Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Beste oorlogsfilm van dit jaar? Oscar-kansmaker over Auschwitz scoort

Het is altijd interessant om de inzendingen voor de Oscar voor Beste Internationale Film te checken. Vaak zitten juist daar de creatieve pareltjes tussen, films die niet een cliché Hollywood-sausje serveren. Maak kennis met The Auschwitz Escape.

Een Slowaakse oorlogsfilm die eerder bekend stond als The Auschwitz Report.

100 procent op Rotten Tomatoes

Welke naam men ook kiest, de film belooft een must watch te gaan worden voor fans van het genre. Stephen Faber van The Hollywood Reporter noemt de film in zijn zeer positieve review “Schrijnend maar effectief.”

Ook The Guardian is positief: “Het is Bebjack gelukt om een film te maken die dit hoofdstuk van de geschiedenis op een nieuwe manier overbrengt, door gebruik te maken van inventieve filmtechnieken om het materiaal te presenteren.”

De tussenstand is een perfecte Rotten Tomatoes-score van 100 procent. Het aantal recensies is nog beperkt, maar tot nu toe waren alle recensenten lovend. Combineer dat met de Oscars-poging en je hebt een film om naar uit te kijken.

Waar gaat The Auschwitz Escape over?

Allemaal leuk en aardig, maar waar gaat The Auschwitz Escape over? De oorlogsfilm is gebaseerd op het boek What Dante Did Not See, van Alfred Weltzer.

Hij vertelt het waargebeurde verhaal van Freddt en Walter. Twee jonge Slowaakse joden die in 1942 naar Auschwitz werden gedeporteerd. Op 10 april 1944 weten ze, na een nauwgezette planning en met de hulp en de veerkracht van hun medegevangenen, te ontsnappen.

Ze slaagden erin terug te keren naar Slowakije, maar het rapport dat ze daar vervolgens over Auschwitz schreven leek te ongelooflijk om waar te zijn, ondanks het feit dat het direct bewijs leverde van wat ze hadden meegemaakt.

De kracht van de waarheid

Daarmee belicht regisseur Peter Bebjak een belangrijke dynamiek die speelde in de Tweede Wereldoorlog: het was niet alsof iedereen wereldwijd meteen op de hoogte was van de verschrikkelijke dingen die gebeurden in de concentratiekampen. Degenen die wisten te ontsnappen werden niet altijd meteen geloofd, ondanks hun gruwelijke belevenissen.

The Auschwitz Escape eert de kracht van de waarheid in een wereld die misschien nog niet klaar is om die waarheid te horen,” aldus recensenten. Alles wijst erop dat dit nog wel eens de beste oorlogsfilm van dit jaar kan gaan worden.

Goed en slecht nieuws

Check ondertussen de nieuwste trailer voor de veelbelovende oorlogsfilm. Het goede nieuws? The Auschwitz Escape is internationaal via digitale wegen en DVD beschikbaar vanaf 24 mei. Het slechte nieuws: Pathé heeft de film pas voor 16 september op de planning staan.

Nu op Netflix: baanbrekende oorlogsfilm van Lord of the Rings-regisseur

The Auschwitz Escape: unieke oorlogsfilm scoort topscore op Rotten Tomatoes
💥 (Afbeelding: RTV)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.