Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Duurste sneakers ooit? De Air Ships van ‘rookie’ Michael Jordan

Bij de naam Nike Air Ship gaat wellicht niet direct een belletje rinkelen. Maar deze afgetrapte basketbalschoenen die Michael Jordan als rookie droeg in 1984 worden waarschijnlijk de duurste sneakers ooit.

Tegenwoordig kennen we allemaal het label Nike Air Jordan, met de AJ1 als eerste model. Maar toen Michael Jordan begon met basketballen in de NBA, had hij natuurlijk nog niet zijn eigen lijn. Het leek er lang op dat hij een samenwerking zou aangaan met het destijds veel grotere Adidas, maar de eigenzinnige Chicago Bulls-speler koos uiteindelijk toch voor Nike. Dat pakte uiteindelijk redelijk uit.

De iconische Nike Air Ship van Michael Jordan

Maar nog voor zijn eigen sportlijn was er dus het model Nike Air Ship, waarop Michael Jordan zijn carrière in 1984 begon als rookie bij de Chicago Bulls. Op 24 oktober gaat er een paar onder de hamer bij Sotheby’s. Kenners voorspellen dat het de duurste sneakers ooit worden.

Om precies te zijn gaat het om de schoenen die Michael Jordan in de vijfde wedstrijd van zijn rookie-seizoen bij de Chicago Bulls droeg, op 1 november 1984. Het zijn de oudst overgebleven schoenen die de basketballegende tijdens een wedstrijd aanhad.

Duurste sneakers ooit?

Een uniek paar Air Jordans droeg nog niet zo lang geleden de titel duurste sneakers ooit, maar werd niet lang daarna overtroffen door deze Yeezy’s van Kanye West. Verwacht werd dat de Yeezy’s ongeveer 1 miljoen dollar (865.575 dollar) zouden opleveren, maar uiteindelijk werden ze voor 1,8 miljoen dollar geveild.

nike air ship, duurste sneakers ooit, michael jordan, rookie, chicago bulls, 1984, sotheby's
(Afbeelding: Sotheby’s)

De verwachte verkoopprijs van het paar Nike Air Ship is 1 tot 1,5 miljoen. Maar door de jaren heen zijn we wijzer geworden, en weten we dat de verkoopprijs bij dit soort veilingen vaak hoger uitpakt. We durven dan ook met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat dit de duurste sneakers ooit worden. En ze gaan sowieso de Air Jordans overtreffen. Meer informatie over de veiling vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.