Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 27 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom een onbekende NBA-speler het hoogste salaris ooit krijgt

Geen slechte speler maar ook geen absolute wereldtopper. Desondanks is Jaylen Brown nu de beste betaalde NBA-speler aller tijden. Zijn salaris? Ruim 300 miljoen dollar.

Meer dan het loonstrookje van LeBron James en het drievoudige van wat Michael Jordan in zijn gehele carrière (!) aan salaris heeft verdiend. En toch zouden de Boston Celtics meer dan waarschijnlijk geen titel winnen mocht Jaylen Brown de beste speler van het team zijn (gelukkig hebben ze Jayson Tatum).

Laat staan dat Brown de beste speler van de NBA is. Hoe kan dat?

Salaris NBA = Never Broke Again

In de wandelgangen van de Amerikaanse pers wordt wel eens smalend gezegd dat de NBA staat voor Never Broke Again – ‘nooit meer blut’.

Gedurende de volgende vijf jaar zal Jaylen Brown in totaal 304 miljoen dollar opstrijken, omgerekend zo’n 275 miljoen euro. En dat komt door de Supermax, ofwel het vetste contract dat een speler in de NBA kan tekenen. Hieronder zie je hoeveel de shooting guard van de Boston Celtics jaarlijks zal ontvangen, bruto weliswaar.

Seizoen Salaris
24-25 $ 52.368.085
25-26 $ 56.557.531
26-27 $ 60.746.978
27-28 $ 64.936.425
28-29 $ 69.125.872

Hoeveel je mag verdienen in de NBA is – in tegenstelling tot het Europese voetbal – namelijk sterk omlijnd. De hoogte van een zogeheten Supermax-contract hangt af van teamprestaties en persoonlijke accolades. Omdat Jaylen Brown als jonkie in een sterk team terechtkwam en meteen meedeed voor de knikkers, heeft hij een serieus aantal van die vakjes kunnen aanvinken. Neem daarin mee dat telkens er een nieuwe TV-deal wordt onderhandeld, de lonen van NBA-spelers evenredig mee omhoog stijgen.

Primeur voor Jaylen Brown

Al deze bedragen en mogelijke contracten worden bovendien vastgesteld aan de hand van een CAO die spelers met de NBA afspreken. En toevallig kam er een maand geleden een nieuwe arbeidsovereenkomst uit de bus, waardoor Jaylen Brown als eerste zo’n astronomisch nieuw contract kon tekenen.

Maar dat betekent ook dat het record van best betaalde speler in de NBA zal verbroken worden in de zeer nabije toekomst – en meer dan een aantal keer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.