Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

The Animatrix: jij hebt de beste Matrix sequels nog niet gezien

Nu het originele The Matrix weer in de bioscoop draait, is het een goed moment om men eraan te herinneren dat The Animatrix bestaat. Ja, The Matrix Reloaded is het officiële vervolg op de originele blockbuster, maar dat was niet het enige vervolg dat in 2003 uitkwam.

The Animatrix: must-see voor The Matrix fans

Datzelfde jaar kwam ook een DVD genaamd The Animatrix eruit, een serie aan korte animatiefilms. Het is een must-see voor elke Matrix fan, maar toch is het een rijke uitbreiding van de franchise waar anno 2019 maar weinig kijkers vanaf weten.

Dat is zonde, want The Animatrix is bij vlagen het beste wat de serie te bieden heeft. De creativiteit krijgt alle ruimte, zonder de druk die studio’s in Hollywood uitoefenen op de reguliere films.

Nadat The Matrix uit kwam deden al snel geruchten de ronde dat Square, makers van de Final Fantasy games en films, aan een CG Matrix project zou werken. Geen handgetekende animatie dus, maar met de computer gegenereerde 3D-beelden.

The Animatrix
Bron: Warner Bros.

Al snel bleek het project niet beperkt te blijven tot de helden van Square. Sterker nog, de grootste talenten uit de Japanse animatiewereld waren erbij betrokken. Van de legendarische regisseur achter Cowboy Bebop tot animators die aan iconische titels als Akira en Nausicaä of the Valley of the Wind hebben gewerkt.

Namen die je misschien anno 2019 niet zoveel zeggen, maar neem het maar van ons aan: de Wachowski’s schakelden het beste in wat je op het gebied van animatie kon krijgen.

Verrijking

Het resultaat? Negen korte animatiefilms, die in opgeteld ongeveer even lang duren als de eerste Matrix film. Het zijn niet per se sequels. In plaats daarvan breiden ze het universum dat in The Matrix geschapen wordt uit.

We zien een mens dat geheel op eigen houtje uit de Matrix weet te ontsnappen, een episch gevecht in een trainingsprogramma met samoerai, maar er wordt bijvoorbeeld ook uitgelegd hoe de Sentinels aan de macht kwamen. In die zin is The Animatrix een prequel en sequel in één. Historie, toekomst maar bovenal verdieping.

The Animatrix (2003) – Teaser Trailer

The Animatrix (Video 2003) – IMDb

Directed by Peter Chung, Andrew R. Jones, Yoshiaki Kawajiri. With Kevin Michael Richardson, Pamela Adlon, John DiMaggio, Tom Kenny. The Animatrix is a collection of several animated short films, detailing the backstory of the “Matrix” universe, and the original war between man and machines which led to the creation of the Matrix.

Elke korte film ziet er weer compleet anders uit, doordat een breed scala aan verschillende talenten betrokken zijn. Zelfs de gebruikte animatietechnieken kunnen totaal verschillen. Ze hebben echter allemaal één ding gemeen: ze zijn allemaal gebaseerd op verhalen van de Wachowski’s en daarmee dus geheel canon. Het zijn dus geen extraatjes, geen fan-fiction. Ze maken net zo goed deel uit van de franchise die begon met The Matrix als Reloaded en Revolutions.

Doordat elke korte film lekker behapbaar is, wordt The Animatrix bovendien nooit saai. Als je net bijgekomen bent van wat het beste van Japan te bieden heeft, begint de volgende korte film alweer. In die zin doet het een beetje denken aan Love, Death + Robots op Netflix, maar dan van een nog veel hoger niveau. Een aanrader voor iedereen die ook maar lichtelijk fan is van The Matrix of animatie/anime in het algemeen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
The Animatrix: jij hebt de beste Matrix sequels nog niet gezien
Sluiten