.” Hij plaatst foto’s van zichzelf op Instagram dat hij in en uit privéjets stapt en 100 dollarbiljetten verbrandt. Tja.

Freedom Phone

Inmiddels is zijn liefde voor Silicon Valley en tech bekoeld. Tegenwoordig is Erik Finman in het nieuws met zijn nieuwe bedrijf: de Freedom Phone. Deze smartphone biedt toegang tot apps die normaal gesproken door Apple, Google en Amazon worden geweerd en richt zich op conservatieve rechtse Amerikanen.

“Hoi, ik ben ik Erik en ik ben de jongste Bitcoin-miljonair ooit”, zegt hij in een video op Twitter. “Ik heb het gemaakt in Silicon Valley en heb al veel bereikt. Maar nu ga ik weg bij ‘Big Tech’, die ons hebben aangevallen door anders te denken. Ik vecht voor de vrijheid van meningsuiting. Eindelijk grijpen we de macht terug.”

Het ironische is dat Erik Finman op Google is aangewezen om daadwerkelijk een smartphone te maken. Google heeft namelijk een gratis open versie van de software die ontwikkelaars kunnen aanpassen. Daarom huurt hij ingenieurs in om het van elk teken van Google te ontdoen en de App Store vol te laden met apps van conservatieve sociale netwerken en nieuwsuitzendingen.

Chinese telefoons voor 500 dollar per stuk

Vervolgens installeert hij zijn software op goedkope Chinese telefoons (die kwetsbaar zijn voor hacks) en zet hij ze te koop voor 500 dollar per stuk. Et voilà: de Freedom Phone. Het is dan ook niet gek dat de recensies tot nu toe overwegend slecht zijn.

Of Erik Finman daar echt mee zit, is maar de vraag. Het is niet zijn doel om de beste smartphone ter wereld uit te brengen. Wel om het het politieke klimaat beïnvloeden. “Ik zie een smartphone als één van de ultieme politieke instrumenten”, zegt hij. “Iedereen heeft er één op zak.”

Hij geeft aan dat hij tijdens de verkiezingen van 2024 de Freedom Phone wil gebruiken om Amerikanen te stimuleren om te stemmen. Ook wil hij een speciale nieuws-feed ontwikkelen waar alleen conservatief rechtse artikelen op verschijnen. We vonden zijn kapsel al wat op dat van Trump lijken, dit verklaart meer.

Crypto-nerd stoot Mark Zuckerberg van de troon als ‘snelste’ miljardair ooit

The Business of BusinessMSNThe New York Times

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.