Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 27 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

De meest effectieve buikspieroefening is simpel en onbekend

Om een snaarstrakke buik te krijgen waar je een eitje op kunt breken, denk je al gauw aan crunches en planken. Klassieke oefeningen die bewezen effectief zijn. Toch is er een buikspieroefening die nóg effectiever is en een te gekke naam heeft: roer-de-pot (stir the pot). Klinkt misschien als een maffe Kamasutra-positie, maar het is dé sleutel tot zichtbare buikspieren en een sterke core.

Volgens James Smith, expert op het gebied van personal training, is ‘roer-de-pot’ de perfecte aanvulling op je trainingsschema en de meest effectieve oefening voor je core. En, niet geheel onbelangrijk, de oefening is veel makkelijker uit te voeren dan sommige andere, slopende oefeningen.

Onbekende maar effectieve buikspieroefening

In essentie is roer-de-pot een variatie op de alom bekende plank. Alleen net iets anders. Zo gebruik je voor de roer de pot zo’n mooi gekleurde oefenbal. Een bosu ball volstaat trouwens ook. Dat is een balanstrainer (halve bal), die eigenlijk is bedoeld om enkels en knieën te versterken en je balans te verbeteren.

Zo voer je roer-de-pot uit

Oké, zodra je alle essentiële onderdelen bij elkaar hebt – een (halve) bal en een flinke dosis wilskracht – kun je starten met de effectieve buikspieroefening.

Stap 1: Leg je armen op de bal

Plaats je onderarmen op de oefenbal. Wat je met je handen doet maakt niet zoveel uit. Leg je vingers in elkaar of plaats je handen recht voor je uit. Hoe verder je de handen uit elkaar legt, des te meer je de schouderspieren aan het werk zet.

Stap 2: Breng je lichaam in positie

Breng de rest van je lichaam in de plankpositie, zoals je normaal wellicht je buikspieren traint. Let op dat je niet te ver wegzakt. Liever iets gebogen met je stuitje de lucht in, dan een overtrokken positie.

Stap 3: Roeren maar!

Nu gaan we beginnen, met roeren welteverstaan. Zet je fantasie aan het werk en beeld je in dat je een houten lepel bent die in een pot roert. Zorg dat je bovenop die lepel zit en maak met je onderarmen heel kleine bewegingen in de pot. Deze effectieve buikspieroefening lijkt misschien eenvoudig, maar het vuurtje onder de pot zal aardig fikken, net als je buikspieren. Je core moet namelijk niet alleen stabiliseren (zoals bij planken), maar ook de roerbeweging maken.

Wil je de oefening voor je core nog intensiever en effectiever maken? Dan kun je volgens James de roerende beweging van de lepel groter maken. Hoe verder je namelijk van je balanspunt afwijkt, des te harder jouw buikspieren moeten werken.

Oefeningen voor buikspieren met een dumbell

Geen bal in huis voor de effectieve buikspieroefening ‘roer-de-pot’, maar wel een dumbell? Check dan deze vijf oefeningen voor je buikspieren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.