Pim Jansen
Pim Jansen Kunst & Fotografie 27 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

De moderne Mona Lisa dankzij AI en een grafisch ontwerper

Als de mens er straks niet meer is en AI de dienst uitmaakt, dan zullen robots ongetwijfeld nog steeds in rijen staan voor de Mona Lisa in het Louvre. Kunstmatige intelligentie laat zien hoe La Gioconda er vandaag had uitgezien. Tipje van de sluier, die op het schilderij juist een symbool van deugdzaamheid is: er is plastisch behoorlijk ingegrepen.

Het eerste wat opvalt is de verdwenen glimlach, terwijl die juist het handelsmerk is van het schilderij van Leonardo DaVinci. Misschien ziet AI goed in dat we in sombere tijden leven. Maar kunstmatige intelligentie heeft nog veel rigoureuzer ingegrepen. Het schilderij is een tijdloos symbool van schoonheid en mysterie, dus het is een interessant kijkje in dat artificiële brein.

Mona Lisa van vandaag volgens AI

Grafisch ontwerper Gianpaolo Rosa heeft kunstmatige intelligentie de opdracht gegeven om de vrouw op het schilderij uit de 16e eeuw af te beelden in de huidige tijdsgeest, en gemaakt door een kunstenaar in 2023. La Gioconda betekent in het Italiaans ‘echtgenote van’. En met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid was de portretteerde vrouw op de Mona Lisa de echtgenote van Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo. Dat was een Florentijnse textielhandelaar.

ai, mona lisa, kunstmatige intelligentie, borsten
De oorspronkelijke Mona Lisa (Afbeelding: Wikimedia)

Naast de glimlach valt op de echte Mona Lisa ook het ontbreken van de wenkbrauwen op. Maar in 2007 is uit scans in hoge resolutie afgeleid dat wenkbrauwen en wimpers origineel wel aanwezig waren en mettertijd waren uitgewist. AI kent dit onderzoek blijkbaar en heeft ze teruggebracht.

Borstvergroting en wenkbrauwcorrectie

Maar de grootste wijziging is toch echt het decolleté, waarmee AI maar weer eens laat zien dat kunstmatige intelligentie door de mens is geschapen. Het decolleté is dieper en de dame in kwestie heeft direct ook maar een digitale borstvergroting gekregen.

De achtergrond en de mysterieuze blik in de ogen zijn redelijk gelijk gebleven. Als je een kijkje op het Instagram-account van de grafisch ontwerper neemt, dan snap je dat het seksistische aspect niet alleen aan AI is toe te schrijven.

‘Geen seksualisering’

Na een mediastorm kwam Modern Lisa tot leven. Volgens haarzelf is het juist een boodschap tegen seksualisering.

Check ook het verhaal achte de Nike-sneakers op dit Nederlandse schilderij uit de 17e eeuw.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.