Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 16 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Michael Jordan breekt record Maradona met duurste sportshirt ooit

Michael Jordan en Diego Maradona zijn beiden de grootste ooit in hun sport. Dat is een mening die naar een feit neigt. Maar baas boven baas: het duurste gedragen sportshirt ooit is nu een hemdje van de Chicago Bulls-legende.

Er bestaan veel gestoorde mensen met geld te veel. Daardoor hebben veilinghuizen bestaansrecht. De een betaalt een vermogen voor wat haren van Jimi Hendrix, de ander voor een ovenwant uit Seinfeld. Maar als het om Michael Jordan gaat, dan wordt er pas echt met geld gesmeten.

Shirt van Michael Jordan uit NBA-finale 1998

Een shirt dat de Amerikaanse basketballer Michael Jordan in de finale van de NBA in 1998 droeg, is donderdag voor meer dan 10 miljoen euro geveild. Het gaat om het shirt waarmee ‘His Airness’ met Chicago Bulls zijn zesde en laatste kampioenschap in de NBA veiligstelde.

michael jordan, maradona, duurste sportshirt ooit, nba, 1998, finale, geveild
Het shirt van 10 miljoen (Afbeelding: Sotheby's)

Vorig jaar werd een paar schoenen van de legendarische basketballer geveild voor zo’n 1,5 miljoen euro. Sinds Netflix in 2020 de succesvolle documentaire The Last Dance over de voormalige sterspeler heeft uitgezonden, is de marktwaarde van voorwerpen die toebehoren aan Jordan explosief gestegen. Voor dit NBA-kaartje (dat je vroeger op het schoolplein uitwisselde) is zelfs meer dan een miljoen betaald.

Maradona en de hand van god

Volgens veilinghuis Sotheby’s is het shirt het duurste sportkledingstuk dat ooit is verkocht. Het vorige record werd gevestigd met een shirt dat Diego Maradona droeg tijdens het WK van 1986. Om precies te zijn: tijdens de wedstrijd dat hij de hand van god gebruikte. Dat kledingstuk van de inmiddels overleden Argentijn wisselde eerder dit jaar voor 8,4 miljoen euro van eigenaar.

michael jordan, duurste sportshirt, chicago bulls, 1998, nba finale, maradona, hand van god
De twee duurste sportshirts ooit (Afbeelding: AFP/EPA)

Duurste tanktop ooit

Ook buiten de sport betalen mensen veel voor een hemdje, zelfs als die niet is gedragen door Michael Jordan of Diego Maradona. Dat blijkt uit deze tanktop van Prada, waarvoor je ook een levensvoorraad vergelijkbare HEMA-hemdjes kunt kopen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.