Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 13 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Worden deze Air Jordans van Michael Jordan de duurste sneakers ooit?

Het eerste paar Air Jordan dat Michael Jordan droeg tijdens een basketbalwedstrijd gaat onder de hamer. Goede timing, zo rond Netflix-docu The Last Dance, want de schoenen zijn op weg de duurste sneakers ooit te worden. Ze worden deze week geveild bij Sotheby’s.

In de tijd dat Converse de dienst uitmaakte als het om basketbalschoenen ging, kwam rookie Michael Jordan net om de hoek kijken. Toch bood Nike hem in 1984 al een contract aan met een eigen schoen. Het basketbaltalent wilde zelf liever Adidas, Nike was in die tijd nog niet wat het nu is. Maar het Amerikaanse sportmerk bood de jongen 250.000 dollar, terwijl de grote sterren uit die tijd voor een vergelijkbaar schoenencontract van Converse zo’n 100.000 dollar kregen. Op advies van zijn ouders zij hij ja tegen Nike en zo werd de Air Jordan geboren. De sneakers gingen direct als zoete broodjes over de toonbank, en nog steeds.

Het eerste paar Air Jordan van Michael Jordan

Het eerste paar Air Jordan droeg Michael Jordan tijdens een NBA-wedstrijd in 1985, toen hij net voor de Chicago Bulls uitkwam en de grote successen nog ver voor hem lagen. De sneakers zijn ontworpen door Peter Moore en de rest is geschiedenis. Het betreffende paar dat bij Sotheby’s wordt geveild, is op maat gemaakt voor ‘His Airness’ in de maten 48 en 49.

air jordan, aj1, michael jordan, duurste sneakers ooit
(Afbeelding: Sotheby’s)

Eigenaar van het eerste paar Air Jordan van Michael Jordan is verzamelaar Jordan Geller, tevens eigenaar van het schoenenmuseum Shoezeum. “Dit zijn de meest iconische en begeerde sneakers ooit”, aldus Geller op de website van Sotheby’s. “Timing is alles. Met de hype rond Netflix-docu The Last Dance in ogenschouw is dit het uitgelezen moment om de schoenen te veilen. Het was mooi om ze in bezit te hebben, maar mijn vrouw en ik hebben besloten het paar te verkopen bij Sotheby’s aan de hoogste bieder.”

Duurste sneakers ooit geveild

Het hoogste bedrag dat ooit geboden is op schoenen, is 437.000 dollar. Dat bedrag werd betaald voor een paar afgesleten hardloopschoenen van Nike, ook bekend als Moon Shoes. Het eerste paar Air Jordan van Michael Jordan heeft bij Sotheby’s een geschatte verkoopprijs tussen de 100.000 en 150.000 dollar, maar kenners verwachten dat dit veel hoger gaat uitpakken. Geller zelf denkt dat het de duurste sneakers ooit kunnen worden. “Ik verwacht dat er massaal geboden wordt en er is absoluut een mogelijkheid dat ze het record van de Moon Shoes gaan breken.” Interesse? Tot en met 17 mei kun je bieden, meer informatie vind je op de website van Sotheby’s.

Check ook: De oversized pakken en 90’s outfits in The Last Dance

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.