Pim Jansen
Pim Jansen Fitness 6 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

3 fabels rond buikspieren trainen en 4 alternatieve oefeningen

Buikspieren effectief trainen? Vermijd deze fabels en omarm een aantal alternatieve oefeningen met extra gewichten.

Zelf zijn we hier op de redactie van Manners stuk voor stuk zeer inconsequent bezig om onze spieren op peil te houden. Daarbij doen we wel eens wat push-ups of sit-ups en onze jongste telg zet soms zelfs een stap in de sportschool. Maar het wil maar niet vlotten met onze buikspieren, dus zochten we eens uit of we het allemaal wel goed doen.

Fabels rond het trainen van buikspieren

Via een aantal wetenschappelijke onderzoeken kwamen we achter een aantal fabels rond het trainen van je buikspieren. Nu snappen we dat ons sixpack maar niet zichtbaar werd. Check hier alvast de meest effectieve buikspieroefening voor een zichtbaar sixpack.

Fabel 1: ‘Je verliest buikvet’

Kun je nog zoveel sit-ups of andere oefeningen doen, je buikvet verdwijnt niet door buikspieroefeningen, aldus wetenschappelijk onderzoek. Check deze 6 tips tegen buikvet aan de hand van 22 wetenschappelijke studies.

Fabel 2: ‘Elke dag trainen is goed voor je fysiek’

Nee, elke dag je buikspieren is uiteindelijk niet goed. Net zoals de rest van je lichaam hebben ook jouw abs de tijd nodig om te herstellen. Dat spiervezels in je buikspieren sneller herstellen dan spieren in de rest van het lichaam, wordt tegengesproken. Less is more, al moet je wel drie keer per week buikspieroefeningen doen voor resultaat.

Fabel 3: ‘Hoge herhalingen op eigen gewicht is genoeg’

Voor het sterk houden van je lichaam klopt dit wel, voor spiergroei en nog sterker worden heb je uiteindelijk wel gewichten nodig. Trainen met progressieve overload dus; steeds iets omhoog in gewicht en herhaling. Maar overdrijf ook weer niet, het moet leuk blijven. De onderstaande oefeningen voor je buikspieren zijn hiervoor in ieder geval geschikt.

De beste workouts

Check ook deze top 5 workouts voor ijzersterke buikspieren en een ijzersterke core.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.