Stijn Kuster
Stijn Kuster Stijl 16 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze Yeezy’s van Kanye West worden de ‘duurste sneakers ooit’

Het prototype van de Nike Air Yeezy 1 die Kayne West tijdens de Grammy Awards in 2008 droeg, wordt geveild. Naar verwachting worden het de duurste sneakers ooit verkocht.

De veilingmeesters van Sotheby’s verwachten dat het paar verkocht wordt voor ongeveer 1 miljoen dollar (840.000 euro). Dat is ongeveer twee keer zoveel als dit paar van Michael Jordan, tot nu toe de duurste sneakers ooit.

Voor het eerst openbaar met Yeezy’s

Na jaren van geruchten stond Kayne West in 2008 ineens op het podium met de eerste Yeezy’s. Dit terwijl hij een Hey Mama/Stronger-medley rapte tijdens de 50e Grammy Awards.

De rapper won die avond vier prijzen, maar zijn paar sneakers maakte meer indruk op de wereld dan zijn persoonlijke prestaties. Fans en sneakerliefhebbers probeerden – tevergeefs – de silhouetten van de schoenen te identificeren.

De Nike Air Yeezy 1 van Kayne West

De sneakers zijn gemaakt van zacht leer en hebben geperforeerde details. De Yeezy’s zijn gebrandmerkt met de Nike-swoosh.

Ook de doos waarin de sneakers zitten, is bijzonder. Die is namelijk gemaakt van hout en heeft een gelaserd patroon.

Nike of Adidas

De mogelijk duurste sneakers ooit zijn gemaakt in een samenwerking met Nike. Ook ontwierp hij de Nike Air Yeezy 2 met het merk. Doordat de samenwerking tussen Nike en Kayne West spaak liep, stapte hij over naar concurrent Adidas. Dit maakt de stappers extra bijzonder.

Kayne West, Nike Air Yeezy 1, duurste sneakers
Kayne West tijdens de Grammy’s in 2008 (Afbeelding: Kevin Winter / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

De schoenen komen uit een collectie van Ryan Chang, een Chinese sneakerverzamelaar. Hij heeft op dit moment ‘slechts’ zeventig sneakers in zijn bezit, maar zegt de crème de la crème van de exclusieve sneakers te hebben.

Duurste sneakers ooit?

Vanaf 16 april zijn de Yeezy’s van Kayne West te zien tijdens een tentoonstelling in Hong Kong. Hier staan ze tot 21 april. De sneakers worden verkocht tijdens een privéveiling. De uiteindelijke koper kiest er dus zelf voor of zijn naam en/of de transactie openbaar worden.

Sneakers van de week #15: Nike Just Do It, Aimé Leon Dore x NB en meer

Meer informatie vind je op de website van veilinghuis Sotheby’s.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.