Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 10 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

LEGO’s Mona Lisa kost 0,00001 procent van het echte kunstwerk

LEGO maakt kunst opnieuw betaalbaar met Art 31213 Mona Lisa, een plastic replica van Da Vinci’s meesterwerk. Het resultaat is een bouwwerk dat stiekem accurater is dan het schilderij dat nu in het Louvre hangt.

Het houdt niet op. Niet vanzelf. LEGO is er zeer transparant over dat volwassenen de grootste groeimarkt voor het bedrijf zijn. Generaties die als kind met het speelgoed zijn opgegroeid en nu eindelijk het budget hebben om wél flink los te gaan in de winkel.

LEGO Art 31213 Mona Lisa

Het resultaat? Een stortvloed aan reusachtige en prijzige 18+-sets, van gigantische Star Wars-ruimteschepen tot zelfs een speciale tijdelijke bloemenwinkel in Utrecht. Een wereldprimeur. De grafieken liegen er niet om: LEGO brengt dit jaar meer sets voor volwassenen uit dan ooit.

Ook deze week is het weer flink raak. Na een eerbetoon aan een iconische NASA-missie is het tijd voor een ander stukje kunst. Maak kennis met LEGO Art 31213 Mona Lisa. Een schilderij dat het kunstwerk van Leonardo Da Vinci uit het Louvre haalt en naar jouw muur brengt. En dat voor ‘slechts’ 99 euro. Een schijntje voor de geschatte waarde van de real deal: experts plakken daar een prijskaartje van 800 miljoen euro op. Oef.

Door speculatie in de kunstmarkt zou de daadwerkelijke prijs echter makkelijk over een miljard kunnen schieten tijdens een veilig (die nooit zal plaatsvinden). Je hebt maar één Saudi-Arabische prins nodig die het ultieme collector’s item in huis wil halen.

Accuratere kleuren dan het echte kunstwerk

LEGO heeft de originele kleuren van de Mona Lisa gebruikt als referentiepunt, nog voor de tand des tijds ervoor zorgde dat het kunstwerk de pigmenten begon te teisteren. Realistischer dan het echte kunstwerk, zou je kunnen stellen. Vind je de ogen van Mona Lisa wat te confronterend in LEGO-vorm? Dan kun je die bedrukte steentjes ook vervangen voor een abstractere benadering. Een bijgeleverde bouw-soundtrack met kekke feitjes over het kunstwerk maken de bouwervaring af.

LEGO Art 31213 Mona Lisa is 43 bij dertig centimeter, gaat 99,99 euro kosten en wordt vanaf 1 oktober geleverd. Duurt dat je wat te lang? Dan kun je ook een LEGO-kunstwerk van de Melkweg in elkaar gaan zetten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.