Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Zeg maar dag tegen je volgende favoriete Star Wars-film

Wonder Woman-regisseur Patty Jenkins wilde met de Star Wars-film Rogue Squadron de dogfight-film van haar dromen maken. Een soort Top Gun, maar dan in Star Wars-vorm. Nu heeft Disney echter slecht nieuws.

Star Wars-fans hebben zowel op live-action als animatie-vlak een hoop om naar uit te kijken. Een nieuw seizoen van The Mandalorian, Ahsoka, Andor en een nieuwe animatieserie genaamd Tales of the Jedi.

Disney veegt agenda leeg

Tof, maar het zijn stuk voor stuk series. De franchise van George Lucas begon natuurlijk als bioscoopervaring. Maar de bioscoopagenda blijft wat de intergalactische wereld van Lucas betreft opvallend leeg.

Sterker nog, Disney heeft die agenda zojuist schoongeveegd. Het met veel fanfare aangekondigde Rogue Squadron is namelijk van de planning gehaald. Technisch gezien betekent dat dat er geen enkele Star Wars-film meer op de officiële planning staat.

Rogue Squadron zou geregisseerd gaan worden door Patty Jenkins, die eerder Wonder Woman en het iets minder geslaagde Wonder Woman 1984 afleverde.

De Top Gun van Star Wars

De film moest de Top Gun van Star Wars gaan worden, en zou zich af gaan spelen in een toekomstig tijdperk van de franchise die nog niet eerder op het witte doek is verkend. Het was de bedoeling dat Jenkins dit jaar zou beginnen met de opnames, met een uiteindelijke release rond de feestdagen van 2023.

Eind vorig jaar werd het al duidelijk dat die deadline niet realistisch is. Vakblad The Hollywood Reporter meldde toen dat Rogue Squadron zou worden uitgesteld, vanwege agendaconflicten. Jenkins had het te druk met de derde Wonder Woman-film en plannen voor een Cleopatra-film. Beide overigens met Gal Gadot in de hoofdrol.

Roque Squadron en haar vader

Nu is het echter pas officieel duidelijk dat fans naar Rogue Squadron kunnen fluiten. Het project is van de bioscoopagenda geschrapt en volgens insiders in de ijskast beland. Jenkins had het een paar jaar geleden nog erover dat ze dogfight-film van haar dromen wilde maken, en citeerde zelfs de carrière van haar vader als grote inspiratiebron. Hij was namelijk een gevechtspiloot:

Genoeg om naar uit te kijken

Die dromen hebben blijkbaar even geen prioriteit. Het is drie jaar geleden dat we The Rise of Skywalker te zien kregen, en op dit moment staan er officieel dus enkel televisieseries op de planning van Lucasfilm.

Zo gaat Andor van start op 21 september, begint het derde seizoen van The Mandalorian februari volgend jaar en staan er dus ook shows rondom Lando Calrissian en Ahsoka op de planning.

En op filmvlak dan?

Op filmvlak borrelt er wel een hoop, maar vrijwel niks is nog concreet. Zo werkt Rian Johnson nog altijd naar eigen zeggen aan een Star Wars-trilogie en is Taika Waititi ook druk bezig met zijn eigen Star Wars-project.

Dat is echter allemaal nog toekomstmuziek. Dat we nu ook gedag moeten zeggen tegen het enige project dat wél concreet was, is pittig zuur.

CNBC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.