Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Visions: Disney onthult baanbrekende Star Wars-serie

Lucasfilm heeft de eerste beelden en de releasedatum van Star Wars: Visions onthuld. Een baanbrekend filmproject waarvoor de beste anime-studio’s van Japan worden ingeschakeld.

Zonder de meesterwerken van de Japanse filmmaker Akira Kurosawa had Star Wars nooit bestaan. De franchise van George Lucas is een ode aan zijn samoerai-films, met een vleugje western. Gooi er een sciencefiction-sausje overheen en je hebt Star Wars.

Star Wars: Visions

Die twee grote invloeden kwamen meesterlijk samen in The Mandalorian, in de scène waarin Ahsoka het opnam tegen Elsbeth, terwijl Din Djarin zich ontfermde over Lang. Dave Filoni en Jon Favreau zetten een typisch samoerai- en western-gevecht naast elkaar.

De Japanse invloed op Star Wars komt op 22 september full circle. De droom van veel fans komt dan namelijk uit in het vorig jaar aangekondigde Star Wars: Visions. Een reeks aan korte films die zich afspelen binnen het universum van George Lucas, afgeleverd door de grootste studio’s uit Japan. Anime-studio’s, welteverstaan.

Dat was al gigantisch nieuws toen Lucasfilm de serie onthulde. Hoe ziet Star Wars, een franchise met toch een vrij specifieke uitstraling, eruit door de lens van anime? We kunnen nu voorzichtig een eerste antwoord op die vraag formuleren, want Lucasfilm heeft een eerste voorproefje van Star Wars: Visions uitgebracht.

Hard-core fans

Of je nou bekend met met anime of niet: Lucasfilm en Disney hebben duidelijk ambitieuze plannen. Men heeft namelijk geen obscure studio’s ingeschakeld, maar zo’n beetje de grootste Japanse studio’s van dit moment.

“Bij elke van deze studio’s die we benaderden, vonden we hardcore Star Wars-fans”, aldus Lucasfilm executive producer Jacqui Lopez in de sizzle reel. “Ze hadden allemaal een verhaal dat ze wilden vertellen.”

Op 22 september komt Star Wars: Visions naar Disney+, met de volgende korte films:

  • Kamikaze Douga – The Duel
  • Geno Studio (Twin Engine) – Lop and Ochō
  • Studio Colorido (Twin Engine) – Tatooine Rhapsody
  • Trigger – The Twins
  • Trigger – The Elder
  • Kinema Citrus – The Village Bride
  • Science Saru – Akakiri
  • Science Saru – T0-B1
  • Production IG – The Ninth Jedi

Creatieve vrijheid

Met onder andere de studio achter Attack on Titan is de potentie enorm, des te meer gezien deze trailer bewijst dat ze de ruimte krijgen om in hun eigen stijl een verhaal te vertellen. De variatie is groot. Dat is immers de rijkdom en kracht van anime: de uitgesproken animatiestijlen. Lucasfilm dwingt ze duidelijk niet in een specifiek keurslijf.

Met die vrijheid krijgen we hopelijk de meest verfrissende Star Wars-verhalen sinds tijden. Het tegenovergestelde van de meest recente filmtrilogie, die veilig binnen de lijntjes bleef kleuren en de originele trilogie dunnetjes over deed.

Smaakt naar meer

Hopelijk wordt Visions een groot succes. Dan kan de anthology-serie een voorproefje worden op een volledige anime-serie, gemaakt door studio’s als MAPPA, Ufotable en WIT. Namen die je misschien nu nog niks zeggen, maar met franchises als Attack on Titan, Demon Slayer en Jujutsu Kaisen zijn het mega-studio’s die waarschijnlijk al hun creatieve power in een franchise als Star Wars zullen stoppen.

Maar goed, eerst maar eens checken hoe Visions uitpakt. Op naar 22 september!

Nu beschikbaar: LEGO dropt eerbetoon aan iconische Adidas-sneaker

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.