Coen Grutters
Coen Grutters Sport 5 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Het grote vermogen van de kleinste NBA-speler ooit

Hoe lang is de kleinste NBA-speler ooit? 1,90 meter? 1,80 meter misschien? Fout. Basketballer Muggsy Bogues was slechts 1,60 meter lang. Toch speelde hij maar liefst 14 seizoenen in de belangrijkste basketballeague, zelfs tijdens de gloriedagen van Michael Jordan. In die tijd bouwde Bogues een riant vermogen op.

De inmiddels 59-jarige Bogues begon zijn carrière in 1987 bij de Washington Bullets, maar speelde de meeste seizoenen in een tenue van de Charlotte Hornets. Tussen 1997 en 2001 speelde Muggsy Bogues ook nog voor de Golden State Warriors en Toronto Raptors.

Salaris van Muggsy Bogues in de NBA

Dat NBA-spelers over het algemeen geen verkeerd salaris opstrijken, wisten we al. Neem de boomlange Victor Wembanyama. De 20-jarige NBA-sterspeler wordt gezien als de nieuwe LeBron James, maar verdient slechts een minimumjaarloon… Per uur.

Muggsy Bogues, die maar liefst 64 centimeter kleiner is dan Wembanyama, verdiende misschien niet zó goed, maar had evengoed niets om over te klagen. Bij de Goldon State Warriors verdiende de kleinste NBA-speler ooit zijn hoogste jaarsalaris van 2,8 miljoen dollar (2,6 miljoen euro), wat vandaag de dag neerkomt op bijna 5,2 miljoen dollar (4,8 miljoen euro).

Muggsy Bogues versus Michael Jordan

Zijn huidige vermogen wordt geschat op zo’n 18 miljoen dollar, wat zich vertaalt naar ruim 16,5 miljoen euro. Dat is niet mis, al haalt deze onbekende speler in de NBA zijn neus daarvoor op. Hij verdient dat bedrag in een mum van tijd.

muggsy bogues Michael Jordan salaris vermogen lengte NBA kleinste speler
Michael Jordan tegenover de veel kleinere Muggsy Bogues. (Afbeelding: ANP / Associated Press)

De 1,98 meter lange Michael Jordan, tegen wie Bogues af en toe moest spelen, verdiende in zijn carrière zo’n 87 miljoen dollar aan NBA-salaris. Jordan verdiende (om maar eens een vreemde maatstaf te nemen) bijna 440.000 dollar per centimeter, terwijl Bogues het met zijn lengte van 1,60 meter met 112.500 dollar per centimeter moest doen.

Kleinste NBA-speler op dit moment

De gemiddelde lengte in de NBA is tegenwoordig bijna 1,99 meter. Dat is vergelijkbaar met de gemiddelde lengte van spelers in de tijd dat Bogues nog actief was.

4 liter cola en meer bizarre feiten over ‘s werelds beste basketballer

Een speler zo klein als Muggsy Bogues zijn we niet meer tegengekomen, nadat hij de NBA in 2001 verliet. Maar wie draagt op dit moment de titel kleinste speler in de league? Dat is de 24-jarige Markquis Nowell. Hij is 1,70 meter. Helaas is hem vermoedelijk geen lange (pun intended) NBA-carrière beschoren, want gisteren werd bekend dat Nowell vroegtijdig het Toronto Raptors-schip moest verlaten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.