Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 9 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Ronin: Star Wars duikt in het samoerai-verleden van de Sith, katana’s en al

Maak kennis met Star Wars Ronin: A Visions Novel, een intrigerend nieuw project dat in de geschiedenis van de Jedi en de Sith duikt. Tijd voor samoerai-actie!

Disney werd nadat Star Wars: The Force Awakens uitkwam stevig bekritiseerd. De film speelde het enorm op safe door praktisch de originele trilogie te herkauwen. Nieuwe Death Star, nieuwe chosen one. We kennen het ondertussen wel.

Star Wars Visions

Het contrast met Star Wars Visions had bijna niet groter kunnen zijn. Dat is een gloednieuwe serie die in september naar Disney+ komt. Visions gaat uit losstaande verhalen bestaan, tot leven gebracht door grote anime-studio’s.

Ja, Japanse animatie. Naruto, Pokémon, Death Note, Attack on Titan: die industrie. Grote talenten uit Japan krijgen de kans van Disney om Star Wars in een nieuw jasje te steken. Onlangs kregen we een eerste voorproefje, waaruit duidelijk werd dat de anime-studio’s een hoop vrijheid krijgen. Zo zat er zelfs een oud samoerai-verhaal tussen: The Duel van Takanobu Mizuno.

Ronin: Star Wars duikt in het samoerai-verleden van de Sith, inclusief katana's!
Een screenshot uit de trailer voor Visions (Afbeelding: Lucasfilm)

Akira Kurosawa

Met een beetje geluk wordt Visions een groot succes en krijgen we een volledige anime-serie in het universum van George Lucas. Met name de samoerai-insteek past goed bij Star Wars. Lucas werd immers geïnspireerd door de films van Akira Kurosawa toen hij met Star Wars op de proppen kwam.

Ben je bij voorbaat al fan van de samoerai-insteek en smaakt het naar meer? Dan hebben we goed nieuws. Lucasfilm komt namelijk ook met een officieel boek, gebaseerd op die specifieke aflevering van Visions.

Ronin en het samoerai-genre

Dan hebben we het over Star Wars Ronin: A Visions Novel, een zojuist onthuld boek van Emma Mieko Cando. Van katana-achtige ligthsabers tot een astromech-droid die een strohoed draagt: je krijgt Star Wars van een hele andere kant te zien.

In Star Wars Ronin volg je een boek lang een naamloze Sith, die door een sterrenstelsel gedomineerd door het machtige Empire zwerft. Een Empire van Jedi Warrirors.

Geïnspireerd door het jidaigeki-genre – historische drama’s die typisch gericht zijn op de Japanse Edo-periode en het verhaal vertellen van samoerai, feodale heren en hun dienaren – volgt Ronin de anders naamloze hoofdpersoon terwijl hij door de melkweg reist.

Versplinterde sekte

Twee decennia geleden botsten Jedi-clans in dienst van tegen elkaar strijdende lords. Een sekte van Jedi, ziek van deze eindeloze cyclus, kwam in opstand en probeerde hun eigen lot te beheersen en de macht te claimen in dienst van geen enkele meester. Ze noemden zichzelf Sith.

De Sith-rebellie mislukte en ging ten onder door onderlinge strijd en verraad, en de eens rivaliserende lords verenigden zich om een ​​rijk te creëren: de Empire. maar zelfs een vredig rijk is niet vrij van geweld.

Ver aan de rand van de Outer Rim dwaalt een voormalige Sith rond, alleen vergezeld door een trouwe droid. Hij draagt ​​een lichtzwaard, maar claimt afstamming van geen enkele Jedi-clan en zweert trouw aan geen enkele lord. Er is weinig over hem bekend, ook niet over zijn naam, want hij spreekt nooit over zijn verleden, noch over zijn spijt. Zijn geschiedenis is net zo beschermd als het rode mes van vernietiging dat hij in de schede aan zijn zijde draagt.

Terwijl de voortdurende cyclus van geweld van de melkweg zijn zelfopgelegde ballingschap blijft onderbreken, en hij wordt gedwongen te duelleren met een raadselachtige bandiet die de titel Sith opeist, wordt het duidelijk dat geen enkele hoeveelheid zwerven hem ooit de spoken van zijn vorige leven zal laten overtreffen .

Oude lore keert terug

Die combinatie Star Wars en oude Japanse samoerai-verhalen is al fascinerend, maar er is nog een reden waarom fans erg blij zijn met dit boek. De synopsis doet namelijk sterk denken aan hoe de Jedi oorspronkelijk zijn ontstaan in het oude expanded universe (EU) van Star Wars.

Oftewel, de boeken, games en comics die Disney na de overname van Lucasfilm als non-canon bestempelde. In het oude EU heetten de Jedi oorspronkelijk de Je’daii, en liepen ze rond met katana-achtige Force-zwaarden op de planeet Tython. Daar werd de Jedi-order gesticht, met uiteindelijk de afsplitsende Sith als resultaat.

Releasedata

Gezien The Mandalorian al terugkeerde naar die planeet lijkt Disney langzaam die geschiedenis weer terug te brengen. Star Wars Ronin: A Visions Novel en de bijbehorende Visions-aflevering op Disney+ zijn daarmee op meerdere manieren voor elke Star Wars-fan een boek en korte film om naar uit te kijken.

Ook als al die geschiedenis en oude lore je niks boeit: Star Wars met samoerai en katana’s, wat wil je nog meer? Star Wars: Visions komt op 22 september naar Disney+, het Ronin-boek komt uit op 12 oktober. Over een eventuele Nederlandse vertaling is nog niks bekend. Check hieronder de al schitterende cover:

Ronin: Star Wars duikt in het samoerai-verleden van de Sith, inclusief katana's!
(Afbeelding: Lucasfilm / Del Rey)

Star Wars.com

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.