Coen Grutters
Coen Grutters Banen & Salaris 18 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Het NBA-salaris van ‘de nieuwe LeBron James’ per minuut

Het grootste talent sinds LeBron James, zo wordt gekeken naar de 20-jarige Victor Wembanyama. De Fransoos speelt sinds 2023 in de NBA voor de San Antonio Spurs. NBA-inkomsten liegen er niet om, zo bewijst ook het salaris van deze basketbal-prodigy.

Anders dan bij deze sterspeler waren alle ogen wél gericht op Wembanyama toen nieuwelingen tijdens de draft van 2023 gekozen werden. De San Antonio Spurs mochten als eerste kiezen, maar hoefden niet lang na te denken. Victor Wembanyama werd de number one overall pick.

Lengte van het wonderkind in de NBA

Vreemd is de keuze niet. De nog piepjonge basketbalspeler had in eerdere divisies al laten zien wat hij waard was. Daarnaast is hij met een lengte van 2,24 meter en een spanwijdte van 2,40 meter erg lang, zelfs voor NBA-begrippen. De gemiddelde speler in deze league is namelijk zo’n 1,98 meter lang.

Victor Wembanyama NBA salary salaris inkomsten geld verdienen
Boomlang is de 20-jarige sterspeler. (Afbeelding: ANP)

Wemby, zoals Victor ook wel wordt genoemd, heeft een 4-jarige deal gesloten met de San Antonio Spurs, waarbij de laatste twee jaar een zogeheten team option is. Het team beslist of het Wembanyama dan nog in een San Antonio Spurs-tenue wil zien schitteren. Daar lijkt het wel op, gezien de sterspeler afgelopen wedstrijd weer hoge ogen gooide. Hij was degene die voor het eerst in drie jaar weer een triple-double met geblokkeerde schoten scoorde. De laatste keer dat een rookie dat deed, is ruim 34 jaar geleden.

Salaris van Victor Wembanyama

Maar hoeveel geld betaalt het team voor het geweldige fysiek en megatalent van Victor Wembanyama? Heel veel. Dit seizoen kan de in 2004 geboren Fransman rekenen op een jaarsalaris van maar liefst 12,16 miljoen dollar. Omgerekend komt dat neer op ruim 11,35 miljoen euro. Niet gek voor een 20-jarige.

Dit verdient de best betaalde sporter op aarde per seconde tot 2034

Het volgende seizoen zou dit stijgen naar een kleine 12 miljoen euro. Het jaar daarop zou er weer een half miljoen euro bij op komen en in zijn vierde jaar zou zijn salaris omgerekend zo’n 15,75 miljoen euro bedragen.

Inkomen per minuut

Terug naar de 11,35 miljoen euro van dit seizoen. Dat betekent dat Wembanyama (als we uitgaan van een heel jaar) ruim 945.000 euro per maand verdient, wat neerkomt op meer dan 218.000 euro per week en ruim 31.000 euro per dag. Volgen we deze kleiner wordende schaal, dan komen we uit op zo’n 1.300 euro per uur. Dat vertaalt zich naar 21,65 euro per minuut, wat weer betekent dat het basketbalfenomeen elke seconde 0,36 euro rijker wordt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.