Sander van den Berg
Sander van den Berg Stijl 25 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze versleten Nike sneakers uit 1972 zijn nu de duurste ooit

Als ze op de rommelmarkt zouden liggen, geef je er geen cent voor. Het is niet een moderne sneaker die uitblinkt in al zijn schoonheid. Hij is niet gedragen door de groten der aarde. Nee, de duurste sneakers aller tijden zijn sinds afgelopen week een paar afgesleten hardloopschoenen van Nike uit 1972. Over hoeveel geld het gaat? 392.000 euro.

De duurste Nike ooit en de duurste sneakers ooit

Voor 437.000 dollar ging de sneaker onder de hamer. Daarmee haalde de een recordbedrag op, afgelopen woensdag tijdens een veiling van veilinghuis Sotheby’s in New York. Je vraagt je misschien af welke vent geld teveel had. Nou, dat is de Canadese investeerder Miles Nadal. De beste man is sowieso niet zuinig met zijn centen, want hij betaalde ruim 850.000 dollar voor een bijzonder collectie van 99 sneakers.

Denk hierbij aan gewilde schoenen van atleten, musici en uit films, zoals bijvoorbeeld de zelfstrikkende Nike-sneakers van Marty McFly uit ‘Back to the Future’.

moon shoe, duurste sneakers, nike

De andere sneakers zijn al voor de veiling verkocht aan de Canadees. Alleen het resterende paar Nike’s werd geveild en dit was vanwege de vooraf verwachte hoge opbrengst. Deze verwachting bleek dus flink terecht en werd zelfs nog overtroffen: het bieden begon namelijk vanaf 80.000 dollar, waarbij de schatting was dat het paar 160.000 dollar opbrengen. Dikke kassa dus. Wat er nu met de sneakers gaat gebeuren is een uiterst sympathiek idee van Miles, hij wil de honderd sneakers gaan tentoonstellen in zijn automobielmuseum in Toronto.

Het verhaal achter de schoen

Goed, tijd voor het antwoord op de vraag van de dag: waarom, in hemelsnaam, zou iemand zoveel betalen voor een paar sneakers? Wat is er bijzonder aan? Allereerst, de ‘Moon Shoe’ is ontworpen door Bill Bowerman. Misschien dat deze naam een belletje bij je laat rinkelen, hij is namelijk medeoprichter van Nike. De hardloopschoen met ‘wafelzool’ was geïnspireerd op het wafelijzer van zijn vrouw.

In 1972 liepen de eerste atleten ermee rond. De schoenen lieten een kenmerkende afdruk achter op de sintelbaan, net als de astronauten die drie jaar eerder voor het eerst op de maan liepen. De sneakers kregen daarom al snel de bijnaam ‘moon shoes’. Van deze schoenen zijn destijds slechts twaalf paar gemaakt, waarvan er nu nog maar enkele over zijn. Check zeker nog even deze video van Stadium Goods, het sneaker walhalla waarmee de veiling tot stand kwam. Mag je daarna beseffen dat het eigenlijk gewoon een koopje was. Soort van.

Stadium Goods on Twitter

Learn about a priceless piece of Nike history, the “Moon Shoe” from the Sotheby’s x Stadium Goods Ultimate Sneaker Collection. FULL VIDEO: https://t.co/j2bDtLCFBa https://t.co/JEb2MVkS0n

? Check hier 7 ademende sneakers waarin je geen zweetvoeten krijgt

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.