Felix Decavel
Felix Decavel Sport 7 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

4 liter cola en meer bizarre feiten over ‘s werelds beste basketballer

In tegenstelling tot LeBron James was Nikola Jokic als tiener geen chosen one. Maar onwaarschijnlijke passes en ongeziene statistieken plaveiden een legendarische weg naar de NBA-finale. Nu mag de Servische center zich ontegensprekelijk de beste basketbalspeler op deze aardbol noemen.

Onze voorspelling over de MVP van dit NBA-seizoen was uiteindelijk onjuist (maar niet het salaris). Desondanks maakte Nikola Jokic – en de belabberde vertoning van Joel Embiid – tijdens deze play-offs duidelijk wie de prijs daadwerkelijk verdiende. Ook al boeit het de tweemalige winnaar van de prestigieuze individuele onderscheiding zelf geen sikkepit.

Bovendien is de boomlange basketballer een compleet atypische NBA-superster. De blauwdruk die LeBron James over de jaren heen uitstippelde, was dan ook niet van toepassing op het underdogverhaal van Nikola Jokic

Verrassende feiten over Nikola Jokic

Van een ongewone hobby tot twee kleerkasten van broers die als bodyguards optreden. Dit is het abnormale carrièreverloop van de beste basketbalspeler ter wereld: Nikola Jokic.

1. Van gepest dikkerdje tot de beste ter wereld

Als kind dronk de sterspeler van de Denver Nuggets bijna 4 liter cola per dag.

Nikola-Jokic, paspoort, beste basketbalspeler ter wereld, verrassende feiten, NBA
(Afbeelding: Nikola Jokic)

Toen kon niemand nog voorspellen dat The Joker de NBA zou domineren, laat staan zou halen. Hijzelf ook niet.

2. Gekozen tijdens een fastfood-reclame

De grootste beloftes in de NBA worden via de draft met veel bombarie gekozen. Niet Nikola Jokic. De onbekende Europese speler kwam zonder fanfare binnen in de tweede ronde, tijdens een Taco Bell-reclame. Hij lag op dat moment toch te snurken.

Maar in 2021 ontwikkelde de Serviër zich tot de eerste second round pick ooit die de MVP won. En het jaar nadien sleepte hij de prijs opnieuw in de wacht.

3. Wilde eigenlijk paardenrennen

“Voor mij draaide alles om paarden”, liet de beste basketbalspeler in 2016 weten in een zeldzame inkijk in zijn privéleven. “Ik heb altijd van basketbal gehouden, maar toen ik klein was – zelfs toen ik 13 en 14 was – ging ik naar paardenraces.”

nikola jokic, beste basketbalspeler ter wereld, nba, verrassende feiten, paardenrennen
(Afbeelding: Nikola Jokic)

Overigens spendeert Jokic nog steeds het gros van zijn vrije tijd aan zijn voorliefde voor paarden.

4. Stoere bodyguards die ‘kleine’ broertje beschermen

De twee oudere broers zijn gigantische kleerkasten. En wanneer Nikola Jokic in een opstootje verzeild raakt, staan beiden als bodyguards klaar om het basketbalveld te bestormen.

5. Ongeziene statistieken voor NBA Finale

Nikola Jokic is niet louter de eerste second round MVP aller tijden. In game 1 noteerde hij de tweede triple double in een debuut van de NBA Finale ooit. En daarnaast werd hij toen ook de allereerste center met dubbele cijfers in de assist-kolom.

En ook tijdens de derde wedstrijd van de NBA finale vond Jokic gemakkelijk de weg naar een nieuw record.

Maar Jokic is niet alleen de beste passing big man in de rijkgevulde basketbalgeschiedenis.

De zo goed als gegarandeerde MVP van de NBA finale mag zich nu wel degelijk de beste passer én speler ter wereld noemen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.